x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Anchetatorii lui Marcel Ţundrea, anchetaţi la rândul lor

Anchetatorii lui Marcel Ţundrea, anchetaţi la rândul lor

de Violeta Fotache    |    04 Feb 2011   •   20:29
Anchetatorii lui Marcel Ţundrea, anchetaţi la rândul lor

A sosit vremea ca fostul procuror Ion Diaconescu să dea socoteală pentru că a trimis la închisoare un om nevinovat, excluzându-l nemotivat din cercul suspecţilor pe adevăratul crimi­nal. Procurorul Diaconescu şi peste zece poliţişti care au participat la instrumentarea dosarului penal îm­po­triva lui Marcel Ţundrea, gorjea­nul care a stat 12 ani în închisoare dintr-o eroare judiciară, vor intra de săp­tă­mâ­na viitoare în furcile caudine ale pro­curorilor de la Secţia de Ur­mă­ri­re Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme. Informaţia ne-a fost confirmată de şeful acestei structuri, procurorul Marius Iacob. "Din punctul meu de vedere, cazul Ţun­drea este un caz de eroare judici­a­ră şi aş putea spune fără să greşesc că este cea mai gravă eroare judiciară din istoria criminalisticii româneşti. Am în vedere, pe de-o parte, faptul că Marcel Ţundrea a stat în închisoare pe nedrept o perioadă lungă de timp, 12 ani de zile, iar, pe de altă parte, fap­tul că în derularea anchetei în le­gă­tură cu stabilirea adevăratului autor am constatat mai multe deficienţe în administrarea probatoriului atunci. Acesta este şi mo­ti­vul pentru care noi am decis să pre­luăm acest caz şi să-l finalizăm, pentru că, pe lân­­gă aceste aspecte, am mai consta­tat un lucru îngrijorător, şi anume că adevăratul autor, Avram Gheorghe, nu a fost nici măcar inclus în cercul suspecţilor după anul 2004, când s-a stabilit cu certitudine, în urma unei expertize ADN, că acea pro­­bă biolo­gi­că nu a fost creată de Marcel Ţun­drea, ci de o altă persoa­nă. Din punctul nostru de vedere, s-a pornit gre­şit de la Parchet şi principalii res­pon­sa­bili ai acestei erori judiciare sunt reprezentanţii orga­ne­lor de ur­mă­­rire penală", a spus pro­cu­ro­rul-şef Marius Iacob în cadrul emisiunii RRA "Dezbaterea jurnalului de prânz".

Magistratul a precizat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: "Îl vom audia pe procurorul Ion Diaco­nes­cu, dar şi pe poliţiştii care au lucrat la caz, peste zece la număr, este vorba despre cei care au participat la cerce­ta­rea la faţa locului, despre poliţişti ju­di­ciarişti, despre cei care au parti­ci­pat la audieri". Procurorul-şef ne-a dez­­văluit că nici măcar după ce s-a sta­­bilit, în urma analizei ADN, că ur­ma nu-i aparţine lui Marcel Ţundrea, ci unei alte persoane, lucrurile nu s-au desfăşurat cum ar fi trebuit. "An­che­tatorii de acolo nu au comparat ur­ma ADN cu toată baza de date. Noi am făcut acest lucru şi când am făcut-o am descoperit că urma îi apar­ţi­ne lui Gheorghe Avram, 42 de ani, din comuna Pojogeni. Acesta a fost o vreme la închisoare, 14 ani, condam­nat pentru un alt omor. Culmea este că la un moment dat a stat în aceeaşi celulă cu Ţundrea! Şi cât a stat Avram la închisoare au încetat şi crimele din co­muna Pojogeni şi din satele înveci­na­te. Cum a fost eliberat, cum au re­în­­ceput. Nici măcar acest lucru n-au ob­servat cei care au instrumentat ca­zul", ne-a declarat procurorul Ma­rius Iacob. "În actele de la dosarul in­strumentat atunci de procurorul de caz, din declaraţii reieşea că ultima persoană care văzuse victima în viaţă era acest Avram. Vă vine să cre­deţi că procurorul nici măcar nu l-a audiat? Mai ales că şi Ţundrea l-a indicat pe Avram ca fiind autorul!? Procurorul a pus un sergent major să-i ia o declaraţie, şi aia olografă. Nu i-a pus nimeni întrebări! O altă nedumerire este legată de faptul că procurorul de caz, deşi a făcut per­che­ziţie acasă la Avram şi i-a audiat şi mama, totuşi nu a trimis instanţei aceste acte. Le-a lăsat la urma dosarului care rămâne la Parchet. Instanţa nu a avut la dispoziţie toate probele", ne-a declarat magistratul în exclusivitate. Acesta va pleca luni seară la Târgu-Jiu pentru declanşarea audie­rilor celor implicaţi în comiterea şi menţinerea erorii judiciare.

Marcel Ţundrea nu a recunoscut niciodată fapta. El s-a declarat tot timpul nevinovat. Şi a făcut peste 100 de memorii în care îşi cerea dreptatea. Procurorului de caz nu i-a pă­sat. Dimpotrivă, atunci când s-a pus problema la instanţă că autorul nu e Ţundrea, în 2004, aşa din senin pro­cu­rorul Ion Diaconescu s-a trezit cu un denunţ formulat de un deţinut care cică l-ar fi auzit pe Ţundrea măr­tu­risind că el este autorul faptei. Bine­în­ţeles că procurorul Diaconescu a şi trimis imediat instanţei acest denunţ, să-şi salveze propria piele. Dacă ar fi fost interesat în aflarea adevărului, ar fi trebuit să trimită instanţei şi probele pe care le-a ascuns la "urma dosarului" rămasă la Parchet.

O altă întrebare la care organele judiciare gorjene sunt nevoite să răs­pun­dă acum este de ce din 2004 şi până în 2007, când a intervenit prescripţia, nu au făcut nimic pentru depistarea adevăratului autor. În acest moment, chiar dacă ştim cu pro­­be că Avram este autorul faptelor pen­tru care a plătit nevinovatul Ţun­drea, nu putem să-l tragem la răspundere penală pe adevăratul criminal. Avram a fost arestat marţi seară, dar pentru că a comis un accident rutier cu o maşină pe care a furat-o şi a condus-o în stare de ebrietate şi fără a avea permis, părăsind apoi locul accidentului. Procurorul-şef Marius Iacob vrea să suspende prescrierea şi să-l acuze oficial pe Avram pentru violul şi omorul petrecute în 1992 asupra minorei Mioara Gherasie.

×