x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei Jurnalul zilei: 18 martie 1989

Jurnalul zilei: 18 martie 1989

de Ilarion Tiu    |    18 Mar 2009   •   00:00

Discuţii economice româno-albaneze ● Vizita delegaţiei pakistaneze ● Victorie la handbal masculin în Cupa campionilor europeni ● Veşti de pe magistrala 3 a metroului ● "Eminesciana" ● Raliul automobilistic al femeii la Constanţa ● Zilele cărţii pentru tineret ● Muncă patriotică pentru frumuseţea oraşului



Cu toate că era o zi de lucru scurtă – sâmbăta – demnitarii români au avut de onorat întâlniri la nivel înalt – Ştefan Andrei s-a întâlnit cu adjunctul ministrului Industriei Alimentare din Albania, iar Nicolae Giosan l-a întâmpinat la Otopeni pe şeful Parlamentului pakistanez. Echipa masculină de handbal Steaua Bucureşti s-a calificat în semifinala Cupei campionilor europeni. La Sibiu, primăria a scos pe străzi cetăţenii oraşului pentru "muncă voluntară" de curăţenie.

Discuţii economice româno-albaneze
Ştefan Andrei, viceprim-mi­nis­trul guvernului l-a primit în audienţă pe Wilson Ahmeti, ad­junct al ministrului Industriei Alimentare din Albania. Cei doi demnitari au discutat despre relaţiile economice dintre cele două ţări, în vederea creşterii volumului de schimburi.

Vizita delegaţiei pakistaneze
La invitaţia Marii Adunări Naţio­nale, o delegaţie parlamentară din Pakistan a sosit la Bucureşti.
În fruntea acesteia se afla Malik Meraj Khalid, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Islamice Pa­kistan. Delegaţia a fost întâmpinată la Aeroportul Otopeni de Nicolae Giosan, preşedintele MAN, însoţit de Rasheed Ahmad, ambasadorul Pa­kistanului în România.

Victorie la handbal masculin în Cupa campionilor europeni
La Palatul Sporturilor din Bu­cu­reşti s-a desfăşurat partida de handbal Steaua Bucureşti – Ortigia Siracusa (Italia), contând pentru sferturile de finală ale Cupei campionilor europeni la handbal masculin. Echipa românească a învins cu scorul de 27-21, calificându-se în faza următoare, după ce câştigase şi în meciul tur cu scorul de 26-22.

Veşti de pe magistrala 3 a metroului
Reporterii Scînteii se interesau îndeaproape de construcţia me­troului. În martie 1989 se apropiau de final lucrările la magistrala a treia, prilej pentru un interviu cu ing. Florea Zaharia, directorul tehnic al Întrerinderii Metroul – Bucureşti: "O bună parte din scuturile cu care se execută tunelurile şi-au încheiat misiunea, spune acesta. Mai sunt de realizat circa 1.500 de metri de tuneluri – noua magistrală, precizez, are o lungime de zece kilometri –, iar la scuturile rămase  în adânc se acţionează din plin. Ritmuri dinamice de lucru se înregis­trează şi la staţii, la montarea căii de rulare, a instalaţiilor şi utilajelor absolut necesare bune funcţionări a garniturilor de metrou. Tot acest cumul de forţe este deplin întemeiat, având în vedere hotărârea constructorilor noii magistrale de a-şi respecta cuvântul dat, şi anume: marea noastră sărbătoare naţională, 23 August, al cărui jubileu de 45 de ani îl cinstim în 1989, să ne găsească cu metroul în funcţiune şi pe magistrala 3". (Scînteia, 18 martie 1989).

"Eminesciana"

În cadrul "Centenarului Mihai Eminescu", Muzeul Literaturii Ro­mâne a organizat, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor, lansarea volumului al XVI-lea din ediţia "Opere Mihai Eminescu". Lucrarea cu­prin­dea corespondenţa poetului. Au participat: acad. Alexandru Balaci, prof. univ. dr Paul Cornea, prof. univ. dr George Munteanu, Di­mi­trie Vatamaniuc, coordonatorul ediţiei. Pa­gini din corespondenţa lui Mihai Eminescu au fost prezentate în lectura actorilor Victor Reben­ciuc, Anca Zamfirescu şi Marian Le­pădatu.

Raliul automobilistic al femeii la Constanţa

Clubul Judeţean de Automobilism şi Karting Constanţa a organizat la 18 martie 1989, în colaborare cu comitetul judeţean al femeilor, "Ra­liul femeilor" dotat cu "Cupa 8 Martie". După cum anunţa ziarul Do­brogea Nouă din 16 martie 1989, "Raliul avea caracter tehnico-aplicativ şi se desfăşura în două etape, pe un traseu ce însuma 10 km. Acestei probe de orientare, conform unor semne convenţionale, reunite sub genericul «Radar», i se adaugau pe parcurs şi probe speciale de clasament, respectiv, de perspicacitate, de îndemânare în conducerea automobilului, precum şi recunoaşterea a cinci costume populare din di­ferite zone folclorice ale ţării. În plus, concurentele aveau de scris şi o epigramă, cu subiect legat de competiţia la care iau parte".

Zilele cărţii pentru tineret
La Piatra Neamţ erau în des­făşurare "Zilele cărţii pentru ti­neret" (12-20 martie). Cu această oca­zie, au fost organizate în biblio­teci municipale şi orăşeneşti, la Centrul de creaţie şi cultură al tineretului din Piatra Neamţ, în unităţile economice şi în şcoli, expoziţii şi standuri de carte, evocări literare, prezentări de carte, recitaluri de muzică şi poezie, expuneri şi dezbateri tematice.

Muncă patriotică pentru frumuseţea oraşului
"Tribuna Sibiului" din 14 martie 1989 făcea apel pentru "week-end" (18 şi 19 martie) la "conştiinţa ce­tăţenească" a locuitorilor: "Ce­tăţeni ai municipiului Sibiu! În virtutea marilor obligaţii ce ne revin pentru întreţinerea şi sporirea frumuseţii urbane lăsate nouă moş­tenire de şirul generaţiilor premer­gătoare, sau făurite prin eforturi umane şi materiale, prin munca noastră rodnică din deceniile glorioasei «Epoci Nicolae Ceauşescu», Consiliul Popular al Municipiului vă adresează vibranta chemare de a participa efectiv, cu mic cu mare, la acţiunile de curăţenie, salubrizare şi înfrumuseţare a tuturor zonelor şi car­tierelor Sibiului.
Să facem din zilele de sâmbătă 18 şi duminică 19 prilejul celor mai ample acţiuni gospodăreşti dedicate înfrumuseţării fiecărui colţişor al frumosului nostru municipiu! În frunte cu deputaţii, cu condu­cătorii întreprin­derilor, instituţiilor şi ale şcolilor, ale asociaţiilor de lo­catari şi ale co­mi­tetelor de cir­cum­scripţii."

×
Subiecte în articol: martie