x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Sancţionarea unor abuzuri săvârşite de prim-secretarul Comitetului Judeţean Vâlcea al PCR

Sancţionarea unor abuzuri săvârşite de prim-secretarul Comitetului Judeţean Vâlcea al PCR

02 Iun 2009   •   00:00

În şedinţa Comitetului Politic Exe­cutiv al CC al PCR de la 2 iunie 1989 au fost aprobate măsurile propuse cu o zi mai devreme de Emil Bobu şi Ion Sîrbu, referitoare la sancţio­narea unor cadre de conducere din judeţul Vâlcea, în frunte cu Pătru Venerica, prim-secretar al Comitetului Ju­deţean Vâlcea al PCR.



Deoa­rece faptele săvârşite de persoanele respective erau grave, Nicolae Ceau­şescu a aprobat informarea cetă­ţenilor despre măsurile adoptate de membrii CPEx prin publicarea unui comunicat de presă.

Redăm în continuare raportul de analiză pe baza căruia s-a hotărât pedepsirea celor vinovaţi de în­călcarea legii. Documentul inedit se află în prezent la Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond CC al PCR - Cancelarie, dosar 40/1989, fila 70 (P.O.).

Informare privind rezultatul cer­cetării abaterilor săvârşite de unele cadre din conducerea ju­deţului Vâlcea
Prin scrisori adresate CC al PCR se sesizează că tovarăşa Pătru Ve­nerica, prim-secretar al Comitetului Jude­ţean de Partid Vâlcea, a încălcat hotărârile de partid şi legile ţării, mutându-se prin abuz, cu un grup de cinci familii fa­vorite, într-un bloc construit în zona centrală a munici­piului Rm. Vâlcea.
Se constată că nu s-au respectat normativelor pre­vă­zute în legea de sistematizare, dar şi a celor privind atribuirea spaţiilor de locuit.


Din controlul efectuat a rezultat că cele semnalate se confirmă.
În anul 1988 s-a construit, pe baza unui proiect unicat, în zona centrală a municipiului Rm. Vâlcea, un bloc de şase apartamente la care s-au încălcat prevederile legii siste­matizării, s-au realizat suprafeţe locuibile şi spaţii de deservire mai mari decât normele legale, finisaje îmbunătăţite şi garaje la parter, interzise de normativele în vigoare, ceea ce a dus la depăşirea cheltuielilor care au fost acoperite nepermis din economii de la alte construcţii de locuinţe.

Deşi deţineau locuinţe corespun­zătoare în centrul oraşului, s-a mu­tat în blocul nou construit to­varăşa Pătru Venerica împreună cu ins­pectorul-şef al Inspectoratului ju­de­ţean Vâlcea al Ministerului de In­ter­ne, primul vice­pre­şedinte al Consiliului popular jude­ţean Me­hedinţi, secretarul Comi­te­tului oră­şenesc de partid Olăneşti, direc­torul Trustului I.A.S. Rm. Vâlcea, ele­­ment abuziv, cu atitudine ne­dem­nă în muncă şi viaţă, precum şi un medic de la Spitalul judeţean care provine dintr-o fa­milie cu trecut politic ne­co­res­pun­zător, toţi ocu­pând, astfel, spaţii ce depăşesc normele legale.

Tovarăşa Pătru Venerica a încălcat, totodată, hotărârile de partid şi legile ţării întrucât a aprobat apartamente în Rm. Vâlcea lui Stoica Gheorghe, care în prezent îndeplineşte funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului popular judeţean Mehedinţi, şi lui Vlădoiu Aurel, secretar al Comitetului oră­şenesc de partid Olăneşti.

Încălcarea normelor de etică şi echitate socialistă şi abuzurile să­vârşite de tovarăşa Pătru Venerica şi celelalte cadre din judeţul Vâlcea au creat comentarii nefavorabile, atât în municipiul Rm. Vâlcea, cât şi în judeţ.

Faţă de abaterile grave săvârşite, se propun următoarele:
- Pătru Venerica să fie eliberată, pentru activitate necores­punzătoare, din funcţiile de prim-secretar al Comitetului judeţean Vâlcea al PCR şi pre­şedinte al Consiliului popular judeţean, şi tri­misă să muncească în alt judeţ, fără a deţine, timp de doi ani, funcţii de conducere în organele de partid şi de stat, în conformitate cu prevederile Statutului PCR.
- Celelalte cadre care poartă răs­punderea pentru încălcarea hotă­rârilor de partid şi legilor ţării să fie puse în discuţia Comitetului jude­ţean de partid Vâlcea sau a organelor de partid din care fac parte şi sancţio­nate în raport de gravitatea faptelor săvârşite.
- Abuzurile din judeţul Vâlcea să fie prelucrate cu preşedinţii, prim-vice­pre­şedinţii şi vicepreşedinţii care răspund de construcţii de la consiliile populare judeţene.

×
Subiecte în articol: partid valcea din arhiva cc al pcr