x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum reacţionează angajatul EUROPEAN când i se INTERZICE accesul la Facebook/Twitter, la locul de muncă

Cum reacţionează angajatul EUROPEAN când i se INTERZICE accesul la Facebook/Twitter, la locul de muncă

de Alexandru Radescu    |    01 Aug 2014   •   16:54
 Cum reacţionează angajatul EUROPEAN când i se INTERZICE accesul la Facebook/Twitter, la locul de muncă

Angajaţii europeni ignoră restricţiile referitoare la folosirea aplicaţiilor de mesagerie şi a reţelelor sociale impuse la locul de muncă, arată un studiu realizat în rândul a 4.500 de persoane.

Cercetarea People-Inspired Security arată că doi din cinci angajaţi (40%) care lucrează în birouri au accesul restricţionat sau nu au acces deloc la reţeaua de socializare Facebook. Cu toate acestea, unul din trei angajaţi din Marea Britanie (32%) care are accesul restricţionat la celebra reţea de socializare, continuă să o folosească şi în timpul programului de muncă. În plus, o treime dintre ei recunoaşte că foloseşte aplicaţii de stocare a datelor de tip cloud (31%), aplicaţii de mesagerie şi telefonie (31%), streaming video (28%) şi Twitter (27%) la locul de muncă. Angajaţii care au participat la studiu au declarat că au ignorat restricţiile impuse de compania la care lucrează sau că au folosit dispozitivele mobile personale pentru a evita aceste restricţii.

Studiul sugerează faptul că restricţiile aplicate de companiile europene în legătură cu folosirea Internetului sunt influenţate de faptul că acestea nu au încredere în angajaţii lor. Această neîncredere se dovedeşte a fi adevărată având în vedere că doar jumătate dintre cei care au participat la studiu (51%) au declarat că superiorii lor le permit accesul nelimitat la internet şi tehnologie, în timp ce 17% au declarat că superiorul lor aplică astfel de restricţii presupunând că angajaţii au cunoştiinţe despre tehnologie foarte scăzute sau chiar absente.

„Zilele în care angajaţii se mulţumeau să respecte regulile şi indicaţiile fără a pune alte întrebări, au apus. Încrederea, transparenţa în comunicare şi atmosfera plăcută la locul de muncă sunt mult mai importante şi eficiente în construirea unor relaţii de durată, atât profesionale, cât şi personale. Interzicerea tehnologiei şi a site-urilor de socializare la locul de muncă are, de multe ori, efectul opus celui dorit. Încrederea trebuie să fie bilaterala. Cel mai bun lucru pe care marile companii îl pot face este să observe felul în care angajaţii lor lucrează cel mai bine, iar apoi să găsească o modalitate de a integra acest comportament la locul de muncă”, a declarat Dr. Dimitrios Tsivrikos, Consumer and Business Psychologist în cadrul Universităţii College London.

Alte rezultate ale cercetării arată că:

  • Cei cu vârstă între 18-34 de ani sunt cei care încalcă cel mai des restricţiile referitoare la accesul la Internet şi la diferite aplicaţii mobile şi că, cel mai probabil, încalcă regulile de două ori mai mult decât orice altă medie de vârstă. Studiul arată că aproape jumătate dintre ei recunosc faptul că ignoră şi încalcă aceste restricţii la locul de muncă în cazul Facebook (48%), Twitter şi site-urilor video precum Youtube (45%).
     
  • Angajaţii din Marea Britanie sunt cei cu cea mai mare probabilitate de a-şi accesa conturile de Facebook la locul de muncă, 41% dintre ei declarând că fac acest lucru în mod frecvent. O situaţie similară întâlnim şi în cazul germanilor (34%), urmaţi de spanioli (33%), italieni (32%), belgieni şi olandezi (31%). Francezii, însă, sunt cei care respectă cel mai mult regulile impuse de angajatori. Dintre ei, doar unul din cinci (20%) recunoaşte că accesează site-uri de socializare în timpul serviciului.
     
  • Companiile din domeniul hotelier aplică cel mai des restricţii legate de Internet, cu toate acestea, tot ei sunt pe locul doi în topul companiilor în care angajaţii aleg să ignore aceste restricţii (38% dintre angajaţii din domeniul hotelier spun că intră pe Facebook în ciuda restricţiilor impuse). De asemenea, cei din domeniul afacerilor imobiliare ignoră cel mai des restricţiile impuse de angajatori: peste 46% folosesc site-uri de socializare la locul de muncă.
     
  • Rezultatele pan-europene au la bază un studiu realizat de cercetători de piaţă independenţi, OnePoll, între 27 mai şi 9 iunie 2014, pe un eşantion format din angajaţi care folosesc dispozitive mobile ca smartphone-uri, tablete sau laptop-uri pentru a lucra.

     

     

     

    ×