x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adio, majestate Adrian!

Adio, majestate Adrian!

de Andreea Tudorica    |    08 Noi 2010   •   00:00
Adio, majestate Adrian!

"Stepa, să-l primeşti în Rai pe poetul fără grai
Boala grea l-a secerat
Pe mâna morţii l-a dat.
Tu, Grigore, să-i spui, frate,
Că îl plângem după moarte.
Şi-au vegheat la căpătâi
Fata şI cei dragi ai lui.
Am rămas vii şi flămnzi
Grigore, vai, ce dobânzi
Ne hrănim din cartea lui
Bogăţia neamului
Sute, mii de poezii
Stepa şi Grigore, frate,
Dumneavoastră, Majestate,
E Raiul frumos de sus
Unde Dumnezeu v-a dus
Cântaţi-i cântări frumoase,
Pe versuri evlavioase
Să se-ndure şi de noi,
Popor bun, plin de nevoi."

Aceste versuri compuse de admiratori "veghează" de două zile la intrarea în Uniunea Scriitorilor acolo unde se află sicriul poetului Adrian Păunescu.

"Ne despărţim de un mare patriot român, de un mare poet şi păstrăm din ceea ce a făcut şi gândit el bun, marea parte luminousă. A fost una dintre personalităţile inconturnabile ale civilizaţiei româneşti , ale culturii româneşti din vremea noastră", a spus Răzvan Theodorescu, după ce sâmbătă, la Uniunea Scriitorilor, şi-a luat adio de la poetul Adrian Păunescu. Răzvan Theodorescu este doar unul dintre sutele de oameni, simpli sau persoane publice, copii, tineri sau vârstnici, intelectuali sau nu care au vrut să apindă o lumânare la Uniunea Scriitorilor acolo unde se află sicriul poetului. "Uitaţi-vă în jur ce masă de oameni a reuşit să aducă omul acesta, fie chiar şi la moartea sa, deşi a strâns în jurul lui atât copii cu vârste fragede cât şi oameni mai în vârstă care l-au apreciat chiar şi în timpul vieţii", îmi spune o doamnă care a stat nemişcată timp de aproape o jumătate de oră pe treptele Casei Scriitorilor privind în gol, într-un punct fix, Dumnezeu ştie le ce s-o fi gândit. Pe măsură ce orele trec, tot mai mulţi oameni se adună în curtea USR. E rumoare. O rumoare plăcută, ca o şoaptă, care mângăie, nu atacă. Se citesc sau se recită poezii scrise de Păunescu, se spun poveşti se deapănă amintiri, toate avându-l personal principal pe Adrian Păunescu. Un robinet parcă s-a deschis şi vin din ce în ce mai mulţi oameni. Cu flori şi o lumânare în mână. Părinţi cu copii. Bunici cu nepoţi. Intră în clădire pentru a-şi exprima regretul şi a-şi lua adio, pe rând. Cel de 80 de ani, urmat de cel de 12 ani, care la rândul lui e urmat de un altul de vreo 40 de ani, şi aşa mai departe.

Dramaturgul Paul Everac a venit şi el la sediu USR pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. "Dacă am în momentul de faţă un acoperiş deasupra capului, i se datorează în foarte mare măsură lui Adrian Păunescu. Dacă am în momentul de faţă un spor destul de sensibil la pensie, se datorează în mare parte lui Adrian Păunescu. Dacă am un temei de a fi mândru că sunt român, i se datorează în mare parte lui Păunescu. Adrian Păunescu mi-a luat-o înainte în foarte multe, nu trebuia să mi-o ia înainte în mormânt", a spus Everac la plecare.

Mai mulţi reprezentanţi ai PSD au venit sâmbătă la Uniunea Scriitorilor. Tonul a fost dat de Adrian Năstase care emoţionat , a spus că moartea lui Adrian Păunescu înseamnă pierderea unui prieten "dar sunt sigur că va rămne mereu alături de noi să ne dea curaj. Este un moment greu şi m-aş bucura că ziua înmormântării lui să fie o zi de doliu naţional". Năstase a continuat spunând c de când a aflat de decesul poetului îi este greu să se regăsească. "Încerc să îl recompun pe Adrian păunescu în memoria mea şi nu reuşesc foarte bine. Lacrimile îmi înceţoşează amintirile. Am simţit întotdeauna existenţa unui geniu, îmbrăcat în hainele lui.", a mai spus Năstase. După Năstase au mai venit la USR şi Dan Mircea Popescu şi vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă.

Apariţia lui Gigi Becali în curtea USR provoacă agitaţie şi comentarii, la fel cum se întmplă şi atunci când un bărbat îmbracat la costum aduce o coroană de flori din partea premierului Emil Boc.Peste alte zeci de minute din nou agitaţie. Un grup de 20 de copii de 10-12 ani, încolonaţi, însoţiţi de două profesoare intră în linişte în clădirea USR. Sunt din Constanţa, de la şcoala nr.26 "Dan Barbilian" şi erau în Bucureşti în excursie. A fost o întâmplare că au ajuns să-şi ia adio de la Adrian păunescu. "Am venit în Bucureşti să mergem la Muzeul Antipa şi pentru că am aflat că a murit Adrian Punescu am propus să venim aici, iar profesoarele noastre au fost de acord", spune o puştoaică de 12 ani care nu a studiat încă la şcoală opera lui , dar ştie de la părinţi ce a însemnat, poetul Adrian Păunescu pentru România.

"Parcă i-aş auzi glasul......Parcă i-aş auzi râsul......I-aş vedea şi o lacrimă în colţul ochiului stâng....Dar parcă aş auzi şi un hohot de râs. Pentru mine Păunescu a fost şi va rămâne un frate mai mare dar şi un tată. Lui îi datorez totul", spus Vasile şeicaru, vizibil emoţionat, după ce a petrecut minute bune la capul sicriului lui Adrian Păunescu. La fel de emoţionat a fost şi primarul Sorin Oprescu, care la ieşire a spus : "Aşa suntem noi: le recunoaştem valoarea şi le dăm mai multă atenţie când nu mai sunt".

Mai mulţi politicieni, sportivi, artişti au aprins o lumânare şi au adus sâmbătă un ultim omagiu poetului Adrian Păunescu. Printre aceştia şi ambasadorului Republicii Mlodova, Iurie Reniţă, actorul Eugen Cristea şi soţia sa Cristina Deleanu, Gabriel şi Georgeta Dimisianu, Ivan Patzaichin,Lucia Sterian, soţia lui Vali Sterian, Ioan Talpeş fost directeor al SIE, comentatorul sportiv Dumitru Graur, profesorul doctor Irinel Popescu, cântăreţul Gheorghe Gheorghiu, Irina Loghin şi Fuego.

×
Subiecte în articol: special