x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un păianjen descoperit în India care seamănă cu Jobenul magic din Harry Potter, numit Eriovixia Gryffindori

Un păianjen descoperit în India care seamănă cu Jobenul magic din Harry Potter, numit Eriovixia Gryffindori

15 Dec 2016   •   14:19
Un păianjen descoperit în India care seamănă cu Jobenul magic din Harry Potter, numit Eriovixia Gryffindori

O specie de păianjen descoperită de oamenii de ştiinţă indieni a primit un nume special care omagiază seria Harry Potter, datorită asemănării sale cu aşa-numitul Joben magic, care îi repartiza pe elevi în cele patru case de la şcoala de magie Hogwarts, au anunţat joi oamenii de ştiinţă, relatează AFP. 

Fanii seriei despre aventurile tânărului vrăjitor au descoperit păianjenul de 7 milimetri în octombrie anul trecut, în timpul cercetărilor din Munţii Ghats de Vest, din sud-vestul Indiei. 

"Colegii mei şi cu mine suntem nişte tocilari şi ne-am spus: 'Acest mic păianjen ciudat are exact aceeaşi formă ca Jobenul Magic'. Era exact la fel", a declarat pentru AFP omul de ştiinţă Javed Ahmed. 



Jobenul Magic este în seria Harry Potter un joben vrăjit care îi repartizează pe noii sosiţi la Hogwarts într-un dintre cele patru case - Cercetaşi, Viperini, Ochi de şoim şi Viperin. 

"Am făcut un pact că dacă acest păianjen se va dovedi o nouă specie, o vom numi în onoarea Jobenului magic", a adăugat Ahmed. 



După ce descoperirea lor a fost confirmată în luna iunie, Ahmed şi colegii lui au decis să numească acest păianjen, de o formă ascuţită şi nocturn, eriovixia gryffindori. 

În universul Harry Potter, Godric Gryffindor (Cercetaş în traducerea românească a cărţii) este fondatorul casei cu aceeaşi nume şi proprietar al Jobenului magic. Este chiar casa în care va fi repartizat de joben copilul Harry Potter în momentul în care ajunge la Hogwarts. 



"Sunt foarte onorată! Felicitări pentru descoperirea unui nou animal fantastic", a postat pe Twitter J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter şi a scenariului pentru filmul "Fantastic Beasts and Where to Find Them", care are acţiunea în acelaşi univers dar înainte de povestea din popularele romane pentru copii. 

Păianjenul cercetaş nu este prima specie al cărei nume este inspirat din cultura populară. În 2009, un păianjen galben descoperit în Malaezia a primit un nume care-l omagia pe starul rock David Bowie, care a murit în acest an. Trei ani mai târziu, o muscă cu partea posterioară aurie a fost botezată Scaptia beyonceae, în semn de omagiu faţă de celebra cântăreaţă. AGERPRES

×