x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum sărbătorește Google, Ziua Pământului

Cum sărbătorește Google, Ziua Pământului

22 Apr 2016   •   13:01
Cum sărbătorește Google, Ziua Pământului

Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ, cât şi în cadrul Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ.

Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internaţional, în peste 140 de ţări.

La rândul ei, Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de către toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. "Mama-Pământ" este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care susţine şi ne hrăneşte. Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Plantei Pământ, prin ea se doreşte o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.

În 2016, zilele dedicate Pământului au obiective comune pornind de la tema "Arbori pentru Pământ", sugestivă pentru misiunea de a lărgi şi diversifica mişcarea pentru mediu, la nivel mondial, potrivit site-urilor earthday.org. / un.org. Între obiective se află şi mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Tema din acest an pregăteşte atingerea obiectivului de plantare a 7,8 miliarde de copaci în următorii cinci ani, când aniversarea planetei ajunge la a 50-a ediţie. Acţiunea de plantare a copacilor a fost demarată avându-se în vedere faptul că aceştia ajută la combaterea schimbărilor climatice. Ei absorb CO2 în exces şi substanţele dăunătoare din atmosferă. Copacii ne ajută să respirăm un aer curat şi contracarează pierderea speciilor.

În 2016, în această zi, este programată ceremonia de semnare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, la sediul ONU din New York, de către Statele Unite, China şi alte aproximativ 120 de ţări. Această semnare îndeplineşte o cerinţă cheie pentru intrarea în vigoare a Acordul adoptat de către toate 196 părţi la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, la COP21 la Paris, la 12 decembrie 2015. În cadrul acordului, toate ţările au convenit să conlucreze pentru limitarea încălzirii globale cu plus 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, în caz contrar existând riscul unor schimbări climatice cu efecte ireversibile. AGERPRES

×
Subiecte în articol: google doodle ziua pamantului