x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Un papagal dintr-o specie dispărută a fost zărit în Brazilia

VIDEO - Un papagal dintr-o specie dispărută a fost zărit în Brazilia

25 Iun 2016   •   18:40
VIDEO - Un papagal dintr-o specie dispărută a fost zărit în Brazilia

Un mic papagal albastru, asemeni lui Blu din celebrul desen animat "Rio", specie din care au rămas doar 130 de exemplare în lume şi toate în captivitate, a fost zărit în natură, la peste 15 ani de la dispariţia sa din nord-estul Braziliei, transmite sâmbătă AFP.

"Este o veste bună, dar un mister"", a declarat AFP Pedro Develey, director al Societăţii de conservare a păsărilor SAVE Brasil. ""Originea acestui +ararinha azul+ sau, pe numele său ştiinţific, Cyanopsitta spixii, este nesigură. A fost poate ţinut în captivitate fără autorizaţie, iar proprietarul i-a dat drumul pentru a evita necazurile", a afirmat Develey, amintind că ministerul brazilian al Mediului a desfăşurat recent o operaţiune de amploare în regiune împotriva traficului de animale.

Papagalul a fost filmat săptămâna trecută de locuitori din Curaca (statul Bahia, nord-est), angajaţi în proiectul "Ararinha în natură" de reintroducere a acestei specii în mediul înconjurător, în parteneriat cu SAVE Brasil. "Bine că au filmat fiindcă altfel nimeni nu ar fi crezut. I se recunoaşte uşor strigătul caracteristic"", arată Pedro Develey, care a mers la faţa locului, însă nu a văzut micul papagal.

În septembrie 2000, ultimul ara albastru care trăia în libertate în lume a dispărut din habitatul său, zona semi-aridă Curaca, probabil capturat sau ucis de traficanţi de păsări. Majoritatea celor 130 de exemplare din captivitate se află în Qatar şi numai 12 în Brazilia. "Când vor exista 150 de exemplare din specie, va începe faza de reintroducere în natură", precizează Develey.

La sfârşitul lunii decembrie 2014, Institutul brazilian Chico Mendes a anunţat naşterea "pentru prima oară în 14 ani" a doi papagali albaştri într-un centru de creştere ştiinţific din Sao Paulo. AGERPRES

 

 

 

×
Subiecte în articol: ararinha azul Cyanopsitta spixii