x close

Vestigii medievale din apropierea halei centrale din Iaşi

0
Autor: Simina Stan 29 Aug 2009 - 00:00
Vestigii medievale din apropierea halei centrale din Iaşi Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto


Din 2007, o "groapă" blochează traficul pe Bulevardul Atanasie Panu, din Iaşi, în apropierea Halei Centrale. Bulevardul cu acele conglomerate robuste din beton armat şi din prefabricate, exemple ale formalismului brutal, este imaginea vie a Epocii de Aur, a consecinţelor industrializării forţate şi a colectivizării vieţii sociale.



Blocurile de apartamente ale căror soluţii tehnice, planuri, cu suprafeţe minimale, finisaje uniforme şi elemente decorative exprimă arhitectural obiectivul egalizării sociale, aşa-zisa modernizare.

Această arteră importantă a oraşului contemporan se suprapune peste o fostă stradă din Evul Mediu, iar "groapa" este de fapt un şantier arheologic, şi nu unul oarecare. Săpături profesionale s-au făcut prima dată în anii '70, dar apoi zona a fost tratată neglijent de autorităţile comuniste, fiind demolate clădiri şi construindu-se masiv. Atunci, săpăturile de salvare au pus în evidenţă ruine, precum pivniţele reşedinţei familiei cronicarului Grigore Ureche, care sugerau posibila existenţă a mai multor vestigii medievale. Exista probabilitatea descoperirii unei biserici, a unor case boiereşti sau a unor construcţii civile.

Reluarea explorării subterane preventive, în acelaşi perimetru, în primăvara anului 2007 a confirmat descoperirile anterioare. Cu această ocazie s-au descoperit pivniţele unei reşedinţe boiereşti, cu pereţi în elevaţie, înalţi de 8-9 metri, construite cel mai probabil la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Sub fundaţia acestei clădiri s-a găsit o altă "pivniţă de mari dimensiuni cu ramificaţii, la intrare de 3 metri, iar la interior ajunge până la 3,5 metri înălţime", afirmă domnul Apăvăloaei, cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din Iaşi, filială a Academiei Române.

Au fost descoperite 11 camere, care făceau parte dintr-o construcţie unitară. Demisolul acesteia are 30 de metri lungime, 12 metri lăţime, iar adâncimea fundaţiei atinge 6 metri, exceptând pivniţa recent descoperită. Doamna arheolog Stela Cheptea împreună cu echipa sa s-au ocupat de acest sit. "Construcţia este importantă pentru istoria urbană, deoarece obiective de acest fel nu s-au păstrat la Iaşi, în forme nealterate. Cercetarea trebuie continuată. Eu am obligaţia să scot la lumină şi să datez, nimic mai mult. Aş vrea să fie păstrată, iar ruinele să fie funcţionale, adică în pasaj să fie şi obiective comerciale.

În acest fel, şi Primăria şi-ar mai recupera din fondurile investite. Se poate renunţa la 1-1,5 metri dintr-o zonă a vestigiilor, dacă o impune construcţia pasajului. Este spaţiu suficient pentru el", afirmă doamna Cheptea.

Situate nu departe de fosta curte domnească a Moldovei, zidurile aparţin cu siguranţă unei reşedinţe boiereşti, întrucât în acea perioadă numai acestea erau construite pe fundaţii din piatră şi aşezate pe pivniţe boltite, încăpătoare. Camerele aveau ferestre mici, iar pereţii erau probabil decoraţi cu faianţă otomană. Ulterior, reşedinţa boierească a fost transformată în casă negustorească, zona fiind în secolul al XIX-lea vadul comercial al Iaşiului.

Arheologii declară că nu ştiu când a fost construită, dar o includ la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Până în prezent, se pare că cercetarea datelor disparate din arhive şi din însemnările călătorilor străini este neconcludentă. Au fost găsite monede şi obiecte vechi de 250-300 de ani din materiale de provenienţă orientală (cahle), cât şi occidentală (sticlă de Bohemia).

Doamna arheolog Cheptea şi profesorul univ. Ioan Caproşu au teorii diferite. "Vestigiile fac parte dintr-o casă boierească de piatră care a avut mai multe etape de construcţie. Clădirea a avut trei faze. Am găsit piatră din secolul al XIX-lea, dar sunt şi dovezi mai vechi cu două secole. Ştim că a fost funcţională până în secolul al XX-lea doar partea de nord. Se pare că a fost parterul unei clădiri care a fost locuită şi în secolele trecute. (...) În cazul locuinţei şi în cazul pivniţelor s-au efectuat mai multe modificări o dată cu timpul.

În plus, în timpul demolărilor din anii '70, fundaţia casei, care este de la mijlocul secolului al XIX-lea, s-a surpat şi a acoperit o mare parte din pivniţă", declara doamna Cheptea în 2007. Profesorul Ioan Caproşu afirma că vestigiile reprezintă parterul unui han. "Erau trei hanuri în zonă. Acesta este unul dintre cele trei. Mai este o galerie asemănătoare în zona Bisericii Catolice şi una la Biserica Barnovschi."

Iaşiul, "capitală culturală" a României, a păstrat puţin, cu excepţia bisericilor, din oraşul medieval. Numărul monumentelor civile medievale este extrem de redus, fiind adesea necesar efortul imaginaţiei. Astfel de clădiri au o mare valoare pentru identitatea culturală locală. Unele au fost distruse de trecerea timpului, de sistematizarea comunistă sau de modernizarea de după 1989, iar o descoperire ca aceasta este rară.




MONUMENTUL SAU PASAJUL?
Două lumi, complet separate şi diferite, oraşul vechi şi oraşul comunist. Pot ele să se îmbine într-o experienţă urbană valabilă? Ruinele de la Hala Centrală ar putea reprezenta delimitarea de arhitectura comunistă. Ideal ar fi fost ca în acest perimetru să se facă de mult timp explorări arheologice sistematice, în cadrul unui amplu proiect urbanistic. Mulţumitor ar fi fost abordarea unui concept arhitectural inovator şi, de ce nu, crearea unui spaţiu verde într-o mare de beton.

Iniţial, înaintea descoperirii, pasajul subteran urma să regularizeze traficul pietonal şi predevea spaţii comerciale. Proiectul aprobat ulterior, în noiembrie 2007, "este de două ori mai mare, adică va avea în plus 860 de metri pătraţi, vor fi montaţi piloni adiţionali de susţinere în jurul ruinelor, forma pasajului nu va mai fi pătrată, ci rectangulară".

La aceasta se vor adăuga spaţii comerciale pentru amortizarea investiţiei. Dacă, iniţial, costurile erau de 45 miliarde de lei (4,5 milioane RON), acestea vor creşte la 70 miliarde de lei (7 milioane de lei). Dar funcţiunea viitoare a vestigiilor nu este nici după doi ani clară. Poate o galerie de artă modernă, un spaţiu cultural multifuncţional, cu elemente de limbaj ale epocii digitale care să excludă spaţii comerciale ce există din abudenţă în jur, la Hala Centrală Shoping Center pe trei niveluri şi la 200 m în Moldova Mall.

Cert este că nu a existat un concurs de arhitectură, ci o licitaţie la care s-a prezentat o singură firmă, MVM Construct SRL Iaşi, a inginerului Victor Molocea, iar conceptul pasajului îi aparţine arhitectei Ruxandra Gâlea.

În zona bogată în astfel de vestigii se construieşte masiv, este vorba de controversatul proiect Palas, de Moldova Mall, de Hotelul Europa, deşi este destul teren în alte părţi pentru a construi. Însă nici hipertrofiatul proiect Palas, nici Hotelul Europa cu pereţii săi cortină sau Moldova Mall nu reprezintă un potenţial turistic, trecutul oraşului, da. Din păcate, problemele oraşelor postcomuniste sunt rezolvate într-un mod ce ţine mai mult de politică decât de profesiunea de arhitect sau urbanist.

La întrebarea ce este mai important, pasajul sau trecutul Iaşiului, răspunsul este pasajul, monumentul va înfrumuseţa probabil accesul către piaţa oraşului sau către Shopping Center.

SHOPPING CENTER
Dominat de construcţiile din beton armat şi prefabricate, noul centru social administrativ al Iaşiului avea bineînţeles marele magazin universal, centru comercial şi de alimentaţie publică care evidenţia "prefacerile social-economice din ţările socialiste, dezvoltarea industriei şi urbanizarea masivă". Deschis în 1977, fusese construit pe fundaţiile Halei ridicate în 1900, a fost reabilitat în 2000, devenind Hala Centrală Shopping Center. Acest spaţiu comercial este structurat pe trei niveluri, fiecare cu o suprafaţă de vânzare de peste 1.500 de metri pătraţi. În imediata apropiere, în subteran este cea mai mare piaţă agroalimentară din oraş, cu o suprafaţă de 6.200 metri pătraţi.

Complexul are în total peste 200 de locuri de parcare.
În subteranul acestei zone a Iaşiului, demolată în perioada comunismului, sunt relicve medievale ale unei lumi pierdute, înghiţită de timp, care dacă ar fi puse în valoare conform altor exemple contemporane ar oferi o pată de culoare într-o mare de beton armat.
Citeşte mai multe despre:   iasi,   clădiri de patrimoniu,   sit arheologic

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4717


Mai multe titluri din categorie

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Veneţia de weekend
Puteţi petrece un sfârşit de săptămână memorabil dacă alegeţi Veneţia, o combinaţie uluitoare de romantism, farmec şi unicitate. Este un oraș colorat, cald şi primitor care merită vizitat...

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri

UNIC ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN LUME. Mănăstirea Săpânţa-Peri
Cea mai înaltă biserică de lemn din lume se află în deja celebra localitate Săpânţa. Cu o înălțime maximă de 75 de metri, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se află pe locul...

Banatul, comoara din vestul țării

Banatul, comoara din vestul țării
Banatul va avea mereu resursele necesare să demonstreze, chiar și celui mai pretențios turist, că este unic. Luat la pas, aici găsești locuri încărcate de istorie şi peisaje care-ți taie respirația. Este...

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre

Cea mai bună rețetă de lapte de pasăre
Deliciul copilăriei, care ne readuce în memorie emoțiile pe care le simțeam când stăteam pe lângă aragazul aburind, scrie ziarulring.ro. Ingrediente 200 g zahăr 4 ouă 2 pliculețe...

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere

Cea mai bună rețetă de prăjitură cu ciocolată fără coacere
Cui nu i-ar plăcea ca pe căldurile astea, chiar dacă ar vrea să mănânce un desert delicios, să nu dea deloc drumul la cuptor? Nu, nu este o fantezie culinară. Este chiar o relitate, mai ales dacă...

Rețeta perfectă de vinete marinate

Rețeta perfectă de vinete marinate
Rapid şi delicat, un fel de mâncare ce nu trebuie să lipsească din meniurile de vară, scrie ziarulring.ro.  Ingrediente 5-6 vinete 100 ml oțet 2 pahare cu apă 4 cuișoare 5 frunze...

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată

Reţetă românească: Tochitură de porc cu salată
Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de următoarele ingrediente: 700 g carne de porc fără grăsime, două cepe, pastă de tomate, pastă de ardei dulce, 250 ml vin roşu sec, o căpăţână de usturo...

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului

Carmen – Rock Version, la Sala Palatului
O combinație mai puțin obișnuită de genuri muzicale și creații vestimentare se pregătește pentru debut, din luna decembrie, la Sala Palatului din București. Opera Carmen va fi prezentată în varianta...

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni

Zodiacul Vechi Românesc sau Gromovnicul din bătrâni
Din batrani se cunoaste acest zodiac al romanilor, zis si Gromovnic, care dupa cum se va vedea nu se tine prea deoparte de Horoscopul zis European, dar nici intru totul cu acelanu este. Luna lui Gerar (ianuarie) -...

Crochete de orez cu salată de andive

Crochete de orez cu salată de andive
Pentru acest preparat avem nevoie de următoarele ingrediente: 250 g brănză de vaci, 300 g orez, 250 g parmezan, două ouă, 250 g pesmet, 4 crenguţe de busuioc verde, două andive, o salată verde, doi ardei...

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere

VIDEO: ”Copacul morții”. Cel mai periculos arbore din lume, care te poate ucide prin simpla atingere
Este vorba despre un copac, manchineel (Hippomane mancinella), denumit "copacul morții" pentru că, de la scoarţă şi până la sevă acesta conține substanțe toxice extrem de...

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești

Rețeta zilei. Covrigei umpluți cu mere de Voinești
Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul care ne-a adus ispita cunoașterii... și alungarea din Rai. Abia ce...

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Noi zboruri de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu
Asociația Litoral – Delta Dunării a demarat, împreună cu conducerea aeroportului Mihail Kogălniceanu, campania "From Constanța to the World", pentru diversificarea ofertei de zboruri din și &i...

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia

Chef Cătălin Scărlătescu, vacanţă pe barcă, în Grecia
Chiar înainte de a începe filmările pentru o nouă ediţie a emisiunii Chefi la cuţite, Cătălin Scărlătescu a dat o raită cu barca pe mare. Chef Cătălin şi-a adunat prietenii şi împreună au...

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic

Nicolai Tand – prima vacanță în care nu a gătit absolut nimic
Nicolai Tand, gazda emisiunii Star Chef, difuzată de Antena Stars în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 12.00, s-a întors de curând din Grecia, acolo unde și-a petrecut vacanța alături...