x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Instituții românești, atacate de hackeri din opt țări

Instituții românești, atacate de hackeri din opt țări

30 Iun 2016   •   13:15
Instituții românești, atacate de hackeri din opt țări

În ultimii doi ani, birourile unor instituţii româneşti din opt ţări - Iran, India, Filipine, Rusia, Lituania, Thailanda, Vietnam şi Ungaria - au fost ţinta unui atac avansat şi persistent menit să sustragă informaţii, se arată într-un comunicat al companiei de securitate informatică Bitdefender.

Potrivit companiei, care a detectat şi blocat atacurile, hackerii au folosit documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări de maşini şi invitaţii la evenimente diplomatice, trimise de pe adrese de mail aparent legitime, aparţinând unor instituţii şi persoane reale, pentru a obţine accesul neautorizat la sisteme informatice. Specialiştilor Bitdefender spun că atacul a fost îmbunătăţit constant pe toată perioada desfăşurării (2014 - mai 2016), „atacatorii adăugând noi modalităţi menite să evite soluţiile de securitate, dar şi funcţionalităţi legate de extragerea de date din sistemele vizate”.
Amenințarea, pe care cercetătorii au numit-o Pacifier, se ascundea în fişiere infectate de tip .doc şi .zip distribuite prin e-mail-uri, unele marcate ca fiind „urgente", „importante" sau care „necesită răspuns în timp foarte scurt". Printre documentele accesate pe calculatoarele afectate de atac, reprezentanţii Bitdefender menţionează Invitaţie la a 23-a conferinţă internaţională Caspian Oil & Gas - eveniment real care a avut loc în perioada 1 - 4 iunie 2016 în Baku, Azerbaidjan și Subiecte de politică internaţională - texte preluate dintr-un articol publicat de Bloomberg în 24 octombrie 2015, titrat „Bulgaria, România şi Serbia, pregătite să închidă graniţele pentru imigranţi".

 

×
Subiecte în articol: hackeri