x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Recunoaşterea facială, răspunsul căutărilor pe internet

Recunoaşterea facială, răspunsul căutărilor pe internet

de Cristian Ionescu    |    20 Iun 2009   •   00:00

Peste tot în lume, comsumatorii devin din ce în ce mai sensibili la modul în care le este oferit accesul la informaţii, de cele mai multe ori acestea nefiind segmentate corespunzător vârstei sau sexului utilizatorului. Timpul pierdut sortând informaţiile va fi în curând redus la minim, printr-o simplă privire în camera web.



Agenţia pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Cercetare A*Star din Singapore a prezentat în cadrul evenimentului CommunicAsia 2009, un sistem care detectează şi recunoaşte diferenţele între trăsăturile faciale ale unui bărbat sau ale unei femei, soft-ul fiind capabil să ofere informaţii în funcţie de cine stă în faţa calculatorului, cu ajutorul unei aparaturi video.

Tehnologia foloseşte un set de algoritmi sofisticaţi care detectează sexul utilizatorului, în funcţie de caracteristicile feţei. Sistemul este asemănător, ca şi concept, cu soft-urile aparatelor de fotografiat care au opţiunea de "Face Detection". Acestea detectează şi se concentrează pe faţa utilizatorului, mărind calitatea imaginii în acea zonă.

Reprezentanţii A*Star au precizat că dezvoltarea sistemului s-a bazat pe faptul că foarte multe materiale publicitare sunt prezentate pe internet fără o anumită ţintă, fiind disponibile tuturor. Având în vedere conţinutul variat al acestor materiale, compania îşi propune sortarea automată a informaţiei, în funcţie de cine stă în faţa PC-ului.

Sistemul poate, de asemenea, să urmărească şi statisticile, cum ar fi durata pe care privitorul o petrece în faţa ecranului.

FILTRE
Compania are în lucru şi un sistem pentru detectarea vârstei utilizatorului. Acesta va detecta dacă în faţa calculatorului stă un adult sau un copil, ajustând astfel şi chiar blocând automat conţinutul accesat în funcţie de vârsta respectivului.

Măsura se vrea a fi eficientă mai ales împotriva materialelor pornografice, a căror accesibilitate crescândă a devenit o problemă în majoritatea ţărilor. În momentul de faţă, sistemul este încă în stadiu de testare beta, iar Agenţia speră să lanseze versiunea finală până la sfârşitul anului.

×
Subiecte în articol: high-tech