x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special "Nicu Ceauşescu avea o singură dorinţă: să batem pe Steaua!"

"Nicu Ceauşescu avea o singură dorinţă: să batem pe Steaua!"

de Daniel Stan    |    23 Ian 2009   •   00:00

Chiar dacă echipa fanion a oraşului, Şoimii, a retrogradat în vara anului 1988, Sibiul nu a rămas fără echipă pe prima scenă, în acelaşi timp promovând Inter, formaţie susţinută financiar de uzina "Independenţa".



În acea perioadă, numă­rul unu pe linie politică în judeţ era Nicu Ceaşuşescu, fiul preşedintelui ajutând foarte mult trupa pregătită de Constantin Ardeleanu şi Viorel Hizo, fără însă, după cum susţin martorii, a forţa echipa să intre în jocuri murdare. Avea o singură mare ambiţie: să învingă Steaua, protejata fratelui său, Valentin.

"După promovare, la echipă au fost aduşi o serie de jucători cu nume. Asta a fost influenţa lui Nicu Ceauşescu, doar la transferuri. Din acest punct de vedere, ne-a ajutat foarte mult. La Inter Sibiu au venit fotbalişti precum Radu II, Jurcă, Majaru, Ene, Caşuba, Dobrotă, Laurenţiu, Cezar Zamfir, Văsâi, Mihăiţă Stănescu şi mulţi alţii. Din funcţia de prim-secretar, Nicu se bătea la transferuri cu marile echipe ale vremii, Steaua şi Dinamo. Putem include aici şi Victoria, FC Olt, Moreni, recu­noscute pentru influenţa lor, însă nu s-a întâmplat ca noi să ne dorim un jucător şi să ni-l sufle celelalte cu excepţia lui Steaua şi Dinamo. Nu eram echipa lui Steaua, aşa cum se spunea, şi a nimănui. Noi ne vedeam de performanţă", îşi aduce aminte Viorel Hizo, care, din returul sezonului 1988-1989, a de­venit antrenor principal al gru­pării ardelene.

Tehnicianul a mai adăugat referitor la persoana lui Nicu Ceauşescu: "Nu a marşat decât pe principii competente. Mulţi l-au cunoscut ca fiul dictatorului, însă ca om era echilibrat şi ţinea la subordonaţi, iar aici nu mă refer doar la echipa de fotbal, ci mai ales la oa­menii din judeţul Sibiu. Despre fotbal, din calitatea pe care o avea, a avut doar o foarte mare am­biţie, anume să învingă Steaua, în ciuda faptului că steliştii erau sus­ţinuţi tocmai de fratele lui, Valentin Ceau­şescu. Înainte de meciurile di­rec­te, venea la stadion şi chiar ne ru­ga să-i facem o bucurie şi să îi batem pe cei de la Steaua. Mai mult, nu a fost de acord ca Inter Sibiu să facă parte din «Cooperativă». Ne spunea să ne ve­dem de treabă şi el avea grijă ca jucătorilor să nu le lipsească ni­mic. Din acest punct de vedere, totul a fost OK. Aveam condiţii extraordinare, cu banii la fel, ce mai, au fost nişte ani frumoşi la Sibiu, chiar şi după căderea comunismului".

Viorel Hizo chiar a ţinut să remar­ce un aspect deloc de neglijat în acele vremuri: "În oraşele în care existau aeroporturi, făceam depla­sarea cu avionul. Nu ştiu cine îşi mai permitea pe atunci, poate nici Steaua sau Dina­mo. Din ce îmi aduc aminte, ei folo­seau autocarul. Iar despre suporteri, stadionul era plin la fiecare meci de pe teren propriu, indiferent că era vorba de o echipă nouă iar Şoimii retrogradase. Ve­neau 15.000-20.000 de oameni la me­ciuri".

La începutul anului 1989, Inter Sibiu se afla pe locul 4, unul care ducea în Cupa UEFA, însă la final a ratat obiectivul. "Era greu să te baţi cu echipele mari. Este adevărat însă că în acel retur echipa nu mai jucat ca în prima parte a campionatului, nu putem spune că ne-a dezavantajat cineva", a încheiat Hizo. FC Inter Sibiu are în palmares o Cupă Balcanică, echipa fiind desfiinţată în anul 1997 din motive financiare.

Linia de clasament la începutul anului 1989

4. FC Inter Sibiu 17 9 2 6 24-26 20

Puncte realizate pe teren propriu la finalul turului de campionat 1988/1989: 17 (a pierdut 1 p la "U" Cluj ); puncte obţinute în deplasare: 3 ( 2p la Univ. Craiova, 1 p la FC Argeş)
Golgeterii echipei: Radu II – 8 goluri (2 din 11 m); Jurcă, Majaru (2 din 11 m) – câte 4; C. Zamfir – 3; Laurenţiu, Caşuba – câte 2; M. Stănescu – 1 (din 11 m)
Jucători folosiţi: 17; I. Ene, Dobrotă, M. Stănescu, Caşuba – câte 17 jocuri; Laurenţiu, Boar, Jurcă, C. Zamfir – 16; Radu II, Văsâi – 15; Cotora – 12; B. Popescu,
Majaru – 11; M. Vasile – 10; Alexa – 7; L. Ciobanu, Bârsan – 3.
Media notelor echipei: 6,23; media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 10 jocuri): 1. C. Zamfir 6,84, 2. Radu II 6,53, 3. Cotora 6,40; cele mai mari note: 8 (C. Zamfir – et. 8 şi 13, Radu II – et. 7, Caşuba – et. 16)
Cartonaşe galbene: 18 (5 suspendări) – 11 jucători (cele mai multe Majaru, Radu II – câte 3).
Cartonaşe roşii: Majaru (et. 10).
A beneficiat de 7 lovituri de la 11 metri – 5 transformate (Majaru şi Radu II – câte 2, M. Stănescu 1), 2 ratate (ambele Radu II); a fost sancţionată cu 6 penalty-uri – toate transformate.
A expediat 196 şuturi (141 "acasă", 55 în deplasare), din care 98 pe poartă (69 "acasă", 29 în deplasare).

×
Subiecte în articol: special steaua radu sibiu inter sibiu