x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Wi-Fi, oficial depăşit

Wi-Fi, oficial depăşit

de Cristian Ionescu    |    11 Iul 2009   •   00:00
Wi-Fi, oficial depăşit
Sursa foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP

Toate companiile producătoare de cipuri wireless se zbat ca produsele lor să permită viteze cât mai mari, consum mic de energie şi o rază mare de acoperire, însă deţinerea supremaţiei la viteza transferului de date a devenit incertă şi relativă. Cipul Gi-Fi multi-gigabit de 5Gbps promite să pornească o revoluţie în tehnologiile wireless.



Este vorba de un cip multi-gigabit Gi-Fi capabil să transmită date cu până la 5Gbps, mai mult decât orice competitor existent pe piaţă. "Imaginaţi-vă posibilitatea de a descărca un film cu telefonul mobil în 30 de secunde într-o cameră, apoi transferăm filmul pe televizor în alte 30 de secunde, iar în cel mai scurt timp ne vom bucura de plăcerea vizionării filmului respectiv, totul într-un minut. Noi am reuşit", a spus prof. Stan Skafidas (NICTA, Australia), citat de ITnews.com.au.

PERFORMANŢE
Transmiţătorul "Gi-Fi" are dimensiuni extrem de reduse, având doar 5 mm lungime şi 5 mm lăţime, construit cu tehnologia CMOS (complementary metal oxide semiconductor), folosită pentru a crea volume masive de tranzistori ieftini din silicon. Potrivit lui Skafidas, un punct foarte important în reducerea costurilor produsului a fost utilizarea tehnologiei CMOS.

Cipurile cu transmitere de mare viteză folosesc de obicei un material semiconductor de arsenic de galiu, care la frecvenţe înalte generează mai puţin zgomot. Prin trecerea de la arsenic de galiu la CMOS, costurile producerii cipurilor de frecvenţă înaltă vor fi reduse de la 5 dolari pe milimetru pătrat la 10 cenţi.

Foloseşte o antenă de 1 mm, un amplificator de putere intern care e mai mic de câţiva microni şi dezvoltă în jur de 2W putere. Ajunge la viteze mari, pentru că se foloseşte de frecvenţele radio înalte de la 57 la 65 de GHz. Această parte a spectrumului este mai puţin aglomerată decât cea de 2.4 până la 5 GHz, folosită, de obicei, de dispozitivele wireless. Noul cip este capabil să transmită date cu o viteză de până la 5Gbps la 10 metri distanţă. Conform lui Skafidas, cipul are distanţă maximă de transmitere de câţiva metri, dar distanţa optimă pentru rezultate maxime este de 2 metri.

RECOMPENSĂ
Anul trecut, Skafidas a refuzat să numească posibilii parteneri de afaceri, însă a recunoscut că a cooptat câteva nume cunoscute. Cipul a fost elaborat în Melbourne de Laboratoarele Victoria Research şi Laboratorul Parcului Tehnic Australian NICTA din Sidney. La acest proiect au mai colaborat IBM, Universitatea Princenton şi Georgia Institute of Technology. Proiectul profesorului Skafidas a fost răsplătit recent cu premiul de excelenţă în inovaţie.

×
Subiecte în articol: high-tech