x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Unul dintre cei mai căutați hackeri din lume și-a dezvăluit identitatea. Este român și locuiește în București

Unul dintre cei mai căutați hackeri din lume și-a dezvăluit identitatea. Este român și locuiește în București

14 Mar 2016   •   18:05
Unul dintre cei mai căutați hackeri din lume și-a dezvăluit identitatea. Este român și locuiește în București

Omul din spatele rețelei GhostShell, colectivul de hackeri care a organizat cele mai importante atacuri virtuale din istoria recentă, vizând FBI-ul, NASA, Pentagonul și instituțiile din Rusia, este pregătit să își asume faptele și să înfrunte consecințele.

Cel mai prolific an pentru membrii echipei GhostShell a fost 2012. După o perioadă de trei ani petrecută umbră, au revenit în 2015, cu o activitate mai complexă, mai violentă, dorindu-și parcă să dovedească lumii că sunt capabili de orice.

Astfel, de curând, unul din jurnaliștii publicației thenextweb.com a fost abordat de o persoană care susținea că este liderul colectivului de hackeri. Adresa de email de pe care era trimis mesajul fusese corelată și în trecut cu proiectul GhostShell.

Tânărul s-a arătat dornic să își dezvăluie identitatea și să își spună povestea. Iată ce a mărturisit:

„Numele meu este G. Răzvan Eugen și sunt una din persoanele din spatele GhostShell. Sunt GhostShell, chiar dacă de-a lungul timpului am primit numeroase denumiri (...)

În orice caz, am 24 de ani, sunt născut pe 16 august 1991, în București, România. Călătoresc constant, dar locuiesc în continuare aici, la o distanță de aproximativ 15 minute de cea mai mare clădire din Europa, al nostru palat Parlamentului.

Înainte de a pune bazele echipei GhostShell am făcut parte dintr-o altă grupare de hackeri, MalSec. Am fondat-o alături de o altă persoană care nu a fost prinsă. M-am ocupat de toată activitatea de hacking, în timp ce el era responsabil pentru relațiile cu media (...)”

 

Verificarea spuselor hackerilor este o activitate înșelătoare și complicată. Nu este dificil de aflat dacă o persoană face sau nu parte dintr-o anumită grupare, dar confirmarea identității este un procedeu mult mai complex și îndelungat.  

Totuși, Eugen s-a arătat mai mult decât încântat să ajute pentru a-și face mărturia mai credibilă. A oferit poze, adrese de email și chiar și contul privat de Twitter pe care l-a utilizat pentru a comunica în secret timp de câțiva ani.

Deși jurnaliștii nu ar putea garanta că afirmațiile lui Eugen sunt adevărate și că el este creierului grupului GhostShell, cazul este palpitant și le-a stârnit interesul.

Chiar dacă tânărul este conștient că toate aceste mărturii l-ar putea trimite după gratii pentru câțiva ani, este convins că face un lucru corect:

„Vreau doar să îmi asum propriile acțiuni, să înfrunt consecințele și să sper la ce e mai bine. Ce vreau cu adevărat este să fac parte din industrie în continuare. Cyber-securitatea este ceva ce îmi place cu adevărat, cu toată drama care se creează și confruntările cu legea pe care le aduce.

În schimb, sper ca toți hackerii să se inspire, să îmi urmeze exemplul și să încerce să evolueze (...)”

 

GhostShell este o echipă care operează în întreaga lume. În ciuda acestui fapt, Eugen vrea să fie înțeles faptul că ceilalți membrii nu au fost direct implicați în proiectele majore: „99% dintre acestea îmi aparțin.”

 

×
Subiecte în articol: hacker hacker roman GhostShell