x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea de la Nana, deznodământ la Paşti

Afacerea de la Nana, deznodământ la Paşti

09 Apr 2014   •   21:12
Afacerea de la Nana, deznodământ la Paşti

Membrii Comisia parlamentară de anchetă Nana au dezvăluit că tranzacţia prin care Ioana Băsescu a achiziţionat aproape 300 de hectare de teren agricol în Călăraşi este nulă, pentru că firma de la care s-a cumpărat terenul era inactivă la momentul încheierii afacerii. Corpul de control al primului-ministru a efectuat un control, din dispoziţia prim-ministrului, la Primăria Comunei Nana, control care a avut ca obiect verificarea modului în care a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri aflate în extravilanul comunei. S-a constatat că cele mai multe dintre terenuri au fost retrocedate ilegale, printre beneficiari aflându-se şi angajaţii Primăriei Nana şi rude ale acestora, ceea ce înseamnă şi conflict de interese. Aceste drepturi de proprietate sunt nule, conform membrilor comisiei parlamentare, astfel că prefectul de Călăraşi ar trebui să să deschidă o acţiune în instanţă. Comisia trebuie să explice şi rolul notarului Liuba Alexandrescu (foto), care a parafat afacerea şi ce se va întâmpla cu creditul luat de la CEC de Ioana Băsescu.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat ieri că Liuba Alexandrescu, notarul la care a fost încheiată tranzacţia între Ioana Băsescu şi SC Berfige SRL, va fi chemată la comisia de anchetă pentru a explica modul în care au fost verificate actele în vederea semnării contractului de vânzare-cumpărare. “Firma era declarată inactivă de către Fiscul de pe raza Sectorului 5 şi, potrivit legii, aceste contracte sunt lovite de nulitate. Aşa prevede legea societăţilor comerciale şi nici o persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt declarate inactive”, a precizat senatorul. Secretarul Comisiei a precizat că în raportul final vor apărea elemente suplimentare faţă de raportul Corpului de Control al primului-ministru.

Se va anula tranzacţia

“Considerăm că s-au făcut tranzacţii ilegale care bineînţeles le vom dovedi şi cred că, părerea mea proprie şi personală, la finalul raportului vom duce lucrurile în zona în care se va anula întreaga tranzacţie între societatea Berfige şi cumpărătorul de drept, respectiv doamna Ioana Băsescu, pentru că în urma tuturor tranzacţiilor s-au găsit foarte multe elemente ilegale”, a declarat ieri secretarul Comisiei în cadrul unei conferinţe de presă. Corpul de Control al primului-ministru a făcut public la începutul săptămânii o sinteză a controlului efectuat la Nana. S-a constatat că au fost încheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole şi că terenurile arendate în condiţii nelegale au fost cumpărate de SC Berfige SRL pentru 3.437.647,92 RON. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat pe 24 august 2012 SC Berfige SRL inactivă pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de Fisc. Pe 9 septembrie 2013, firma a vândut terenul Ioanei Băsescu pentru 5.844.864,26 RON. “Aproape 80% din terenurile de la Nana sunt returnate ilegal. Veţi vedea că practic tot ce e la Nana, de când s-au dat unor aşa-zişi proprietari până când au ajuns la acei italieni, totul este un lung şir de retrocedări ilegale, beneficiarul final fiind Traian Băsescu”, a declarat premierul Victor Ponta. Guvernul va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi Parchetul General.

Anchete peste anchete
Aflat marţi la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, preşedintele Traian Băsescu a vorbit şi despre Nana şi a cerut anchete. “Corpul de Control al primului-ministru a constatat nereguli în achiziţia de teren a familiei mele la Nana. Eu vă rog aici pe voi, pe poliţişti, procurorul general, procurorul şef DNA, procurorul şef DIICOT, anchetaţi imediat şi dacă este încălcare de lege să răspundă inclusiv preşedintele României! Iar eu pot să vă spun asta pentru că sunt liber faţă de voi şi faţă de oricine”, a declarat Traian Băsescu. Comisia parlamentară de anchetă va înainta raportul în plenul Parlamentului după Paşti şi abia atunci se va lua o decizie. Pentru a achita contravaloarea terenului, Ioana Băsescu a luat un credit de la CEC, singura bancă din România cu capital de stat, de 4,6 milioane RON. La scurt timp după declanşarea scandalului, Ioana Băsescu a făcut public contractul cu CEC. Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula, a propus în Biroul Permanent al Senatului o anchetă la CEC Bank. Premierul Victor Ponta a anunţat că Radu Gheţea, preşedintele CEC, va fi schimbat din cauza creditului ilegal acordat Ioanei Băsescu. Dacă, aşa cum spun parlamentarii, tranzacţia dintrer Berfige SRL şi Ioana Băsescu va fi anulată este interesant ce se va întâmpla cu creditul luat de fiica preşedintelui. Radu Gheţea declarase că nu s-au încălcat nici legile, nici normele BNR şi nici normele interne ale băncii, dar nu a explicat de ce Ioana Băsescu este singurul român care a luat un credit de peste 1 milion de euro pentru achiziţionarea de terenuri. “În anul 2013, CEC Banc a acordat cinci credite în valoare de peste un milion de euro. Un singur credit din aceste cinci a fost acordat pentru achiziţionarea de teren agricol”, a precizat Cosmin Necula, preşedintele Comisiei de anchetă a CEC.


×
Subiecte în articol: comisia nana ferma presedintelui