x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerea gunoiul - Stapanul absolut al mizeriei din Bacau

Afacerea gunoiul - Stapanul absolut al mizeriei din Bacau

de Tiberiu Lovin    |    06 Oct 2005   •   00:00
Afacerea gunoiul - Stapanul absolut al mizeriei din Bacau

Angajat la Gospodaria Comunala Bacau inainte de ’89, Constantin Sosu este unul dintre cei mai bogati oameni din judet.

Angajat la Regia de Gospodarie Comunala din Bacau inainte de decembrie ’89, Constantin Sosu este la ora actuala unul dintre cei mai bogati oameni din judet. Liberal, ca si primarul de pana-n ’96, apoi cumatru cu primarul Sechelariu, iar acum in acelasi partid cu actualul sef al administratiei locale, Stavarache. Sunt poate doar cateva din secretele de a face afaceri de succes pe bani publici.

In public pare modest. Nu sare in ochi cu nimic. Constantin Sosu nu a fost niciodata un lider care sa bata cu pumnul in masa. Poti sa-ti schimbi imediat impresia, doar cand il vezi cum urca in jeep. Nu este al sau, ci al societatii sale, Soma. Firma la care este majoritar si care se ocupa cu salubrizarea din municipiul Bacau. Una dintre societatile prin care detine monopolul.

Mai exact, societatea Soma nu a fost clintita de pe piata din 1991, cand a obtinut contractul de la Consiliul Local. De atunci nu a reusit nimeni sa castige licitatiile privind salubrizarea Bacaului. Succesul lui Sosu se poate datora poate norocului de a fi liberal, in timp ce municipiul era condus de primarul PNL Ioan Liciu. Sansa l-ar fi putut parasi daca in 1996 nu ar fi avut o alta varianta castigatoare dupa alegerile locale. Fotoliul de primar a fost adjudecat de Dumitru Sechelariu, fost liberal, candidat independent atunci, dar cumatru cu... Sosu. Afacerile s-au derulat in continuare timp de opt ani. Venirea la puterea a lui Romeo Stavarache (PUR) nu a schimbat prea mult situatia, pentru ca si noul primar a sarit in barca PNL, unde Sosu era vicepresedinte al organizatiei.

LICITATIA. Anul acesta a fost organizata licitatie pentru serviciile de salubritate publica. Societatea Soma a participat alaturi de alte sapte firme, majoritatea din afara judetului Bacau. Nici o companie din Bucuresti, Cluj, Brasov sau Constanta nu a reusit sa-l doboare pe baronul care a pus stapanire peste gunoaie din 1991. "Au incercat de la toate firmele sa ma atraga sa lucrez subantrepriza, ca eu sunt de la tara, iar ei din Capitala. Normal ca nu am acceptat", a transat Constantin Sosu. Noul contract ii va asigura inca cinci ani de domnie. Exista o singura diferenta fata de ceea ce era pe vremea cumatrului Sechelariu: Sosu va primi mai putini bani. Purtatorul de cuvant al primarului Stavarache, Ionut Tomescu, ne-a declarat ca in acest fel vor fi economisite circa 1,5 miliarde de lei pe luna. "Este totusi un castig pentru municipiu. Platim mai putin, dar aveam parte de aceleasi servicii ca si pana acum. Iar de la anul va fi micsorata taxa de salubrizare", ne-a mai spus Tomescu, care a omis ca taxa cu pricina fusese stabilita in mandatul lui Sechelariu. "Avem un proiect si de groapa ecologica. Asteptam doar finantarea de la UE. Circa 22 de milioane de euro. Nu stim cine va construi depozitul. Vom organiza licitatie", a precizat purtatorul de cuvant, care va declara ca este meritul primarului Stavarache daca vor fi obtinute fondurile europene. Adevarul este ca proiectul a fost depus de acum doi ani, cand era altcineva la carma municipiului.

FIRMELE. Constantin Sosu are doar trei firme la vedere: Soma, Mediabac (n.r. - prin care scoate un cotidian local) si Esox. Prin societatea Soma a fost "innobilat", prin cea de presa are control si publicitatea, iar prin Esox a devenit si baronul lacurilor din judet. Zeci de hectare de luciu de apa din lacurile comunelor Motoseni, Antohesti si Horgesti. Localnicii s-au revoltat pentru ca au acte prin care dovedesc ca lacurile sunt ale lor din mosi-stramosi. Pana acum nu a reusit nici un prefect sau primar din comunele in cauza sa rezolve plangerile oamenilor. In acest timp, personajul nostru scoate miliarde de lei prin comercializarea de peste. Intamplator, in una dintre localitati primarul este liberal, unul dintre fostii prefecti facea parte din PNL, exact ca si cel care se afla pe functie, Gabriel Berca. Politica pe care o face de mai bine de un deceniu si patronul firmelor Soma, Esox si Media Bac. Nici rudele sale nu stau prost la capitolul finante. O data cu dezvoltarea financiara a lui Sosu, fratele sau, Vasile, a prins cheag si a obtinut administrarea cimitirelor din Bacau, prin societatea Luvis.

PASIUNI. Lasat in pace de presa o vreme, baronul gunoaielor si al lacurilor a intrat la un moment dat in conflict deschis cu fostul primar de Bacau, Dumitru Sechelariu. Ziarul acestuia din urma (n.r. - Desteptarea) s-a trezit si a descoperit multe dintre lucrurile care nu au fost scrise niciodata: mizeria din oras, poluare fonica, si nu numai, invartelile cu lacurile etc. Totul pare sa fi pornit de la sedinta de constituire a noului Consiliu Judetean. Atunci, Sechelariu a sarit la gatul cumatrului si i-a reprosat ca l-a atacat prin ziarul concurent. "Crezi ca te iert, cumetre? Voi, de la PNL, ma tot atacati, dar eu nu uit cand presedintele vostru, Valeriu Gheorghe, si-a pierdut hainele la pocker, iar tu le-ai rascumparat. S-a terminat acum insa", i-a aruncat in fata lui Sosu cel care a condus municipiul aproape un deceniu. S-a dovedit ca are astfel pasiunea de a plati oalele sparte de altii. Un hobby adevarat este insa pescuitul. Si cu ajutorul lacurilor a ajuns un mic Bittner local. Mai mult, Constantin Sosu este presedintele Asociatiei Vanatorul si Pescarul Sportiv Bacau. "Nu am mai fost de un an la vanatoare si pescuit. Nu mai am timp. De aceea am renuntat la toate functiile, aceea de vicepresedinte la liberali si consilier judetean. M-a apucat si o scarba asa… Vreau sa-mi fac si eu cele cateva concedii pe care le am pana voi da coltul", ne-a declarat Sosu, care neaga ca ar fi fost ajutat de partid sau de Sechelariu in obtinerea contractelor de salubrizare. "Sechelariu este cel mai mare dusman al meu. Acum pot sa o spun. Nici cu partidul nu am facut cine stie ce. Doar am muncit si nu am obtinut nimic. Nici nu am vrut. Anul trecut am refuzat functia de prefect", ne-a mai marturisit baronul gunoaielor.

DE 3 X CASE. Doar trei case are baronul gunoaielor. Una dintre ele se afla in comuna Sarata, renumita mai ales pentru cimitir si prostituatele care stau pe centura

AVEREA SI POLITICA. Nimeni nu poate pune la indoiala puterea financiara a lui Constantin Sosu. Acesta a mai urcat probabil in top dupa ce baronii de altadata au cazut in dizgratie o data cu picajul fostului partid de guvernamant. Declaratia sa de avere spune ceva, dar nu tot. Ea a fost semnata anul trecut in iunie, cand Sosu a ajuns consilier judetean PNL.

Averea din spatele firmelor este mult mai mare decat depozitele sale din banci, casele, masinile s.a.m.d. Politica insa l-a pus la colt. A fost vicepresedinte al organizatiei judetene PNL, pana cand in partid si-a facut intrarea Romeo Stavarache. Atunci a renuntat la pozitia sa, dar si la functia de consilier judetean. Intre cei doi a izbucnit chiar un conflict, care nu se manifesta decat prin ziarul patronat de Sosu. Nu se stie daca suma mai mica pentru salubrizare a contribuit la ceva, dar primarul si presedintele interimar liberal este atacat consecvent de un simplu membru. Pe buna dreptate, ce-i drept.
×
Subiecte în articol: special bacau sechelariu sosu constantin sosu