x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Medicina chineză în România

Medicina chineză în România

de Romulus Popescu, parapsiholog    |    09 Sep 2008   •   00:00

Li Luoxi este un simpatic medic chinez, pe care am avut onoarea să-l cunosc mai îndeaproape cu ocazia Congresului Internaţional de Parapsihologie, pe care l-am organizat anul acesta la Predeal, la care doctorul Li a participat.

Pentru că în numărul trecut am abordat la modul general subiectul legat de medicina tradiţională chineză, acum voi pune subiectul sub lupă, căutînd a scoate în evidenţă detaliile legate de acest tip de medicină. Şi cum altfel să fac decît cu ajutorul unui doctor care o practică.

Li Luoxi este un simpatic medic chinez, pe care am avut onoarea să-l cunosc mai îndeaproape cu ocazia Congresului Internaţional de Parapsihologie, pe care l-am organizat anul acesta la Predeal, la care doctorul Li a participat.


Medic din tată-n fiu

  • Domnule doctor Li, cînd v-a apărut dorinţa de a studia medicina?
Tatăl meu este medic în China, iar eu în timpul liceului practicam deja acupunctura sub îndrumarea lui. Vreau să subli­niez faptul că facultăţile de me­dicină s-au înfiinţat în China de aproximativ o sută de ani. Pînă atunci practica medicală se transmitea din generaţie în generaţie de către cei iniţiaţi în tratarea afecţiunilor corpului uman. Nici tatăl meu nu a absolvit facultatea de medicină. De fapt, şi astăzi medicii care au absolvit facultatea lucrează la oraşe în spitale, iar în mediul rural medicina este practicată de cei care au devenit medici prin experienţa acumulată de-a lungul vieţii de la alţii mai în vîrstă. Aşa a ajuns medicina tradiţională chineză să fie aplicată şi transmisă pînă în zilele noastre.  


  • Dumneavoastră ce fel de medicină aţi studiat?
Eu am absolvit facultatea de medicină după opt ani de studii. Cinci ani am învăţat despre medicina tradiţională chineză şi trei ani am studiat medicina alopată. Facultăţile de medicină din China au durata studiilor între minimum cinci ani şi maximum opt ani. Este foarte mult de învăţat pentru a stăpîni tehnica practicării acupuncturii sau pentru studierea a peste 10.000 de plante folosite în tratamente, precum şi pentru a înţelege şi aplica alte metode terapeutice.


  • Care dintre acestea consideraţi că este mai eficace?
Medicina alopată este folositoare pentru cazuri grave, urgente, în rest medicina tradiţională este mai indicată. Asta înseamnă că este necesar să se îmbine cele două tipuri de medicină. 


Metode terapeutice

  • Care sînt metodele folosite în mod curent în medicina tradiţională chineză?
În primul rînd am să amintesc despre Tui Na, care este un tip de masaj asemănător cu presopunctura. Tui înseamnă să masezi prin presare, iar Na înseamnă ciupire. Este o combinaţie între cele două. Cu această metodă se activează la fel ca în acupunctură, nişte centri energetici, dar fără ajutorul acelor. Specialitatea mea la facultate a fost acupunctura cu ajutorul căreia se pot trata majoritatea afecţiunilor.


  • De aproximativ 30 de ani s-a dezvoltat şi electropunctura, care a fost inventată de către medicul german Reinhard Voll. Această metodă se regăseşte printre practicile medicale chineze?
Electropunctura este un fel de moxă, este ca şi cînd s-a produs o încălzire a pielii pe locul unde trebuie să se producă activarea punctelor de acupunctură.


  • Moxa sau moxibustia în ce constă?
În arderea pielii pe anumite puncte. Mulţi se sperie cînd aud de arderea pielii, dar este o metodă foarte bună. Acolo unde apare arsura se strînge infecţia pentru a fi eliminată din corp.


  • Ce ne puteţi spune despre aplicarea ventuzelor?
În China, această metodă este folosită cu rezultate bune în tratarea durerilor de spate, a răcelilor, a reumatismului, chiar şi în tratarea psoriazisului, prin absorbţia sîngelui datorită vidului produs de ventuze. Metoda se foloseşte în combinaţie cu acupunctura.


  • Fitoterapia este şi ea o metodă terapeutică des folosită de medicina tradiţională chineză?
Majoritatea tratamentelor chinezeşti se bazează pe tratamente naturiste extrase din plante, dar şi dietoterapia este la fel de importantă.


  • Ce este Gua Sha?
Acesta este un tip de masaj care are un efect asemănător cu cel din aplicarea ventuzelor. Se execută prin frecarea pielii cu un fel de şpaclu pînă ce aceasta devine congestionată. Metoda este recomandată în tratarea răcelii.


  • Daoismul în ce constă?
Dao înseamnă drum. Daoismul este o filosofie de viaţă aplicată pentru a trăi sănătos. Principiul Dao al revitalizării este un sistem fondat pe anumite exerciţii mentale şi fizice care au puterea de a vindeca şi de a energiza organele interne, aceste exerciţii reprezentînd secretul tinereţii, al sănătăţii şi al imunităţii faţă de boli. 


  • Există şi alte tipuri de medicini asiatice create pe aceleaşi principii ale medicinei tradiţionale chineze?
Da, medicina chineză are elemente comune cu medicina coreeană, japoneză, tibetană, mongolă.


  • Medicina tradiţională chineză prezintă riscuri?
Dacă metodele de tratament sînt corect aplicate nu există probleme.


  • Cu timpul, medicina chineză s-a racordat şi la principiile sau metodele medicinei moderne?
În ultimii zeci de ani s-a făcut o simbioză între medicina alopată şi cea chineză.


Sînt ţări care interzic medicina tradiţională chineză?
În ultima perioadă, aproximativ 80 de state s-au deschis către medicina practicată în China, asociind la tratamentele moderne şi pe cele chinezeşti, mai ales că acestea nu au efecte secundare.


Îndrăgostit de România

  • Cum aţi ajuns în România?
Am un prieten care de zece ani a început o afacere în România. După un timp m-a invitat şi pe mine aici şi atît de mult mi-au plăcut locurile şi oamenii încît am rămas.


  • Practicaţi medicina tradiţională chineză în România?
Da. De aproximativ doi ani am deschis un cabinet în Bucureşti.


  • Vă rog să descrieţi pe larg cîteva dintre terapiile pe care le folosiţi mai des în cabinetul dumneavoastră.
Moxibustia, pe scurt moxa, este o te­rapie care face parte din gama terapiilor termice. Aceasta constă în acţiunea bene­fică a unor plante medicinale asupra corpului intensificată cu ajutorul căldurii degajate de jar. Astfel se foloseşte un con special care conţine mai multe plante me­dicinale şi care arzînd mocnit se apropie de piele şi se menţine atît timp cît poate suporta pacientul. În a doua variantă, plantele medicinale se aplică pe piele şi peste ele se aşază jarul. În ambele cazuri, substanţele active din plante pătrund prin piele pînă la punctele sau meridianele energetice care trebuie stimulate. Cea mai folosită plantă la acest procedeu este ghimbirul peste care, tăiat în felii subţiri, se aplică jarul. Ghimbirul transferă corpului o mare cantitate de energie. Procedeul acesta se poate combina şi cu acupunctura, prin faptul că jarul poate fi aplicat la capătul unor ace speciale, care sînt înfipte în piele, activînd astfel meridianele energetice corespunzătoare organelor afectate. Deblocarea energetică se face apoi în lanţ, echilibrînd astfel energetic şi alte organe.


Pentru ce afecţiuni este recomandată moxa?
Pot fi tratate afecţiuni cronice, în special reumatismul, afecţiunile renale, pulmonare, hepatice etc. Însă unele afecţiuni, cum este ulcerul, care este dominat de foc (prezentînd arsuri), nu se pot trata cu foc, nici constipaţia, asociată cu semnul pămînt, nu poate fi tratată cu foc. Pentru aceste disfuncţii există alte tratamente. Numărul şedinţelor pentru tratamente cu moxă variază de la 1- 2 (pentru infecţii) pînă la cel puţin 10 şedinţe (pentru bolile cronice). Pentru obţinerea unor rezultate mai rapide, tratamentul se asociază şi cu alte metode terapeutice.

Un alt tip de terapie termică este tratamentul cu foc. El constituie una dintre principalele metode terapeutice ale medicinei tibetane. O justificare a acestui tratament folosit în zona Tibetului este că prin foc sînt tratate afecţiunile declanşate de acţiunea frigului existent în acele locuri. Tratamentul are la bază modelul terapeutic tradiţional foc-moxă. Aici sînt tilizate substanţe lichide, purificate, obţinute prin prelucrări speciale. Acestea constituie substanţele lichide activatoare de meridiane. Mai întîi se impregnează traseul meridianelor energetice cu aceste lichide şi apoi se acţionează aceste zone prin acupunctură sau masaj, prin asociere cu efectul termic direct al focului. În final, lichidele difuzează pe meridiane şi apoi în interiorul corpului. Efectul termic se obţine prin aşezarea unui prosop umed, cald pe zona unde s-au împrăştiat lichidele activatoare şi se stropeşte proso­pul cu alcool medicinal. Apoi se aprinde alcoolul de pe prosop, care fiind foarte volatil, arde repede şi degajează căldura necesară tratamentului. Dacă pacientul simte căldura excesivă, flacăra, care oricum nu ajunge să ardă prosopul umed, este stinsă cu un alt prosop umed aşezat peste primul. Focul se aplică de trei ori în timpul unei şedinţe de tratament. Prin căldură se dilată porii şi este permisă pătrunderea lentă a substanţelor active în piele. Se mai aplică apoi pe piele un extract din plante şi se acoperă suprafaţa respectivă cu o folie care se menţine trei-patru ore. Se obţine astfel reechilibrarea circui­tului energetic al organismului, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a funcţiilor fiziologice, precum şi eliminarea depozitelor adipoase în exces. Se obţine implicit echilibrul yin-yang, creşte imunitatea şi se echilibrează sistemul endocrin, ducînd la eliminarea stresului şi redobîndirea atît a tonusului fizic, cît şi a celui psihic, încetinindu-se în acelaşi timp procesul de îmbătrînire.

La acest tip de terapie se poate asocia magnetoterapia, rezonanţa magnetică, masajul în cercuri concentrice, radiaţiile infraroşii.


Terapia cu foc

În ce afecţiuni recomandaţi terapia cu ajutorul focului?
Această terapie are rezultate notabile în tratarea artrozelor, artropatiilor infla­matorii, periartritei scapulohumerale, spondilodiscartrozei, herniei de disc intervertebral, în sechele neurologice post accident vascular cerebral, în tratarea parezei faciale, psoriazis, diabet zaharat, dismenoree, impotenţă, supraponderabilitate, obezitate. După o şedinţă se obţine o scădere ponderală medie de 1,5-3 kg, iar după o cură terapeutică se pierd în medie 5-10 kg. Este notabil şi faptul că după o şedinţă se ameliorează sau dispar durerile articulare şi musculare, obţinîndu-se totodată o satre generală de bine.


Plasturele medicinal este una dintre metodele terapeutice ale medicinei tradiţionale chinezeşti. Modul de administrare este de tip extern, plantele chinezeşti aflate în componenţa plasturelui medicinal difuzînd prin piele pînă la nivelul zonei bolnave, unde îşi iniţiază efectul terapeutic. În compoziţia plasturelui medicinal există şi plante care au ca rol mărirea capacităţii de difuziune la nivel tegumentar, sporind eficacitatea şi promptitudinea instalării efectului terapeutic. Datorită faptului că plasturele medicinal rămîne ataşat la tegument timp mai îndelungat şi efectul terapeutic este de tip retard. Tratamentul prin plasturi medicinali, datorită administrării externe, evită poarta de intrare digestivă, nu este metabolizat hepatic, nu este excretat renal, ca atare fără efecte secundare la nivel gastroduodenal, hepatic, renal. Lipsa efectelor secundare conferă tratamentului prin plasturi medicinali o importantă marjă de siguranţă. De asemenea, lipsa fenomenului de rebaud la încetarea tratamentului măreşte complianţa la tratament.

Acest tip de plasture medicinal are la bază o reţetă secretă compusă din peste

10 plante medicinale chinezeşti. Plantele chinezeşti din compoziţia plasturelui medicinal sînt supuse unor procese de prelucrare specifice medicinei tradiţionale chinezeşti.

Principalele afecţiuni în care este recomandat plasturele sînt: herpes zoster şi sindromul algic post zosterian, plagă postoperatorie complicată, infectată, afecţiunile dermatologice specifice pacientului diabetic, escare, osteomielită, ulcer varicos, periostită, sinovită, talalgie, spondilodiscartroze şi hernie discală, lumbago cronic, periartrită scapulohumerală, epicondilită laterală, boală artrozică vertebroperiferică, poliartrită reumatoidă, mastită, mastoză chistică.


Centura cu plante este un produs în compoziţia căruia intră peste zece plante medicinale tradiţionale chinezeşti. Acestea se caracterizează printr-un puternic miros plăcut din care derivă mirosul antiseptic şi descongestionant al centurii. Produsul administrat la nivelul punctelor de acupunctură are următoarele efecte terapeutice: drenează circulaţia energetică, elimină staza de energie şi sînge, are efect antialgic, antispastic, tonifică stomacul, splina şi rinichii, îmbunătăţeşte calitatea sîngelui şi energia corpului, echilibrează energiile yin-yang, creşte imunitatea. Avînd la bază multiplele proprietăţi terapeutice menţionate mai sus, produsul poate fi folosit atît în scop profilactic, cît şi tera­peutic, remarcîndu-se atunci cînd este utilizat la persoane vîrstnice şi imunode­ficitare. La nivelul meridianelor energe­tice ale corpului există puncte în care se acumulează energia vitală, denumite puncte de acupunctură, în număr de aproximativ patru sute. Din multitudinea punctelor de acupunctură se remarcă, pe baza efectelor profilactice şi terapeutice, patru puncte denumite Shen Que. Acestea sînt localizate în cele patru puncte cardinale ale ombilicului. Prin poziţia lor anatomică, în timpul vieţii intrauterine, punctele Shen Que făceau legătura cu cordonul ombilical prin intermediul căruia fătul îşi primea necesarul de energie de la mamă. Odată depăşit pragul vieţii intrauterine, punctele Shen Que îşi păstrează rolul de promotor al energiei originare. Dintre multiplele indicaţii te­rapeutice aş menţiona afecţiunile gastroduodenale şi ale colonului, sindromul dispeptic, afecţiunile renale, dismenoreea, incontinenţa urinară, afecţiunile prostatei, impotenţa, insomnia, astenia şi afecţiunile neuropsihice.


Despre cancer

  • Medicina tradiţională chineză vă ajută şi în tratarea afecţiunilor oncologice?
În acest context, cabinetul nostru vine cu o alternativă nouă în tratamentul patologiei oncologice: tratamentul naturist conform principiilor medicinei tradiţionale chineze. Medicina tradiţională chineză, cu o istorie de peste 4000 de ani, a studiat şi elaborat propria metodă de diagnostic şi tratament al patologiei oncologice.


Medicina tradiţională chineză are la bază metode unice de diagnostic care se bazează pe semiologia limbii şi a pulsului. În urma diagnosticului definitiv se încadrează cazul într-unul din sindroamele oncologice: staza de sînge şi energie cu obstrucţia meridianelor energetice, deficienţa de sînge şi energia gregare de spută şi sînge. Precizia diagnosti­cului este esenţială, din aceasta derivînd principiul terapeutic: înlăturarea stazei de sînge şi energie, tonifierea sîngelui şi a energiei, înlăturarea stazei de sînge şi dispersia sputei. Rezultatul tratamentului constă în limitarea progresiei, cu ulterioară diminuare a dimensiunilor tumorii şi chiar dispariţia acesteia. Starea pacientului se ameliorează, se obţine controlul durerii, reluarea apetitului, îmbu­nătăţirea calităţii vieţii şi restabilirea stării de sănătate. Medicamentele tradiţionale chinezeşti sînt în totalitate naturiste şi ca atare prezintă avantajul important de a nu produce efecte secundare sau reacţii toxice. Calea de administrare e simplă astfel încît complianţa la tratament este deosebit de bună.


  • Cum stabiliţi cîte şedinţe de tratament sînt necesare fiecărui pacient?
În primul rînd, pacientul trebuie diagnosticat. Metoda de diagnosticare în medicina tradiţională chineză este total diferită faţă de cea din medicina alopată. După aceea, în funcţie de diagnosticul pus se stabilesc metoda de tratament cea mai adecvată şi numărul de şedinţe. De regulă se fac zece şedinţe, dar sînt şi situaţii în care se recomandă mai puţine sau din contră mai multe. Experienţa mea medicală de 20 de ani mă ajută foarte mult în diagnosticarea corectă a afecţiunilor şi totodată în stabilirea tratamentului cel mai adecvat pentru fiecare pacient în parte.
Am certitudinea că mulţi dintre cititorii noştri vor dori să vă contacteze, aşa că în final vă rog să ne daţi informaţiile necesare în acest scop.

Pot fi contactat la numerele de telefon 021/210.41.64, 0788.86.43.33 sau la adresa de e-mail liluoxi_ro@hotmail.com.

×