x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Se inmultesc atacurile hackerilor

Se inmultesc atacurile hackerilor

25 Feb 2004   •   00:00

De la un timp incoace, site-urile guvernamentale romanesti atrag ca un magnet baietii cei rai ai Internetului. O data cu cresterea numarului de computere si a gradului de utilizare a Internetului in tara noastra, sistemele electronice de interes national incep sa atraga atentia hackerilor.

Celebritatea sistemul electronic de achizitii publice, www.e-licitatie. ro si sumele mari vehiculate au atras imediat atentia "piratilor informatici ". In cei doi ani trecuti de la infiintare au fost inregistrate nu mai putin de 1,4 milioane de atacuri informatice asupra sa. Din fericire, serverele administrate de Inspectoratul General pentru Tehnologia Informatiei au rezistat cu brio, insa hackerii devin din ce in ce mai insistenti. Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor au recunoscut ca s-au confruntat cu zece atacuri severe, care au urmarit distrugerea sistemului

Pedepse aspre...
Desi legislatia nationala a fost modificata pentru a pedepsi extrem de aspru criminalitatea informatica (pana la 15 ani de inchisoare, potrivit Legii privind infractiunile pe Internet), anul trecut institutiile abilitate nu s-au remarcat prin arestarile spectaculoase de infractori cibernetici. Ce-i drept, a fost arestat un tanar vara trecuta, la Iasi, suspectat fiind ca a lansat a cincea varianta a virusului Blaster, care a infestat sute de mii de computere in intreaga lume.

...putini pedepsiti
In cursul anului trecut, in tara noastra au fost cercetate aproximativ 200 de infractiuni de natura informatica, din care 50% licitatii electronice frauduloase, 30% bunuri comandate on-line fraudulos, 10% privind accesul neautorizat in diferite sisteme informatice, iar 10% constand in scrisori nigeriene, transmitere de virusi, pornografie infantila, folosirea de identitati false - potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor. Din aceste cazuri, 75% sunt in faza urmaririi penale, dar abia in 5% dintre ele au fost pronuntate hotarari judecatoresti, a declarat Liviu Nicolescu, director general pentru Antifrauda si Securitatea Retelelor in Ministerul Comunicatiilor. Asta inseamna doar zece cazuri finalizate.

Vesti bune
Recent, Ministerul Comunicatiilor a lansat portalul www.efrauda.ro, ce permite fiecarui cetatean sa sesizeze on-line actiunile cu caracter aparent nelegal de care a luat cunostinta sau fraudele electronice carora le-a cazut victima. Astfel va fi redus timpul de reactie si eficienta in prinderea si condamnarea hackerilor. "Pe viitor cazurile asupra carora justitia s-a pronuntat vor fi publicate pe site-ul efrauda.ro", ne-a declarat Liviu Nicolescu.

Arestatii nostri
Politia Iasi a incatusat vara trecuta un tanar de 24 de ani, suspectat ca a lansat a cincea varianta a virusului Blaster care a infestat sute de mii de computere in intreaga lume. Se numeste Ciobanu Dumitru si a absolvit Facultatea de Hidrotehnica din Iasi, unde a beneficiat de bursa timp de patru ani. Expertii politiei au descoperit o legatura intre computerul sau personal si pagina de Internet de pe care a fost lansat virusul. Ulterior s-a dovedit ca tanarul nu a avut intentii "criminale ", asa ca a fost eliberat. Alt caz a fost cel al unor pusti din Sibiu, care au spart site-urile unor companii, au sustras date si au santajat companiile respective.

×
Subiecte în articol: IT