x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Un marsupial considerat dispărut, redescoperit în deşertul australian la un secol de când a fost văzut ultima dată

VIDEO - Un marsupial considerat dispărut, redescoperit în deşertul australian la un secol de când a fost văzut ultima dată

19 Dec 2017   •   18:23
VIDEO - Un marsupial considerat dispărut, redescoperit în deşertul australian la un secol de când a fost văzut ultima dată

Un animal marsupial de mici dimensiuni a fost descoperit într-o regiune sălbatică din Australia din care s-a crezut că a dispărut în urmă cu mai bine de un secol, relatează marţi The Telegraph. 

Mulgara cu coadă crestată, un carnivor mic şi blănos, cu o creastă neagră specifică pe partea superioară a cozii, a fost descoperit de oamenii de ştiinţă în Parcul Naţional Sturt, o zonă aridă din nord-vestul statului australian Noul Wales de Sud. 

Aceasta este prima dată când un exemplar viu de mulgara este identificat în acest stat unde era răspândit pe vremuri, conform fragmentelor de oase fosilizate. 

Exemplare din această specie mai trăiesc într-un deşert la circa 270 de kilometri depărtare, în statul Australia de Sud. 

Cercetătorii de la Universitatea din South Australia au făcut descoperirea neaşteptată a acestei vieţuitoare în timpul desfăşurării unui proiect de monitorizare a faunei sălbatice din regiune. 

''Mulgara cu coadă crestată era răspândită pe vremuri de-a lungul mediilor deşertice nisipoase din interiorul Australiei, însă (populaţia) a înregistrat un declin din cauza efectelor iepurilor, a pisicilor şi a vulpilor'', a explicat Rebecca West, specialistă în ecologie în cadrul universităţii menţionate. 

Cercetătorii intenţionează să creeze două zone împrejmuite cu garduri în cadrul parcului naţional pentru a contribui la restabilirea acestei specii care nu a mai fost văzută în acest loc de peste 90 de ani. Gardurile sunt menite să ţină la distanţă prădătorii. 

Autorităţile din Australia au luat măsura sacrificării prădătorilor precum pisicile sălbatice pentru a preveni şi alte pierderi în cadrul speciilor native. 

De la sosirea şi stabilirea coloniştilor britanici, care au condus la introducerea bolilor şi prădătorilor, Australia a pierdut circa 30 de mamifere native, mai mult decât oricare altă ţară din lume. Alte 108 vieţuitoare de pe acest continent sunt în pericol de dispariţie. 

Mulgara cu coadă crestată (Dasycercus cristicauda) este cunoscută pentru capacitatea sa de a supravieţui în condiţii aride şi deşertice.

AGERPRES

 

×