x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget SCANDALOS! Spionaj FBI prin intermediul hackerilor informatori

SCANDALOS! Spionaj FBI prin intermediul hackerilor informatori

24 Apr 2014   •   20:11
 SCANDALOS! Spionaj FBI prin intermediul hackerilor informatori

Un hacker devenit informator al FBI a desfăşurat în 2012 sute de atacuri cibernetice împotriva unor site-uri guvernamentale străine şi a transmis apoi datele obţinute agenţiei federale americane, relatează cotidianul New York Times, citat de AFP.

Printre victimele acestei acţiuni de spionaj informatic în cadrul căreia au fost interceptate mai multe baze de date şi e-mail-uri se află site-uri guvernamentale din Iran, Brazilia, Turcia, Pakistan sau ale ambasadei Poloniei în Marea Britanie, menţionează ziarul citat, pe baza documentelor judiciare şi a unor interviuri cu persoane implicate în aceste operaţiuni.

'Chiar dacă documentele (judiciare) nu indică dacă FBI-ul a ordonat direct atacurile, acestea sugerează că guvernul ar fi putut folosi hackeri pentru a obţine informaţii din străinătate', menţionează New York Times.

În centrul acestei afaceri se află un hacker devenit informator al FBI după arestarea sa: Hector Xavier Monsegur, alias 'Sabu', în vârstă de 30 de ani. Membru influent al grupului Anonymous, el a fost implicat în decembrie 2010 în piratarea unor site-uri de carduri de credit Visa, Mastercard şi PayPal. 

Pentru infracţiunile informatice atribuite, el risca până la 124 ani de închisoare. Suspectul a colaborat la ancheta privind Anonymous şi condamnarea lui 'a fost mereu amânată', notează ziarul citat.

Hector Monsegur a fost în contact cu un alt membru al Anonymous, Jeremy Hammond, căruia i-a cerut să intre pe site-uri ale unor guverne străine. Lista de ţinte reprezenta mai mult de 2.000 de site-uri, menţionează New York Times.

După obţinerea datelor de la aceste site-uri, acestea erau trimise spre un server controlat de Monsegur, a mărturisit Jeremy Hammond pentru New York Times, într-un interviu realizat în închisoarea unde este încarcerat. Potrivit unor documente judiciare, Hector Monsegur a convins de asemenea alţi hackeri să intre pe site-uri ale autorităţilor siriene. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: hacker fbi spionaj fbi