x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cabinetul 2, în dosar de cadre

Cabinetul 2, în dosar de cadre

de Florin Mihai    |    08 Ian 2009   •   00:00

În ultima parte a deceniului nouă, Elena Ceauşescu ajunsese al doilea om din stat. Cum va fi debutat oare în "activitatea revoluţionară" cea care era atunci sufletul Cabinetului 2? Ce pregătire profesională avea "savantul de renume mondial", decorat de zeci de universităţi şi institute de cercetare din ţară şi din toate colţurile lumii? Din dosarul de cadre aflăm acum informaţii despre unde a ucenicit Elena Ceauşescu în tinereţe, cum a intrat în "mişcarea revoluţionară", care îi era "originea socială". Chiar şi unele boli de care a suferit la un moment dat.



Dosarul de cadre cuprinde documente din perioada 1949-1960, an în care Elena Ceau­şescu, pe-atunci deja cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Bucu­reşti, a solicitat şi obţinut rectificarea sta­giului de vechime în partid. Pre­zen­tăm în continuare câteva "piese" din dosar. Printre care o autobiografie compusă în 1949, referinţe redactate de diverşi colegi de partid, precum şi chestionarul completat cu ocazia verificărilor membrilor PMR (1950). Menţionăm că documentele sunt publicate cu ortografia originală.

"Autobiografie 5.XII.1949
Elena Ceauşescu (Petrescu) mam născut în com. Petreşti, jud. Dâmboviţa. În anul 1919 la 7 ianuarie. Părinţii se numesc Nae şi Alexandrina ocupaţia agricultori, avere 4 hectare de pământ şi casă de locuit, în tre anii 1926 - 1930 am făcut şcoala primară în com. unde mam născut.

În anul 1936 am venit la Bucureşti, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. În urma unei acţiuni am fost concediată. Dintre cei care mă cunoaşte este Adela Petrescu. Am lucrat la fabrica Texca până 1937. Am intrat la fabrica Minerva. Din 1936 am participat la şedinţele Sindicatelor Unite din şerban Vodă. Mă cunoaşte Rada.

În 1937 am început să lucrez pentru apărare până în 1939. Prima legătură a fost Oltar (fratele lui Ion care lucrează la CC) dintre cei care se pot lua referinţe este Lenuţa Georgescu, Ursuleasca.

În 1939, când sa format comisia pentru tineret, am luat parte şi am început să lucrez pentru UTC. În 1939 am fost făcută m.p. mi sa comunicat de Ioniţă (metalurgistu) în preună cu Sara David care lucra în aceiaşi fab. cu mine. Mă cunoaşte ca m.p. şi Licu Geamu care lucra pe linie de tineret în acelaşi sector cu mine, urma să fim în aceiaşi celulă.

În toamna lui 1939 a fost grevă la fabrica Minerva, am luat parte în comitetul de conducere al grevei, dintre muncitoarele de acolo mă cunoaşte (ilizibil) Elena, Jana Popescu. Am rămas fără lucru până în toamna lui 1940. Am intrat la fabrica Jachard.

Din 1939 până în 1941 am lucrat în comitetul local pe linie de UTC ca secretară a Sectorului III Albastru. Mă cunoaşte Demeter, Nechifor Ctin, (ilizibil) Pop, Matei Socor. În 1941 am primit un avertisment din cauză că am fost în tro casă conspirativă şi am fost (ilizibil) până legătură de către Rec ştefan care sa dovedit că a fost agent de Siguranţă încă din 1940. Din septembrie am fost arestată singură. Am fost dată de Mitran care devenise procurator, nu am recunoscut nimic şi nu am dat pe nimeni. Din lipsă de dovezi am fost eliberată.

Din noiembrie 1941-942 am avut legătură cu Zugravu care avea o atitudine provocatoare. Am cerut legătură superioară, ca să arăt atitudinea lui. A rupt cu mine, rămânând fără legătură pe linie de UTC. În 1943 prin iulie am luat legătură pe linie de apărare cu Revi Elena, Olga Vaşş până la 23 August am pus colete pentru Târgu Jiu.

După 23 august am lucrat la sectorul III Alb(astru), pe linie de UTC ca secretară de sector până la crearea TP. Mă cunoaşte din muncă Neagu Andrei, (ilizibil) Ladislau. (ilizibil) mai lucrat la TP la pionieri. La urmă la cadre, cu Tincuţa, Marto, la Educaţie politică cu Moisescu, (ilizibil), Lidia.

În primăvara lui 1947 am lucrat la UFDR sect. I Galben cu munca culturară până în August 1947. Am plecat în concediu de boală. În acest timp am şi născut, de două ori, iar de şi am avut greutăţi, totuşi am fost şi neglijentă că mam lăsat copleşită fără să fiu mai energică. Nu am depus eforturi nici să citesc, nici să merg să muncesc.
Elena Ceauşescu"
5.I.1950

Completare la autobiografie
"În 1941 am fost arestată am fost ridicată din fabrică. lucram la Jackard ereau doi agenţi şi un comisar, unul din agenţi se chema Preda. Mau dus acasă pentru percheziţie nu au găsit nimic. La prefectură am fost anchetată de un comisar Vasiliu. Am fost în trebată de Mitran dacă îl cunosc dacă am lucrat cu el. Am spus că nu. La urmă ma în trebat de Stere, Ariton, Iliescu dacă îi cunosc şi ce legături am cu Stere. Am spus nu cunosc pe nimeni şi nici un fel de legătură. Miau dus la confruntare pe nevasta lui Mitran care lucra cu agenţii. Aceput să spună tot ce ştia că a venit la mine acasă că mia făcut legătura cu Stere. Am spus nu cunosc pe femeia asta. Nu a fost nici odată la mine acasă. Nu cunosc pe nimeni nu ştiu nimic. Asta am repetat tot timpu nu am dat nici o declaraţie scrisă. În perioada aceia nu aveam legături cu partidu.
Referitor la plecarea mea acasă în 1944 sau 1943. (ilizibil) a stabilit cu mine în tâlnire ştia că merg acasă şi urma să mă în torc la ziua stabilită şi eu am întârziat peste timpu fixat.
Elena Ceauşescu"            

Referinţe despre Elena Ceauşescu
Subsemnatul Ioniţă Ion născut în Bucureşti în anul 1899 luna ianuarie ziua 18, membru de partid din anul 1949 cu carnet Nr. 600 911. Am cunoscut pe tov. Lenuţa Ceauşescu înainte de anul 1939 la diferite acţiuni demonstraţii, dar mai bine o cunosc din sectorul albastru unde eu eram secretar şi aveam legătură organizatorică fiind dat că tov. era secretara UTC din sector albastru şi lucra la fabrica Minerva. şi aveam legătură permanentă cu dânsa şi că lua parte la şedinţele sectorul de partid şi eu la şedinţele UTC pe sectorul albastru pentru a cordona munca UTC-ului în vederea acţiunilor ce se desfăşurau în întreprinderile Minerva şi Jackard. Eu nu îmi reamintesc cine mi-a comunicat că tov. este membră de partid însă tov. era considerată de tov. din comitet de sector că este membră de partid.  De altfel tov. Lenuţa nu putea participa la şedinţele comitetul(ui) de partid a sectorului dacă nu era membră de partid. De altfel se achita de sarcini atât de cele trasate de partid şi de UTC în munca de la întreprinderile din sector Albastru.
Ioniţă Ion, data 21.X.1960

Referinţă
Cunosc pe tovarăşa Ceauşescu Lenuţa din anul 1939-1940, când era în conducerea unui sector (nu-mi amintesc care, mi se pare albastru) al UTC din Bucureşti. Aşa cum amintesc, dânsa era o fată tânără, dar bună, numai în conspiraţie (a) avut multe abateri serioase, pt. Care dânsa a suferit critica şi ceva pedepse de partid (nu mai îmi amintesc ce). Ea era logodită cu tov. Ceauşescu care atunci era în închisoare. Deşi organizaţia i-a interzis ei să mai aibă cu tov. Ceauşescu legătură, pt. că periclita organizaţia, ea continua această legătură. Tov. Ceauşescu a ieşit din închisoare cu gardian şi întâlnea pe dânsa în anumite locuri. O dată când s-a întâlnit cu tov. Ceauşescu, cu gardianul cu el Lenuţa Ceauşescu s-a dus într-o casă ilegală al CC al UTC fără ştirea ns. (noastră, n.n.) periclitând tovii ilegal din CC UTC. Pt. acest lucru dânsa a fost scoasă din munca de conducere.
Privind astăzi atitudinea şi lipsurile ei cred că a fost din cauza că era o fată f. Tânără răsfăţată de tov. Ceauşescu şi Petrescu, fratele ei, şi că nu avea pregătire necesară să înţeleagă ce este disciplina de partid şi că în (ilizibil) organizaţia şi pe urmă logodnicul şi fratele şi în această direcţie ea nu a fost ajutată nici de tov. Ceauşescu, nici Petrescu. Ei încurajau de fapt pe tova Lenuţa să reziste în greşeala ei. Nu amintesc precis când pe ce timp dânsa a avut şi o întrerupere în activitate.
Elena Răceanu, Buc., 19 oct. 1950

Referinţă Tov. Elena Ceauşescu

O cunosc pe tov. Din toamna anului 1944 de la Comitetul Judeţean al UTC-ului. Tov. A funcţionat în tot timpul ca secretară a sectorului III Albastru, iar eu la început responsabil financiar administrativ şi apoi secretar al sectorului II Negru. Tov. A lucrat acolo până în aprilie - cred - 1945, când a plecat la altă muncă.
În acest timp mi-am format următoarea părere despre ea.
Era o tovarăşă cinstită, ataşată partidului, cu o putere de muncă destul de mare, energică, destul de bună agitatoare.
Având un nivel politic scăzut şi neavând calităţi organizatorice suficient, după părerea mea, nu a putut face faţă muncii de conducere, unui sector atât de mare cu foarte multe fabrici.
Fiind destul de încrezută şi orgolioasă primea cu multă greutate critica tov. Din comitetul judeţean şi şi mai puţin a tov. Din comitetul de sector şi prin aceasta ajutorul pe care aceştia puteau să i-l dea.
Maicu, m. de partid din 1944  

Chestionar de ­verificare 4.XII.1949
A se scrie citeţ.
Judeţul Ilfov.
Sectorul (plasa) I Galben.
Întreprinderea sau instituţia VII.
Organiz. de bază: -.
Chestionar Înregistrat la Nr. 532290
Numele (de familie) Ceauşescu. Pronumele Elena (În cazul când numele a fost schimbat, se va indica şi numele vechi) Petrescu. Locul naşterii: comuna Petreşti. Judeţul Dâmboviţa.  Ţara România.
Data naşterii: ziua 7 luna ianuarie anul 1919.

Originea socială:
Părinţi: Numele tatălui Nae al mamei Alexandrina
Din ce organizaţie sau partid au făcut parte? Simpatizanţi PCR
Din ce organizaţie sau partid fac parte actualmente: FP
a) Profesia părinţilor înainte de 23 August 1944: agricultori
b) Averea părinţilor înainte de 23 August 1944: 8 pogoane şi casă
c) profesia părinţilor în prezent: decedat tata mama casnică
d) averea părinţilor în prezent: casa
Naţionalitatea rom. (română) Originea (român, ungur, evreu, etc.) Rom. Studii 4 cl. şcoala primară IV cl. primare. Localitatea Petreşti. Data 1926 1930 şcoala secundară sau alte şcoli: nu. Localitatea: nu. Data: nu. Universitatea: nu. Localitatea: nu. Data: nu.
Ce limbi cunoaşte? Nu. Localitatea unde a făcut ucenicia? Bucureşti. La cine? Fabrica Lantex. În ce ani? 1936. Profesia de bază: reparatoare. Funcţia actuală: casnică. Din ce an este în producţie: 1936.

Întreprinderile sau instituţiile la care a lucrat:  Lantex, Bucureşti, ucenică, ianuarie 1936 _ mai 1936.
Texca, Bucureşti, ucenică, august 1936 - februarie 1937.
Minerva, Bucureşti, lucrătoare, februaie 1937 - noiembrie 1939.
Jackard, Bucureşti, lucrătoare, august 1941 - 1943.
Bros, Bucureşti, lucrătoare, 1943 - 1944.
UTC, Bucureşti, secretar sector, august 1944 - 1945.
UTM, Piteşti, instructor, 1945 - 1945.
Cadre, Bucureşti PCR judeţean, secţie anchete, 1945 - 1946.
Educaţia Politică, Bucureşti PCR judeţean, secţie şcoli, 1946 - ianuarie 1947.
UFDR I Galben, Bucureşti sector, resp. Educaţie, 1947 - august 1947.
Fără serviciu, Bucureşti, casnică, 1947.
Fără lucru, Bucureşti, 1939-1941.
La ce întreprindere lucrează în prezent, din ce an şi în ce calitate? Nu. A fost evidenţiat în producţie? Nu. Pentru ce fapte? Nu. Unde? Nu. În ce an? nu. De către cine? Nu. A primit decoraţii sau premii? Nu. Pentru ce fapte? Nu. În ce an? nu. Unde? Nu. De la cine? Nu.
Ce avere are? Nu.
Cât pământ are? Nu.
Câte vite are? Nu.
Ce fel de unelte agricole posedă? Nu.
Cu cine îşi munceşte pământul? Nu.
Are atelier propriu? Nu.
Ce unelte sau maşini posedă? Nu.
Cu câţi lucrători sau ucenici lucrează? Nu.
Căsătorit? Da. Numele soţului sau al soţiei: Niculae Ceauşescu. Ocupaţia? Funcţ. Din ce organizaţie sau partid a făcut parte? PCR. Din ce organizaţie sau partid face parte actualmente? PMR.

Copii:
Pronumele: Valentin. Ocupaţia nu. Vârsta 1 şi 9 luni. Din ce organizaţii au făcut parte nu. Pronumele: Zoia. Ocupaţia nu. Vârsta 9 luni. Din ce organizaţii au făcut parte nu.

Fraţii:
Numele fraţilor sau surorilor: Gheorghe Petrescu. Ocupaţie: funcţ. Din ce organizaţie sau partid au făcut parte: PCR. Din ce organizaţie sau partid fac parte în prezent: PMR.

Rude apropiate
Numele şi pronumele: Andruţa Ceauşescu. Ocupaţia: agricultor. Averea -. Din ce organizaţie sau partid au făcut parte: -. Din ce organizaţie sau partid fac parte în prezent: PMR. Ce fel de relaţii are cu dânşii: socri.
Numele şi pronumele: Marin Ceauşescu. Ocupaţia: funcţ. Averea nu. Din ce organizaţie sau partid au făcut parte: PCR. Din ce organizaţie sau partid fac parte în prezent: PMR. Ce fel de relaţii are cu dânşii: frate.

În ce an şi la ce unitate a făcut stagiul militar: nu. Cu ce grad s-a eliberat? Nu.
Situaţia în timpul războiului
a) Pe frontul sovietic:
a fost pe frontul antisovietic? Nu. Unde? Nu. În cadrul cărei unităţi? Nu. Ce grad a avut? Nu. Ce decoraţii a primit? Nu. Pentru ce fapte? Nu. A fost prizonier în URSS? Nu. În ce ani? Nu. În ce lagăre? Nu. A făcut parte din mişcarea antifascistă din lagăr? Nu. Cât timp a fost prizonier a urmat vreo şcoală? Nu.  
b) pe frontul antihitlerist (Vest)?
A fost pe frontul antihitlerist? Nu. Unde? Nu. În cadrul cărei unităţi? Nu. Ce grad a avut? Nu. Ce decoraţii a primit? Nu. Pentru ce fapte? Nu. A căzut prizonier pe frontul de Vest? Nu. În ce loc? Nu. În ce împrejurare? Nu. În ce lagăr a fost internat? Nu. Unde? Nu. În ce ani? Nu. Ce activitate a avut în prizonierat? Nu. Cine l-a eliberat? Nu.
A fost mobilizat pe loc? Nu. Unde? Nu. În ce ani? Nu. A fost în Basarabia, Bucovina de Nord sau alte teritorii sovietice? Nu. Când? Nu. Unde? Nu. Cu ce s-a ocupat? Nu. Cine-l cunoaşte din perioada războiului? Revi Elena. Cum s-a manifestat în timpul dictaturii antonesciene şi a războiului antisovietic? Mergeam la lagăr să duc alimente. Cine poate da relaţii? Revi Elena, Vaşş Olga, Stanciu (ilizibil).

A făcut parte din PCR? Da. PSD? Nu. Din ce an? 1939.
Localitatea unde a fost încadrat? Bucureşti. Ce funcţii a ocupat în partid? Secretară a Sec. III Albastru UTC la cadre la Educaţia UDFR. A fost în dezacord cu linia partidului. Nu. În ce an? nu. Din ce motive? Nu. A avut întreruperi în activitatea de partid? Da. Ce sancţiuni de partid a avut şi pentru care fapte? Mi s-a dat un avertisment pentru că am călcat regula conspiraţiei. Am mers la închisoare fără să am voie şi am intrat într-o casă consiprativă. A fost arestat? Da. În ce ani? 1941. Unde? Bucureşti. Pentru care motive? Am fost dată de Mitran care devenise provocator. Împreună cu cine a fost arestat? Singură. Cum s-a purtat şi ce a declarat la siguranţă? Nu am recunoscut nimic. Nici cine este Mitran. Am fost confrubtată cu nevasta lui care era şi ea în legătură cu ... care a venit să spună că mă cunoaşte. Eu nu ma recunoscut. A fost judecat? Nu. De care instanţă? Nu. În ce ani? Nu. Unde? Nu. Cum s-a purtat la proces? Nu. Ce condamnări a suferit? Nu. În ce închisori sau lagăre a fost şi cum s-a purtat? Nu. A făcut parte din organizaţii de tineret? (UTC, UTS, TP, UTM)? UTC, UTP, UTM. De când şi pănă când? 1939.

A făcut parte din mişcarea sindicală? Da. Din ce sindicat? Textilă. În ce ani? 1936. Unde? Bucureşti. La ce acţiuni muncitoreşti a participat (greve, demonstraţii, etc.) Lantex 1936. Minerva 1939 grevă, 1939 1 mai demonstraţie. În ce organizaţii de masă a fost? Apărare. În ce ani? 1937. Unde? Buc(ureşti).

A fost membru sau simpatizant a altor partide sau organizaţii? Nu. Care anume? Nu. În ce ani? Nu. Ce funcţii a avut? Nu. Unde? Nu. A fost sipatizant al vreunei organizaţii fasciste (legionare, szalasiste, cuziste, etc.)? nu. Care anume? Nu. Unde? Nu. A fost membru al vreunei organizaţii fasciste (legionare, szalasiste, cuziste, etc.)? Nu. În care anume? Nu. Unde? Nu. În ce ani? Nu. Ce funcţii a avut? Nu. La ce acţiuni a participat? Nu. A fost arestat sau judecat şi condamnat pentru activitate fascistă? Nu. Motivele pentru care a ieşti din partidul sau organizaţia din care a făcut parte. Nu. A suferit vreo condamnare de drept comun? Nu. În ce ani? Nu. Motivele. Nu.

A fost în străinătate? Nu. De când până când? Nu. Unde? Nu. În ce scop? Nu. Din ce partide sau organizaţii a făcut parte în străinătate? Nu. Motivele revenirii în ţară? Nu. Are rude în străinătate? Nu. Unde? Nu. În ce an a plecat? Nu. Cu ce se ocupă? Nu. Ce politică fac? Nu. Ce relaţii are cu dânşii? Nu.

Ce l-a îndemnat să intre în partid? Pentru că e singurul partid al celor ce muncesc. Numele celor care l-au recomandat la intrarea în partid:
Numele şi pronumele: Ioniţă (Metalurgistu). Întreprinderea unde lucrează: -. Din ce an îl cunosc cei care l-au recomandat: 1939.

Ce şcoli de partid a urmat? Prima Universitate de partid dar nu am terminat-o. Participă regulat la şedinţele de partid? Nu activez de la august. Plăteşte regulat cotizaţia? Până în prezent. La fel şi cotizaţii . Mai are de făcut alte precizări? -.
Domiciuliul actual: strada Herăstrău, nr. 27, comuna Bucureşti, judeţul Ilfov.
Data 4 decembrie 1949.
Semnătura Elena Ceauşescu.


Observaţiunile Comisiei de Verificare: asupra tov. Ceauşescu Elena, născută în com. Petreşti - Dâmboviţa, provine dintr-o familie de ţărani mijlocaşi, are 4 clase primare şi este de profesie muncitoare, în prezent lucrează la CC Secţia Externe. Din anul 1936 a intrat în producţie şi a lucrat pe la mai multe fabrici până la 23 august 1944. Încă de la intrarea în producţie a intrat în legătură cu mişcarea muncitorească activând pe linie sindicală, mai târziu pe linia apărării apoi în UTC până în 1941, când în urma unor greşeli a fost scoasă din muncă.

După 23 august 1944 a lucrat pe linie de UTC până în 1945 şi mai departe în Judeţeana PCR Ilfov până în 1947, când întrerupe munca pe motive de boală şi familiare complăcându-se în acelaşi timp şi într-o stare de delăsare.

În timpul activităţii a reuşit să se achite conştiincios de sarcini dând dovadă de spirit de iniţiativă şi orientare. Este o tov. energică şi activă. Mai este stăpânită de orgoliu şi nu e pătrunsă de spiritul autocritic. Este o tov. ataşată de lupta clasei muncitoare, trebueşte ajutată.

Subcomisia de Verificare a Organizaţiei de Bucureşti hotărât: confirmarea calităţii de membră de partid, cu vechimea din 23 August 1944, conform hotărârii Comisiei Controlului de Partid.
Semnătura Preşedintelui Comisiei
ss. (ilizibil)
Data 22 mai 1951

Click pentru a mari imaginea

×