x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget eTepe - eFraieri, capcane on-line

eTepe - eFraieri, capcane on-line

20 Mar 2004   •   00:00

Prin anunturi pe Internet, organizatiile mafiote angajeaza tineri din Anglia sau SUA pentru a transporta, contra cost, produse furate catre adrese din Europa de Est.

De multe ori, conturile studentilor sunt folosite ca paravan pentru spalarea de bani.

Infractorul se foloseste pe Internet de numele unor organizatii de caritate si lanseaza anunturi legate de cautarea unor persoane care sa intermedieze niste presupuse donatii ale unor firme hi-tech.

Serviciul nu este gratuit: pentru fiecare pachet livrat la o anume adresa, intermediarul primeste o suma frumusica. Studentul in cautarea unei surse de venit urmeaza sa transporte pachetul catre diverse destinatii, cel mai adesea false orfelinate.

Bani pentru orfani

Cei mai smecheri escroci folosesc chiar numele reale ale unor institutii de caritate si le copiaza site-urile, asa cum a fost cazul Fondului Rusesc pentru Orfani.

Unul dintre cazurile rezolvate de politia engleza este cel al studentului Sebastien Thibault, din Edinburgh. Luna trecuta, Sebastien a raspuns unui anunt pentru serviciul de "correspondance manager", publicat pe site-ul Monster.co.uk

Atractivul anunt suna in felul urmator: "Intrucat primim donatii din toata lumea, avem nevoie de ajutoare care sa primeasca pachetele, sa le sorteze, sa le depoziteze si sa le pregateasca pentru a fi distribuite la orfelinate, urmand indicatiile managerilor nostri."

Teapa

Tanarul a acceptat conditiile angajatorului si urma sa distribuie la un destinatar din Rusia un colet in care erau, printre altele, o camera digitala Sony, un laptop Sony si un MP3 player. Atatea produse scumpe pentru un orfelinat i s-au parut suspecte si s-a dus la politie.

Acesta este unul dintre foarte putinele cazuri rezolvate. Politia spune ca acest soi de infractionalitate vine ca urmare a politicii firmelor de card, care au devenit suspicioase in privinta tranzactiilor catre Europa de Est.

Site-ul Monster se explica

In urma sesizarilor politiei, Hernan Daguerre, directorul european de comunicatii pentru Monster, spune ca institutia pe care o reprezinta n-a stiut ca in spatele unui asemenea anunt s-ar ascunde persoane din crima organizata. Multimea anunturilor de pe acest site nu permite firmei pe care o reprezinta sa controleze fiecare material de acest gen. In consecinta, orice material aparut pe site, suspect de elemente de frauda sau de fals va fi eliminat imediat.

×
Subiecte în articol: IT