x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tricou de bumbac, încărcător pentru telefonul mobil

Tricou de bumbac, încărcător pentru telefonul mobil

de Radu Popa    |    07 Iun 2012   •   19:20
Tricou de bumbac, încărcător pentru telefonul mobil

Savantii americani sustin ca au reusit sa transforme un tricou de bumbac intr-un compus flexibil, cu o mare conductibilitate electrica, ce poate fi folosit pentru incarcarea unor aparate alectrice si, in special, a telefoanelor mobile.

Telefoane "infasurate". Potrivit profesorului Xiaodong Li, de la University of South Carolina, si dr Lihong Bao, in viitorul apropiat telefoanele mobile are putea semana cu niste foi de hartie care ar putea fi "infasurate". Dar dispozitivele respective ar trebui sa beneficieze si de incarcatoare adecvate. Membrii echipei conduse de Li erau la curent cu "prelucarea" texturii tricourilor de bumbac. In anul 2010, el si colegii sai au reusit sa "metamorfozeze" un asemenea tricou intr-o vesta antiglont usoara, transformand bumbacul in nanotuburi de boron carbid (B4C), material ceramic folosit la fabricarea caroseriei pentru tancuri, a vestelor antiglont. Cu o duritate de 9,5 pe Scara Mohs, materialul respectiv se numara printre cele mai dure de pe Terra, fiind depasit doar de nitritul de carbon si diamant. Atunci cand Li a inceput sa caute un material pentru a construi un aparat de inmagazinare a energiei flexibil, el a cumparat un tricou de bumbac ieftin. Specialistii trebuiau sa confere materialului o mare conductibilitate, fiind nevoiti sa incerce mai multe "retete". Mai intai, oamenii de stiinta au scufundat bumbacul intr-o solutie de fluorura de sodiu timp de o ora. Apoi, ei au scos materialul umed si l-au introdus intr-un cuptor ce fusese anterior incalzit timp de trei ore. Ulterior, ei au introdus bumbacul intr-un cuptor si mai cald, in care l-au tinut timp de ora. La sfarsitul operatiunilor, materialul s-a transformat in carbon activ. In ciuda faptului ca fusese "copt", bumbacul carbonizat putea fi inca pliat. Ulterior, cercetatorii l-au acoperit cu un strat foarte subtire de oxid de magneziu. Aceasta constituia ultima etapa a fabricarii unui aparat pentru stocarea energiei. Dispozitivul, numit supercondensator, poate staisface necesitatile energetice ale unui aparat mult mai repede decat o baterie.

Inovatii. Desi au existat o serie de cercetari anterioare in domeniu, Li sustine ca, dupa opinia sa, echipa pe care o conduce este prima care a reusit sa "incarce electric" un tricou de bumbac si sa-l transforme intr-un suprcondensator. Rezultatele experimentelor au demonstrat ca performantele sunt asemanatoare cu cele ale altor tipuri de supercondensatori realizati din carbon. Dupa 1.000 de cicluri de utilizare, noul dispozitiv manifesta inca o capacitate de retinere de 97,3%. Savantul crede ca noul procedeu este mult mai ieftin si nepoluant fata de cele anterioare. Specialistii estimeaza ca folosirea bumbacului din fibrele textile s-ar putea dovedi de circa 10 ori mai ieftina decat procesarea achimica a carbunelui si a petrolului pentru a le transforma in carbon activ.

Optimizare. Reza Shahbazian-Yassar, profesor asociat la catedra de mecanica a Michigan Technological University, specializat in folosirea aplicatiilor nanomaterialelor la realizarea unor dispozitive de stocare a energiei, e de parere ca noutatea noului procedeu o reprezinta transformarea bumbacului pe baza unui tratament termic simplu si a unui proces chimic. Cercetatorul considera foarte importanta descoperirea cercetatorilor americani potrivit careia, in anumite conditii, unele haine pot inmagazina anumite cantitati de energie. O aplicatie foarte importanta ar putea fi folosirea unor haine cu o strucura asemanatoare de catre soldatii aflati pe campul de lupta. In prezent, principalul obiectiv al savantilor il reprezinta cresterea cantitatii de energie pe care hainele o pot inmagazina. Materialele trebuie sa isi pastreze calitatea de a stoca energia si dupa acestea sunt impaturite si desfasurate de mai multe ori.

×