x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Sonda spaţială Cassini a pătruns între planeta Saturn şi inelele sale - FOTO

VIDEO - Sonda spaţială Cassini a pătruns între planeta Saturn şi inelele sale - FOTO

27 Apr 2017   •   16:20
VIDEO - Sonda spaţială Cassini a pătruns între planeta Saturn şi inelele sale - FOTO

Sonda spaţială americană Cassini a pătruns miercuri între Saturn şi inelele sale, ultima fază a misiunii sale, care se va încheia pe 15 septembrie cu un spectaculos picaj în atmosfera acestei planete, într-o manevră de dezintegrare, relatează AFP şi EFE. 

Agenţia Spaţială Europeană (ESA), promotoare alături de NASA a acestei misiuni, care a început odată cu lansarea sondei în 1997, a explicat într-un comunicat că după ce a trecut de primul inel, Cassini a ajuns între Saturn şi inelele sale. 

Această manevră se produce după ce, la 22 aprilie, sonda a realizat cu succes survolarea cu numărul 127 (şi ultima) a lui Titan, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn. 



Prima pătrundere printre inele a fost prevăzută la ora 09:00 GMT. Cassini pierde apoi contactul cu Pământul timp de 24 de ore, perioadă în care sonda se va afla cel mai aproape de Saturn şi va realiza observaţii ştiinţifice. 

Când sonda va străbate inelele, analizatorul său de praf cosmic va efectua o prelevare directă a particulelor cosmice. Cassini ar trebui să restabilească legătura cu Terra cel mai devreme joi la ora 07:05 GMT. Sonda spaţială va începe apoi să transmită imagini şi date ştiinţifice. 

ESA a precizat că "imersiunile repetate în această regiune neexplorată" se vor încheia cu o misiune în care au fost strânse date fără precedent pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre originea lui Saturn şi a inelelor sale. 

După lansarea sa în 1997, Cassini a călătorit prin Sistemul Solar timp de şapte ani până când a ajuns la Saturn în iulie 2004, iar câteva luni mai târziu s-a desprins de sonda europeană Huygens, care a andocat pe Titan la 14 ianuarie anul următor. 

Datele culese de Huygens şi cele luate de sonda spaţială în zborurile sale au permis evidenţierea proceselor atmosferice ale satelitului Titan, precum şi morfologia suprafeţei şi structura sa internă, care ar putea ascunde chiar un ocean de apă lichidă. 

În ce 13 ani de misiune pe lângă Saturn, Cassini a acoperit aproape jumătate din orbita planetei, căreia îi trebuie 29 de ani pentru o rotaţie completă în jurul Soarelui, iar în decursul acestei perioade a asistat la două anotimpuri pe Titan, care - potrivit ESA- poate furniza informaţii despre trecutul şi viitorul Terrei. 



Cum îi mai rămâne puţin combustibil, sfârşitul programat al navei spaţiale include o schimbare de traiectorie care o va conduce pe 15 septembrie la dezintegrarea sa, respectând însă cerinţele privind "protecţia planetară" şi a evita astfel potenţiala contaminare a sateliţilor lui Saturn, "care ar putea găzdui condiţii apte pentru viaţă".AGERPRES

Cassini

×