x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackerii pot prelua controlul asupra dronelor. Chiar şi în zbor!

Hackerii pot prelua controlul asupra dronelor. Chiar şi în zbor!

04 Dec 2013   •   18:16
Hackerii pot prelua controlul asupra dronelor. Chiar şi în zbor!

Din ce în ce mai intensa utilizare a dronelor, nu numai în domeniul militar - cel pentru care au fost create - nu avea cum să nu atragă atenţia şi hackerilor. Era doar o chestiune de timp până când cineva să încerce şi să reuşească să preia controlul unui astfel de aparat de zbor...

Samy Kamkar este numele, sau pseudonimul, celui care a publicat modalităţile prin care se poate construi, din punct de vedere hardware şi software, o dronă care să vâneze şi să preia controlul altora.

SkyJack utilizează o dronă cu patru rotoare - Parrot AR.Drone conectată la un dispozitiv Raspberry Pi care rulează un sofware dedicat care poate prelua controlul asupra altor drone de acelaşi tip, aflate în vecinătate.

SkyJack scanează MAC address-ul tuturor dispozitivelor din proximitate care utilizează o conexiune wi-fi, iar în momentul în care găseşte un bloc de adrese utilizat de o dronă Parrot, o forţează să se deconecteze de la dispozitivul iOS sau Android care o controlează, permiţând hacker-ului să preia comanda operaţiunilor de zbor.

Specialiştii spun că deşi pare limitat la flota dronelor produse de Parrot, SkyJack poate fi folosit şi în cazul altor modele, care utilizează sisteme de comunicaţii similare.

De ce ar fi interesant un hacker de preluarea dronelor, poate fiindcă Amazon tocmai a anunţat că intenţionează ca în patru-cinci ani să livreze coletele comandate cu ajutorul unei flote de drone, sau pur şi simplu pentru divertisment... o armată de drone zombi!
sursa: gizmodo.com


×
Subiecte în articol: drone