x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Proiect major de internet în bandă largă în România aprobat de CE

Proiect major de internet în bandă largă în România aprobat de CE

23 Oct 2014   •   18:11
Proiect major de internet în bandă largă în România aprobat de CE

Comisia Europeană a aprobat o investiţie în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă de peste 3.000 de kilometri în zonele din România în care nu există reţele de comunicaţii electronice.

Investiţia de 69 de milioane de euro, din care 57 de milioane fonduri nerambursabile, va acoperi 783 de localităţi în prezent fără acces la Internet şi astfel va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale. În urma implementării proiectului, un număr de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice vor beneficia de acces la Internet în bandă largă.

Investiţie
Acesta este un proiect major, investiţia totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 de milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, în condiţiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel naţional sau regional. Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicaţii aparţinând operatorilor existenţi în regiunile respective şi va conferi acces deschis şi nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.

Decizia de finanţare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro, la preţurile actuale.(I.D)

×