x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celularele sunt vulnerabile

Celularele sunt vulnerabile

24 Feb 2004   •   00:00

Folosind dispozitive Bluetooth, hackerii pot fura toate datele din telefonul victimei. 11 modele de telefoane mobile produse de Nokia, Ericsson si Sony Ericsson sunt vulnerabile, spun specialistii. Hackerii pot fura toate datele stocate de utilizator pe celular (inclusiv codul IMEI, care le poate permite sa "cloneze" aparatul).

In urma cu cateva luni, expertii au descoperit ca unele dintre telefoanele mobile dotate cu tehnologia Bluetooth pot fi accesate de la distanta de persoane neautorizate. Sistemele lor de securitate pot fi penetrate destul de usor de hackeri, folosind dispozitive simplu de procurat si informatii aflate la indemana oricui, pe Internet. Simplificand lucrurile, tehnologia Bluetooth inlocuieste cablurile cu undele radio. De fapt, Bluetooth permite utilizatorilor sa-si conecteze telefonul mobil la diferite accesorii de genul "maini libere" (hands free, car kitt), folosind undele radio in locul firului. Prin aceeasi tehnologie, celularul poate fi conectat la un computer.

Acces neautorizat In mod normal, dispozitivele Bluetooth pot fi conectate la telefonul mobil doar dupa ce utilizatorul introduce o parola, numai ca a fost descoperita o cale prin care aceasta parola poate fi ocolita. A.L. Digital Ltd, o puternica firma de securitate din Anglia, si-a propus sa verifice cat de sigur este sistemul de protectie a acestor telefoane si a descoperit ca poate fi "fentat" destul de usor, folosind un laptop si un program (software) modificat.

Folosind aceasta metoda, expertii lor spun ca au reusit sa copieze date de pe cateva modele de telefoane produse de Ericsson, Sony Ericsson si Nokia. Keith Nowak, purtator de cuvant la Nokia Americas, citat de publicatia electronica "PC Magazine", a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca modelele 6310, 6310i, 8910 and 8910i sunt afectate de aceasta vulnerabilitate. In plus, un reprezentant al Sony Ericsson a declarat pentru "ZDNet UK" ca problema afecteaza modelele Ericsson si Sony Ericsson T610, T68i, T39, R520 and T68.

Furtul datelor Cea mai frecventa problema este legata de furtul numerelor stocate in agenda telefonului. Un hacker va afla astfel care sunt prietenii sau partenerii vostri de afaceri. Pana la ultimul. Modelele mai noi permit utilizatorului sa-si planifice intalnirile si il avertizeaza cu cateva ore inainte cu cine urmeaza sa se intalneasca, unde, cand s.a.m.d. Ganditi-va cum ar fi ca aceste date sa ajunga la cineva care va vrea raul...

Clonarea mobilului IMEI (International Mobile Equipment Identity) este un cod unic de inregistrare care permite retelelor de telefonie mobila sa identifice fiecare celular in parte. Daca o persoana rauvoitoare pune mana pe acest cod poate "clona" mobilul respectiv. Asta inseamna ca va crea un aparat fals, care va fi recunoscut de reteaua de telefonie mobila drept unul original. Astfel, falsificatorul poate da telefoane costisitoare in strainatate, care vor fi facturate in contul victimei sale. Mai grav, falsificatorul poate trimite mesaje de pe telefonul clonat, care vor parea ca vin din partea victimei sale! CRISTIAN IONITA

×
Subiecte în articol: IT