x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fondatorul platformei Telegram știa din septembrie că membrii ISIS folosesc aplicația

Fondatorul platformei Telegram știa din septembrie că membrii ISIS folosesc aplicația

20 Noi 2015   •   20:06
Fondatorul platformei Telegram știa din septembrie că membrii ISIS folosesc aplicația

Platforma de mesagerie securizată Telegram a anunțat miercuri, 18 noiembrie, că a închis 78 de conturi legate de ISIS și membrii săi, în lumina evenimentelor de la Paris și Beirut. Pe site-ul oficial al companiei a apărut o declarație conform căreia „reprezentanții Telegram au fost deranjați să afle că aplicația a fost utilizată de ISIS pentru a-și răspândi mesajele de propagandă”.

Totuși, acest fapt nu este o noutate pentru Telegram după cum lasă să se înțeleagă din comunicat. În cadrul unui eveniment TechCrunch din septembrie, fondatorul aplicației, Pavel Durov i-a oferit unui interviu lui Mike Butcher și a recunoscut că știe că ISIS folosește softul pe care l-a inventat.



Potrivit www.engadget.com, discuția celor doi s-a desfășurat astfel:


„MB: Te privește faptul că ISIS utilizează Telegram?

PD: Da, o utilizează.

MB: Te afectează?

PD: E o întrebare bună.

MB: Dormi bine noaptea știind că teroriștii folosesc platforma ta?

PD: E o întrebare bună, dar cred că intimitatea, de fapt, dreptul la confidențialitate este mai important decât teama noastră că s-ar putea întâmpla lucruri rele, precum terorismul. Dacă privești cazul ISIS, da, este un război în desfășurare în Orientul Mijlociu. E vorba de o serie de evenimente tragice. Dar, în fond, membrii ISIS vor găsi întotdeauna o modalitate de a comunica între ei. Și dacă vor constata că un mijloc de comunicare nu este suficient de sigur, vor trece la următorul. Deci nu cred că suntem implicați în aceste activități. Nu cred că suntem sau că ar trebui să ne simțim vinovați pentru această situație. Cred în continuare că facem lucrul corect, protejăm confidențialitatea utilizatorilor noștri.

MB: Crezi că dacă nu ar fi Telegram, ar utiliza orice altceva...

PD: Absolut. Și chiar și așa, există aplicații open-source cu ajutorul cărora poți construi propria criptare. Pot fi instalate, sunt disponibile tuturor. Tehnologia există, ține doar de noi cum o utilizăm.”

În mod evident, majoritatea antreprenorilor nu vor ca invențiile lor să fie folosite de teroriști pentru a ucide sute de oameni. Nici comentariile lui Durov nu sunt în favoarea ISIS, însă se contrazic cu declarația postată pe site-ul oficial miercuri.

Compania condusă de Durov știa cu mult timp înainte că membrii grupării Statul Islamic se folosesc de serviciile sale de mesagerie. 

×