x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cubanezii vor avea primele centre cu WI-FI gratuit

Cubanezii vor avea primele centre cu WI-FI gratuit

19 Iun 2015   •   12:53
Cubanezii vor avea primele centre cu WI-FI gratuit

Cubanezii vor putea să se conecteze, începând cu luna iulie, la internet Wi-Fi în 35 de centre speciale care vor fi deschise publicului în principalele oraşe ale ţării, relatează cotidianul elveţian Le Matin în ediţia sa electronică.

Compania cubaneză de stat care deţine monopolul în domeniul telecomunicaţiilor, Etecsa, a anunţat deschiderea din iulie a 35 de centre de internet Wi-Fi accesibile, contra cost, publicului. Este o premieră în Cuba, unde accesul la internet este strict controlat.

Aceste centre, deschise în principalele oraşe ale ţării, dintre care cinci la Havana, constituie 'o primă etapă spre un mai bun acces la internet' în Cuba, a anunţat directorul de comunicare al Etecsa, citat în ediţia de joi a cotidianului oficial cubanez Juventud Rebelde.

În acelaşi timp, a adăugat el, va fi aplicată o scădere generală a tarifelor pentru internetul public la 2 dolari pe oră.

Măsurile sunt luate în cadrul unei strategii naţionale anunţate în aprilie care are în vedere să permită 'tuturor cubanezilor' să aibă acces la internet în următorii cinci ani, urmând Strategia 2020 a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (UIT).

Pentru ţările în curs de dezvoltare, UIT recomandă ca 50% din populaţie să aibă acces la internet pentru o sumă mai mică de 5% din veniturile sale lunare. Potrivit mai multor experţi independenţi, planul Cubei nu va putea fi îndeplinit decât dacă acest sector se deschide investiţiilor străine.

Dezvoltarea echipamentelor de telecomunicaţii se numără printre priorităţile SUA în cadrul apropierii de insula comunistă, proces anunţat la sfârşitul lui 2014. Mai multe delegaţii de specialişti americani au efectuat deja vizite în Cuba în ultimele luni.

Începând din 2013, cubanezii au acces la 155 de săli publice de internet unde Etecsa menţine din februarie tarife promoţionale scăzute de la 4,5 la 2,5 dolari pe oră. Preţuri încă destul de mari pentru majoritatea cubanezilor, al căror salariu mediu nu depăşeşte 20 de dolari pe lună.

Anterior, singura posibilitate de acces public la internet era oferită de hoteluri, la preţuri şi mai mari (în medie, 10 dolari pe oră).

În ceea ce priveşte abonamentele la domiciliu, acestea sunt în continuare rezervate strict anumitor profesii (jurnalişti, medici, universitari). Potrivit UIT, numai 3,4% din gospodăriile din Cuba erau conectate la internet în 2013.

×
Subiecte în articol: wi-fi gratis wi-fi gratis cuba