x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Super luna albastră sângerie, spectacol uluitor pe cerul lumii

VIDEO - Super luna albastră sângerie, spectacol uluitor pe cerul lumii

01 Feb 2018   •   11:02
VIDEO - Super luna albastră sângerie, spectacol uluitor pe cerul lumii

Peste 300 de bucureşteni, de două ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită, au vizitat miercuri seara Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", sperând să surprindă ceva din fenomenul numit Super Luna albastră sângerie. 

"Mulţi oameni au auzit că e Lună albastră. Acest lucru nu există. Luna albastră nu e reală, e doar o poreclă dată Lunii de către fermierii americani. În luna ianuarie s-au produs două Luni pline: una la început şi una la sfârşit. Asta înseamnă Lună albastră: când e a doua Lună plină într-o lună calendaristică. Se mai întâmplă, nu e ceva foarte rar. Dar chestia asta s-a suprapus cu eclipsa de Lună, care nu a fost vizibilă din ţara noastră. În timpul unei eclipse de Lună, Luna se înroşeşte. Din cauza asta au spus că e sângerie. Şi au spus că e şi Lună albastră. O eclipsă totală de Lună, o eclipsă normală - nu e nimic deosebit. În plus, nu s-a văzut de la noi", a precizat astronomul Adrian Şonka, pentru AGERPRES. 

El a menţionat că tot în această zi s-a produs şi Super Luna. 

"Super Luna e atunci când se apropie Luna de pământ şi e şi Lună plină; unii spun - nu astronomii, pentru că astronomii nu au inventat treaba asta - că se vede Luna mai mare şi mai strălucitoare. Într-adevăr, pe hârtie este şi mai mare, şi mai strălucitoare, dar ochiul uman nu poate să îşi dea seama de diferenţe. Deci nu poţi să spui că vezi ceva. Practic, toţi cei care au venit la noi la observator au văzut cum răsare Luna şi s-au uitat prin telescop la ea. Este o zi în afara programului nostru obişnuit de lucru, dar am văzut interesul şi am zis să ţinem deschis. Au venit cam de două ori mai mulţi vizitatori decât în mod normal", a declarat Şonka. 

Adrian Şonka a precizat că pe 27 iulie, de pe teritoriul României va putea fi văzută o eclipsă de Lună şi tot în acea perioadă Marte se va afla mai aproape de Pământ decât de obicei. 

"O să se vadă o eclipsă de Lună din România pe 27 iulie şi tot atunci e perioada când Marte e mai aproape de Pământ decât de obicei. În seara de 27, Luna va fi în eclipsă, roşiatică, portocalie şi sub ea - planeta Marte. Ceva foarte frumos! E o poziţie a planetei Marte, la sfârşitul lunii iulie, care se repetă, în condiţiile în care se produce acum, la vreo 15-16 ani. Deci va fi un fenomen mai rar decât o eclipsă de Lună, totuşi", a spus astronomul. AGERPRES

 

 

×
Subiecte în articol: super-luna super luna