x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 70 de organizaţii de mediu susţin campania Jurnalului Naţional "Stopaţi dezastrul ecologic din Făgăraş!"

70 de organizaţii de mediu susţin campania Jurnalului Naţional "Stopaţi dezastrul ecologic din Făgăraş!"

de Petru Zoltan    |    Alexandru Boariu    |    01 Noi 2011   •   16:14
70 de organizaţii de mediu susţin campania Jurnalului Naţional "Stopaţi dezastrul ecologic din Făgăraş!"

Baietii destepti cu priza la energie si-au facut planuri marete prin care incearca sa acapareze majoritatea raurilor si paraielor de munte pentru a construi microhidrocentrale, producatoare de "energie verde". In judetul Arges, startul constructiilor de acest gen l-au dat afaceristii pitesteni Gheorghe Badea si Valentin Visoiu, cunoscuti pe plan local da­to­rita pozitiilor pe care le ocupa in to­pu­rile miliardarilor romani. Firmele celor doi urmeaza sa construiasca zece microhidroncentrale pe raurile Capra, Buda, Otic si Topolog, din Muntii Fagaras. Dar, construind aceste microhidrocentrale, "investitorii-ecologisti" distrug de zor raurile si paraiele montane, rascolindu-le si mutilandu-le albiile, distrugand in acelasi timp, definitiv si iremediabil, fauna si flora din aceste arealuri montane, in cele mai multe cazuri, declarate zone protejate. Nici constructorii energeticieni din vremea lui Ceausescu nu au indraznit sa se atinga de aceste zone protejate.

O data cu demararea lucrarilor s-a declansat un adevarat dezastru ecologic, motiv pentru care aproximativ 70 de organizatii nonguvernamentale au organizat ieri un protest in fata Ministerului Mediului si Padurilor, pentru a atrage atentia asupra pericolului in fata caruia auto­ri­tatile locale si centrale ridica ne­pu­tin­cioase din umeri, fara a lua nici o masura. Acestia solicita stoparea lucarilor ilegale si sanctionarea constructorilor. Reprezentantii societatii civile sustin ca, incepand cu pri­ma­va­ra acestui an, albiile raurilor de mun­te Capra, Buda, Otic, Topolog si, o data cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse in urma constructiei de microhidrocentrale. Organizatiile Coalitiei pentru Mediu aduc la cunostinta ca astfel de lucrari, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua si pe alte rauri de munte din tara, cum ar fi Porumbacu, Vistea, Ucea, Arpas, Sambata, Pojorata s.a. In ritmul actual al eliberarii avizelor de catre Administratia Nationala Apele Romane (deja au fost elibe­rate peste de 300 ), mii de rauri si paraie vor fi distruse iremediabil. Jurnalul National a publicat o serie de artico­le cu privire la dezastrul ecologic din Mun­tii Fagaras, in urma carora auto­ri­tatile responsabile, inclusiv Ministerul Mediului si Padurilor, au de­ma­rat o serie de verificari.

3 August 2011. Jurnalul National a publicat articolul "Energia verde usuca Fagarasul", in care au fost prezentate planurile marete ale celor doi afaceristi pitesteni care au demarat lucrarile de construire a microhidrocentralelor. La scurt timp dupa inceperea lucrarilor, albia raului a fost transformata intr-un "drum de piatra", rascolit de utilajele care transporta conductele pentru captarea apei, iar malurile au fost distruse.

17 septembrie 2011. "Opriti dezastrul ecologic din Fagaras!" In urma sesizarilor trimise de Jurnalul National autoritatilor de mediu din Romania, functionarii publici ai sta­tu­­lui s-au vazut nevoiti sa se de­pla­se­ze in Fagaras. In urma controlului, acestia au confirmat ceea ce au constatat reporterii nostri inainte cu o luna. La prima vedere, s-a constatat ca sunt incalcate cele mai elementare norme de mediu, motiv pentru care constructorii s-au ales cu o amenda de 20.000 de lei, plus un avertisment.

28 octombrie 2011. Jurnalul National a publicat articolul "Am ras padurile. Acum secam raurile si paraiele!". In urma documentarii jurnalistice a rezultat ca 3.300 de rauri si paraie, din cele 4.011 existente in Romania, risca sa fie distruse de "baietii destepti". Lucrarile au conti­nuat in Fagaras, desi beneficiarii microhidrocentralelor nu aveau documentatia de mediu completa.

×
Subiecte în articol: microhidrocentrale energie verde