x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telekom Austria, noul vârf de lance pentru miliardarul Carlos Slim în Europa Centrală şi de Est

Telekom Austria, noul vârf de lance pentru miliardarul Carlos Slim în Europa Centrală şi de Est

23 Iun 2014   •   18:25
 Telekom Austria, noul vârf de lance pentru miliardarul Carlos Slim în Europa Centrală şi de Est
Sursa foto: unknown

Telekom Austria a achiziţionat un operator de cablu din Macedonia, Blizoo, de la fondul privat suedez de investiţii EQT, transmite Reuters.

Preţul tranzacţiei nu a fost dat publicităţii dar este estimat la peste 10 milioane de euro de către şeful companiei austriece, Hannes Ametsreiter.

Blizoo are venituri anuale de aproximativ 10 milioane de euro (14 milioane de dolari) şi 63.000 de abonaţi.

Achiziţia va permite Telekom Austria să-şi majoreze numărul de clienţi din Macedonia deoarece va putea oferi servicii de televiziune şi telefonie fixă, alături de actuala sa ofertă de telefonie mobilă.

Macedonia devine astfel a opta ţară din Europa Centrală şi de Est (CEE) unde operează Telekom Austria.

Tranzacţia va fi supusă autorităţilor de reglementare şi ar urma să se finalizeze în trimestrul trei din 2014.

America Movil, compania de telecomunicaţii deţinută de miliardarul mexican Carlos Slim, a anunţat recent că a înaintat o ofertă pentru preluarea acţiunilor Telekom Austria pe care nu le deţine încă.

În luna aprilie, America Movil a preluat controlul operativ la Telekom Austria în urma unui acord convenit cu holdingul de stat OIAG pentru combinarea participaţiilor lor. OIAG deţine 28% din acţiunile Telekom Austria iar America Movil are o participaţie de 27%.

Luna trecută, divizia din Europa a America Movil a informat că a înaintat o ofertă de 7,15 euro pe acţiune pentru restul titlurilor Telekom Austria. America Movil nu a precizat cât timp va rămâne deschisă oferta de preluare. Preluarea ar putea costa America Movil până la două miliarde de dolari, care se vor adăuga sumei de aproximativ un miliard de dolari pe care compania lui Carlos Slim a cheltuit-o din 2012 pentru a achiziţiona 27% din acţiunile Telekom Austria. Această operaţiune i-ar permite miliardarului mexican să-şi extindă prezenţa pe vehicul continent şi totodată ar fi prima achiziţie încununată cu succes a lui Carlos Slim în Europa, după ce acţionarii KPN au respins o ofertă de preluare venită de la America Movil.

Telekom Austria operează în şapte ţări din regiunea CEE, pe lângă Austria. America Movil a anunţat deja că intenţionează să utilizeze Telekom Austria ca o bază pentru expansiune în ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. (Agerpres)

×