x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fairfax Financial preia Blackberry pentru 4,7 miliarde dolari

Fairfax Financial preia Blackberry pentru 4,7 miliarde dolari

de Alexandru Radescu    |    24 Sep 2013   •   07:24
Fairfax Financial preia Blackberry pentru 4,7 miliarde dolari

Producătorul canadian de terminale business, Blackberry, a ajuns la un acord de vânzare cu consorţiul condus de Fairfax Financial pentru suma de 4,7 miliarde de dolari. Acest grup este acţionar BB, deţinând 10% din acţiuni.

Acordul nu este însă unul final, după cum se arată într-un comunicat Blackberry. Până pe 4 noiembrie, ambele părţi pot reevalua situaţia.

Suma din tranzacţie este una derizorie, având în vedere că în 2007 valoarea la care fusese estimată compania RIM (aşa cum se numea atunci producătorul canadian) era de 100 miliarde dolari. Între timp însă lumea telecom a fost “bulversată” de Apple (cu iPhone) şi apoi Google (cu Android) şi multe companii nu au mai ţinut pasul (vezi şi Nokia sau Motorola).

Săptămâna trecută, Blackberry a anunţat un nou smartphone, Z30, cu cel mai mare ecran (tactil) de până acum, din portofoliul său: 5 inci. Ulterior au apărut informaţii legate de concedieri masive (aproximativ 40% din personal), dar şi despre pierderi trimestriale de miliard de dolari.

În ultimii doi ani au apărut mai multe zvonuri legate de vânzarea companiei, în capul listei fiind Samsung, Lenovo şi Huawei.

Pe de altă parte, compania a cumpărat (second-hand) un avion Bombardier Global Express, care de obicei costă peste 20 de milioane de dolari, pentru a înlocui două aeronave mai vechi. Avionul a fost livrat în iulie.

×