x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget VIDEO Acest spray transformă orice suprafață într-un ecran tactil

VIDEO Acest spray transformă orice suprafață într-un ecran tactil

11 Mai 2017   •   20:56
VIDEO Acest spray transformă orice suprafață într-un ecran tactil

Pentru că stăm toată ziua cu nasul în smartphone, ne-am obișnuit foarte mult cu ecranele tactile și suntem din ce în ce mai puțin atrași de butoane fizice.

O echipă de cercetători vine în ajutorul celor care vor să transforme orice suprafață într-un touchscreen și celor care vor să dea puteri noi obiectelor din jurul lor.

Oamenii de știință au creat un spray, denumit Electrik, care, odată pulverizat pe orice fel de suprafață, conferă respectivei suprafețe sensibilitate la atingeri. Cu ajutorul unui algoritm software complex care măsoară constant schimbările câmpului electric și a unor electrozi care se aplică pe suprafață, spray-ul are numeroase scenarii de utilizare.

De exemplu, el ar putea fi aplicat pe spatele telefonului, iar apucarea smartphone-ului într-o anumită poziție ar putea duce la lansarea rapidă a unor aplicații.

În clipul video de mai jos, il vedem în acțiune pe o chitară electrică, iar suprafața tratată cu spray-ul Electrik funcționează acum pe post de pedală de efecte, utilizatorul nemaifiind nevoit să apese pedala cu piciorul.

Un alt scenariu de utilizare este strâns legat de casele inteligente - utilizatorii și-ar putea vopsi anumite porțiuni de perete și, cu simple atingeri, ar putea controla dispozitivele smart din acea casă.

Și în mașină ar putea fi util acest spray. Șoferii ale căror mașini nu au comenzi pe volan vor putea să-și facă o suprafață tactilă care să-i ajute să schimbe muzica, să declanșeze ștergătoarele sau să semnalizeze.

Deocamdată nu se știe când va ajunge acest spray pe piață, dar cu siguranță poate fi considerat o idee bună.

Electrick: Low-Cost Touch Sensing Using Electric Field Tomography

×
Subiecte în articol: Electrik