x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Smartphone-urile, vulnerabile în faţa unui atac informatic declanşat de un dispozitiv instalat pe o dronă

Smartphone-urile, vulnerabile în faţa unui atac informatic declanşat de un dispozitiv instalat pe o dronă

20 Mar 2014   •   23:28
Smartphone-urile, vulnerabile în faţa unui atac informatic declanşat de un dispozitiv instalat pe o dronă

Hackerii continuă să caute noi vulnerabilităţi de securitate ale telefoanelor inteligente, ţinte devenite atractive din cauza implicării lor active în zona tranzacţiilor online.

Cea mai recentă ameninţare de acest fel speculează o funcţionalitate cu care este dotat orice dispozitiv mobil, smartphone sau tabletă, care caută posibilitatea de a se conecta la internet prin intermediul unei reţele wi-fi.
Aplicaţia dezvoltată de hackeri - Snoopy - este instalată pe o dronă care, în survol, scanează, identificând dispozitivele mobile din zonă care caută una din conexiunile wi-fi prin care s-a mai conectat la internet, de genul free hot-spot.
În momentul în care a recepţionat apelul unui astfel de dispozitiv, Snoopy intervine identificându-se drept una dintre reţelele cunoscute, realizând operaţiunea de conectare.
De aici, lucrurile sunt cât se poate de simple, hacker-ul câştigând accesul la datele conţinute de dispozitivului mobil - identificatorul unic al dispozitivului, MAC address, conturi de logare şi parole, informaţii despre carduri de credit etc.

Redactorii de la CNN Money au realizat un test, survolând Londra timp de aproape o oră. Rezultatele au fost peste aşteptări, fiind adunate datele de identificare şi localizări GPS a peste 150 de dispozitive mobile, şi parolele de acces la conturi pentru Amazon, Paypal sau Yahoo.
Aplicaţia îşi găseşte utilizarea şi într-o zonă aproape dificil de intuit, şi anume atunci când forţele de ordine fac faţă unei manifestaţii, demonstranţii putând fi identificaţi după ce Snoopy extrage date din aparatele mobile aflate lor.

Modalitatea cea mai eficace de a evita un astfel de atac informatic este închiderea conexiunii wi-fi a dispozitivului şi introducerea solicitării unui accept al utilizatorului atunci când dispozitivul detectează o reţea wi-fi.


×