x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea imobiliară a lui Stelu, din Floreasca, scoasă la vânzare  

Afacerea imobiliară a lui Stelu, din Floreasca, scoasă la vânzare  

de Ion Alexandru    |    26 Apr 2018   •   07:36
Afacerea imobiliară a lui Stelu, din Floreasca, scoasă la vânzare  

La mai bine de trei ani de la devoalarea afacerii imobiliare din cartierul Floreasca a lui Gheorghe Stelian, zis “Stelu”, cunoscut ca și “Săgeata lui Cocoș“, construcţia rezidenţială a fost scoasă, oficial, la vânzare pe site-urile de specialitate. Firma care deţine luxoasele apartamente, Rahmaninov Residence SRL, este controlată, în prezent, de un om de afaceri pe nume Dorin Mateiu, din Alba Iulia, după ce acesta a preluat controlul companiei, în vara anului trecut, de la doi interpuși ai lui Gheorghe Stelian și Dinu Pescariu. Complexul rezidenţial scos la vânzare conţine apartamente cu câte una, două, până la șase camere, cu suprafeţe care ajung chiar și la peste 800 de metri pătraţi.

Un portal de imobiliare prezintă, spre vânzare, apartamente de lux într-un complex rezidenţial din cartierul bucureștean Floreasca, locaţia fiind descrisă ca având “vedere spre Parcul Verdi și spre Lacul Floreasca”. Locaţia, strada Rahmaninov nr. 50-70, este aceeași în care, cu ani în urmă, controversatul afacerist Gheorghe Stelian, zis “Stelu”, unul dintre privilegiaţii despăgubirilor de drepturi litigioase din dosarele ANRP, ridica o impunătoare construcţie. Firma care deţine aceste apartamente, potrivit portalului citat, și care le comercializează este SC Rahmaninov Residence SRL, înfiinţată, în anul 2012, de același Gheorghe Stelian, împreună cu tatăl său, Iulian.

Reamintim că, în martie 2014, asociat majoritar, cu 60 la sută, în această companie a devenit fostul tenisman Dinu Pescariu, denunţător în dosarele “Microsoft”, alături de Claudiu Florică, transformaţi, ulterior, pentru puţin timp, în suspecţi ai DNA. În august 2015, Stelu și Pescariu și-au transferat acţiunile din Rahmaninov Residence pe numele unor interpuși, Mihai Marian Banu și Ioana Georgescu, după care și aceștia din urmă au căutat să “mărite” firma.

Transfer de la Stelu și Pescariu, la Mateiu

Așa se face că, în noiembrie 2016, invocând “necesităţile și interesele societăţii”, “paravanele” Banu și Georgescu au decis să majoreze capitalul social al SC Rahmaninov Residence SRL cu suma de 1.000 de lei, prin aport la capitalul social făcut de omul de afaceri Dorin Mirel Mateiu, din Alba Iulia, unul dintre acţionarii Fotbal Club Municipal Apulum SA Alba Iulia. La început, Mateiu a deţinut 25 la sută din companie, după care, în 17 noiembri,e a devenit asociat cu 50% din Rahmaninov Residence.

La mijlocul lunii iunie a anului trecut, în firmă este cooptată o apropiată a lui Mateiu, din Alba Iulia, o anume Anca Luciana Pîrvu, cu care omul de afaceri împarte și adresa de domiciliu. Iar la data de 26 iunie 2017, Mateiu cumpără de la Banu toate acţiunile, astfel încât, din acel moment, capitalul social al companiei care deţine, astăzi, apartamentele din cartierul Floreasa este împărţit între Dorin Mirel Mateiu (98%) și Anca Luciana Pîrvu (2%). Din august anul trecut, compania este administrată de o anume Gabriela Petre, din București.

Lux lângă Parcul Verdi

Revenind la complexul rezidenţial din Floreasca, potrivit aceluiași portal de imobiliare citat, este compus din apartamente super premium, amplasate pe o suprafaţă construită de 23.000 de metri pătraţi, dispuse pe șase etaje. Există trei scări de acces către aceste amplasamente, iar construcţia este dotată cu dry cleaning, spălătorie auto și valer parking. Înălţimea apartamentelor este de trei metri, ușile au înălţimea de 2,45 metri, iar răcirea se efectuează prin tavane. Construcţia mai este utilată cu nu mai puţin de nouă lifturi de acces.

Însă amănuntele cele mai spectaculoase ale acestei cădiri sunt descrise în fișele apartamentelor scoase la vânzare. Astfel, sunt destinate vânzării, cu plata prin credit imobiliar sau ipotecar, atât garsoniere, cât și apartamente cu 2, 3, 4, 5, până la 6 camere.

Oferta este una generoasă. Există, aici, două tipuri de garsoniere, cu suprafeţe construite de la 173, până la 211 metri pătraţi fiecare. Apartamentele cu două camere au suprafeţe construite de 93 metri pătraţi, 108 metri pătraţi și 109 metri pătraţi. Cele de trei camere sunt de nouă tipuri, cu suprafeţe construite cuprinse între 102 și 229 de metri pătraţi, în timp ce cele șapte tipuri de apartamente cu patru camere au suprafeţe construite cuprinse între 173 și 245 de metri pătraţi.

Vedetele ansamblului rezidenţial sunt, însă, două apartamente de cinci, respectiv șase camere. Primul are o suprafaţă de 497 de metri pătraţi, în timp ce al doilea, dispus atât la nivelul parterului, cât și al etajului 1, are o suprafaţă construită de 831 de metri pătraţi. Preţurile nu sunt date publicităţii, însă putem bănui că aceste reședinţe pot pleca de la câteva sute de mii de euro și pot ajunge la câteva milioane de euro fiecare.

Autorizaţiile, primite de Stelu pe persoană fizică

Complexul rezidenţial din Rahmaninov nr. 50-70 este “opera lui Gheorghe Stelian, care a obţinut, în 2011, pe persoană fizică, de la Primăria Setorului 2, condusă atunci de Neculai Onţanu, certificatul de urbanism.

Ulterior, în martie 2012, autorizaţia de construire a acestei clădiri a fost emisă de aceeași Primărie a Sectorului 2, tot pe numele lui Gheorghe Stelian. Pentru ca, în februarie 2016, să fie emisă o altă autorizaţie de construire, având numărul 60/3R, emisă, de această dată, pe numele companiei SC Rahmaninov Residence SRL.

Acuzat de despăgubiri ilegale de 377 de milioane lei de la ANRP

În decembrie 2014, Gheorghe Stelian a fost trimis în judecată într-unul dintre dosarele ANRP, pentru o despăgubire ilegală de 377.282.300 de lei. Printre cei trimişi, alături de Stelu, în judecată în acest dosar se numără Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionu Diacomatu, Călin Florin Teodorescu, precum şi alte persoane. Gheorghe Stelian este acuzat în acest dosar de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Cei în cauză sunt judecaţi pentru că, în 15 martie 2011, în calitate de membri ai Comisiei de Despăgubire, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane.

×
Subiecte în articol: afacere imobiliara gheorghe stelian