x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Trei fotbalişti de la Rapid au cerut azil politic în Suedia!

Trei fotbalişti de la Rapid au cerut azil politic în Suedia!

de Daniel Stan    |    10 Iul 2009   •   00:00
Trei fotbalişti de la Rapid au cerut azil politic în Suedia!
Sursa foto: Revista Sport/

În vara anului 1989, Rapid era prima formaţie care reprezenta România în "Cupa Internaţională Intertoto". Repartizaţi în Grupa a 10-a, giuleştenii au avut ca adversare pe Spartak Varna, din Bulgaria, pe Wismut Aue, din RD Germană, şi pe Oergryte Goteborg, din Suedia.



După ce a câştigat totul pe teren propriu, dar au şi pierdut în deplasare, cu Spartak Varna, rapidiştii urmau să se deplaseze la Goteborg, unde au cedat cu 0-2. La finalul meciului însă, trei jucători din lot, titulari în acea partidă, Ilie Lucian, Gabriel Ciolponea şi Alexandru Aprodu, au dispărut de la hotel, ulterior cerând azil politic în Suedia. Securiştii care însoţeau echipa alb-vişinie nu au "mirosit" nimic, iar la întoarcerea în ţară, vina a căzut pe antrenorul Ilie Greavu şi pe căpitanul Ion Goanţă. Ultimul a pierdut şi convocarea la echipa naţională pentru acest episod.

"Am debutat în echipa reprezentativă în 1987, în meciurile cu Israel şi Polonia. A fost o victorie şi un meci egal. La următoarea convocare, imediat după meciul cu Oergryte, m-am prezentat la reunire, dar, fără nici o explicaţie, antrenorii Emeric Jenei şi Cornel Drăguşin m-au tri­mis acasă. Păcat, a fost o vară frumoasă pentru Rapid în 1989, deşi retrogradasem în Divizia B. Mi-am dat seama ulterior că totul a plecat după ce Ilie Lucian, Cilponea şi Aprodu nu s-au mai întors în ţară. Pentru sistemul comunist a fost o mare lovitură, mai ales că Rapid era o echipă greu de ţinut sub control", a spus ulterior fostul mijlocaş al Rapidului. Acesta a mai adăugat: "La ultimul meci din deplasare, cu Wismut Aue, din lipsă de efectiv, în teren a intrat şi antrenorul Gigi Mulţescu. Nici acum nu pot să-mi dau seama de ce am fost pedepsit doar eu. Într-adevăr, eram căpita­nul echipei, dar eu nu am ştiut nici o clipă de intenţiile celor trei coechi­pieri". Omul care a intermediat fuga celor trei a fost Adrian Oprişan, fost jucător la Sportul Studenţesc şi rămas în Suedia în urmă cu mai mulţi ani. Cel poreclit "Balaurul" i-a aşteptat în spatele hotelului cu o maşină Mercedes pe Ciolponea, Ilie Lucian şi Aprodu, ulterior găsin-du-le şi echipă. După Revoluţie, doar Ciolponea s-a mai întors în ţară, însă, după ce a mai evoluat la echipe din categoriie inferioare, s-a retras şi a ajuns bodyguard. Aprodu şi-a continuat activitatea şi s-a stabilit în Suedia, după ce s-a căsătorit. Ilie Lucian rămas doi ani în campiona­tul scandinav, apoi a evoluat şi pentru echipa olandeză Groeningen. Un alt component al lotului rapidist în campania din Cupa Intertoto, Florin Constantinovici, susţine că a fost "în plan" de a rămâne în Suedia. A fost contactat, dar s-a temut să facă pasul.

"Am simţit că se coace ceva, cum se spune. Toţi ne umplusem bagajele, numai Ciolponea, Lucian Ilie şi Aprodu nu şi-au luat nimic. Urma să stăm trei zile în Republica Demo­crată Germană, până la meciul cu Wismut Aue. Eu eram coleg de cameră cu Ilie Lucian şi m-am mirat când l-am văzut atât de tăcut, mai ales că era un băiat de viaţă, glumeţ tot timpul. Mi-a spus seara, după meci, că vor să se predea poliţiei şi să ceară azil politic. Mi-a propus să rămân şi eu, dar în acel moment mi-a fost teamă, m-am albit la faţă. Logic că mă tenta, însă aş fi avut mari probleme, fratele meu lucra în Comitelul Central al Partidului Comunist Român atunci, era forte grav pentru familia mea dacă aş fi acceptat. I-am privit cum au ieşit din hotel, îi aştepta Adrian Oprişan, un fost jucător al Sportului Studenţesc, fugit de mai mulţi ani în Suedia. Din acel moment, nu i-am mai văzut", a rememorat Constantinovici.

×
Subiecte în articol: special ilie suedia ilie lucian