x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Să vezi şi să nu crezi

Să vezi şi să nu crezi

de Romulus Popescu    |    29 Iun 2012   •   23:19
Să vezi şi să nu crezi

Traim, privind din prezent catre viitor, dar tragem concluziile din trecut. Insa, fiecare prezent devine imediat trecut. Deci, sa traim prezentul cu intensitate si seriozitate maxima. Buddha spunea: "Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ai trai vesnic".

Sa invatam mai ales din lucrurile de exceptie, caci asupra celor comune se apleaca toti. Cunoasterea celor considerate in afara normalului ne ridica deasupra celorlalti. Sa nu respingem informatii valoroase pe care foarte multi le ignora. In ele se pot ascunde revelatii nebanuite. Cu cat cunoasterea despre existenta este mai profunda, cu atat vibratiile mintii ajung in rezonanta cu mai multe adevaruri supreme, pe care majoritatea oamenilor le desconsidera caci nu le percep existenta. Este asemenea unui televizor care are selectorul de canale proiectat pentru un domeniu de frecvente normal.

Posturile de televiziune care sunt emise pe frecvente ce apartin unei benzi extinse nu pot fi vizionate, chiar daca acestea exista. Ele sunt considerate inexistente pentru cei care le cauta in banda normala, bineinteles cu telecomanda, care este, de fapt, un selector de frecvente. Sa extindem banda de frecvente a creierului pentru a putea intra in rezonanta cu acele parti din existenta pe care majoritatea oamenilor nici nu le banuiesc ca exista si le neaga.

Am considerat ca este mai bine sa scriu aceste cateva randuri inaintea subiectului propriu-zis, in ideea ca unii dintre cei care citesc aceasta rubrica sa nu afirme ca fenomenul aparitiilor sau chiar intregul domeniu al fenomenelor parapsihologice sunt tampenii sustinute de niste persoane "duse cu capul", ci sa se nasca dorinta de a verifica veridicitatea acestora. Numai dupa aceea ar fi corect sa dea verdictul: adevarat sau fals.

Exista aparitii din invizibil a caror prezenta este perceputa extrasenzorial de unii, dar sunt nenumarate cazuri cand acestea se pot evidentia cu ajutorul simturilor normale.
Studiul efectuat de filosoful si psihologul dr Celia Green si Institutul de Cercetari Psihofizice din Oxford arata ca 84% din aparitii sunt percepute vizual, 37% sunt auditive, fiind vorba de cuvinte, sunete nearticulate, zgomote de obiecte, etc., 15% sunt tactile, 8% olfactive, apoi in procent de 18% provoaca o schimbare a temperaturii ambiantale, de obicei o senzatie de frig, iar 39% actioneaza asupra mai multor simturi. Exista si posibilitatea perceptiei acestora prin intermediul unor inpulsuri emotionale si motrice, prin senzatia existentei unei entitati in incinta si mai rar prin efecte fizice.

Aparitiile fatomatice pot exista la orice ora din zi sau din noapte, in orice loc, cu toate ca majoritatea, intr-un procentaj de 68%, se desfasoara in casa celui care le percepe sau in imprejurimile acesteia si numai 4% sunt prezente la locul de munca. 12% se produc intr-un loc ce nu mai fusese bantuit pana atunci, dar care pare a fi propice pentru desfasurarea unui fenomen paranormal. Din punct de vedere al departarii fata de cel care percepe aparitia respectiva are loc in procent de 41% la sub un metru de el, 27% la doi metri, 16% la aproximativ patru metri si in 6% din cazuri la mai mult de zece metri.

Aproape toti dintre cei care au trait un asemenea eveniment, adica 97% dintre ei, au declarat ca aparitiile se fac prezente in mod cu totul neasteptat si aparent natural, stand in picioare langa cel care le percepe sau intrand pe usa, dar fara sa para a avea o consistenta materiala normala. 41% din cazuri au apreciat ca fenomenul dureaza sub 15 secunde, niciodata depasind o jumatate de ora. Acestea dispar brusc de sub ochii subiectului ce le priveste. Exista si cazuri cand aparitiile trec prin pamant, pereti sau usi. Daca cei ce le percep incearca sa le atinga ele dispar instantaneu.

Poate pentru multi pare ciudat, sau mai ciudat, caci ciudat este fenomenul in sine, ca fantomele sau aparitiile sunt nu numai ale unor persoane decedate, ci si ale unor persoane vii. Cercetarile facute sub control stiintific au scos in evidenta ca asa-zisele fantome ale persoanelor vii au la baza experiente extracorporale sau dedublari, in care subiectul are convingerea ca o parte din el paraseste corpul fizic.

Multe dintre astfel de aparitii au loc in preajma mortii, cand cei ce urmeaza sa paraseasca viata pamanteana anunta, in acest mod, propriul deces celor dragi.
Cunostintele civilizatiei actuale nu dau posibilitatea stiintei sa admita existenta vietii dupa moarte, deci nici a fantomelor. Prin unele opinii se vehiculeaza ideea ca fantomele sunt o iluzie sau o deghizare a celor dematerializati, cu scopul de a atrage atentia celor vii ca exista, fapt ce incearca sa justifice aparitia acestora avand aceeasi infatisare si purtand aceeasi imbracaminte avuta in timpul vietii. Dar apare o problema care incurca aceasta explicatie, da, exista aparitii ale entitatilor purtatoare de spirit in timpul vietii materiale, inafara celor umane cum sunt animalele domestice si salbatice insa, pe baza acestei ipoteze nu se pot explica aparitiile unor lucruri neinsufletite precum automobile, trenuri, vapoare, avioane etc. S-au semnalat si aparitii ale unor evenimente produse in prezenta unor martori, acolo unde acestea au avut loc. Chiar batalii celebre din istorie s-au desfasurat vizibil sub forma unor aparitii spectrale.

Cercetatori ai acestui domeniu clasifica astfel de fenomene in doua tipuri: case bantuite prin fenomenul poltergeist si bantuirile persistente cu manifestari fantomatice desfasurate lent si concentrate intr-un loc anume, indiferent de persoanele care locuiesc acolo, totul avand loc si in absenta oricarei fiinte umane. Cercetarile facute, legate de istoricul acestor cladiri sau terenuri in care se observa manifestari spectrale sau bantuiri, au evidentiat, de obicei, ca acolo au avut loc asasinate inaintea aparitiei manifestarilor ciudate sau ca in acel loc s-a intamplat un eveniment traumatizant.
Ocultisti ce apartin unor culturi diferite au afirmat ca forta gandului poate crea fantome.

Alexandra David-Neel, o celebra specialista in tibetologie, a ajuns la o inalta initiere lamaistica. Ea a sustinut ca folosind tehnici de vizualizare si concentrare psihica a fost capabila sa creeze mental o fantoma, fapt cunoscut la tibetani sub numele de tulpa. Aceasta avea aspectul unui calugar pe care il folosea pentru a o ajuta la treburile curente, domestice. A ajuns, apoi, intr-o faza in care timp de sase luni a facut eforturi mentale pentru a o distruge, caci "calugarul" ajunsese sa aiba un comportament scapat de sub control. Intreaga poveste poate fi catalogata ca o speculatie, fara a avea un suport real.

Insa, in anul 1972, doctorul Georges Owen, impreuna cu un grup de cercetatori din cadrul Societatii de Cercetari Psihice din Toronto, Canada, au inventat, cu lux de amanunte, viata unui personaj imaginar din Anglia secolului al XVI-lea, caruia i-au dat numele de Phillip. Au trecut, apoi, la invocarea lui o perioada de peste un an, dupa care acest spirit imaginar, cel putin asa s-a crezut a fi, a inceput sa raspunda la intrebari si a produs numeroase manifestari fizice, cum ar fi lovituri in pereti, deplasari de mobilier, rasucirea unor obiecte din metal, evenimente ce au fost inregistrate sonor si filmate.

Exista atatea pareri sau teorii despre fantome pentru ca nimeni nu a plecat "dincolo" in schimb de experienta pentru a se putea intoarce cu informatii precise legate de aceste aparitii. Insa, cert este un lucru, aceste aparitii nu pot fi neglijate, autenticitatea lor fiind verificata de-a lungul timpului. Cu toate aceste,a se poate afirma fara retinere: "Sa vezi si sa nu-ti vina sa crezi".

×