x close

Boala metrilor pătrați face „ravagii” la Parchet

0
Autor: Ion Alexandru 28 Dec 2017 - 08:07
Boala metrilor pătrați face „ravagii” la Parchet


16 milioane de euro, aproape 10.000 de metri pătrați și birouri pentru șefi cu suprafețe egale cu cele ale unui apartament cu două camere. Acestea sunt pretențiile procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) stipulate în nota de fundamentare aprobată prin Hotărâre de Guvern, săptămâna trecută, de Cabinetul Mihai Tudose. Executivul a aprobat, astfel, alocarea sumelor de la buget în vederea achiziționării unui sediu pentru Parchetul Anti-Mafia.

 

Actualul sediu în care își desfășoară activitatea structura centrală a DIICOT, situat la intersecția Căii Grivița cu Bulevardul Dacia din Capitală, este o clădire închiriată în suprafață construită de 5.600 de metri pătrați, dar cu o suprafață utilă de 3.400 de metri pătrați, se arată în nota de fundamentare. Spațiu considerat insuficient de către procurori, care motivează faptul că, în prezent, la DIICOT activează 230 de persoane, dintre care 102 sunt procurori, 62 sunt greferi, 17 sunt consilieri DEFA, la care se adaugă 39 de specialiști și 10 angajați ca personal auxiliar. Toţi aceștia ocupă 84 de birouri, ceea ce înseamnă un spațiu de 10,9 metri pătrați de persoană.

Mai mult, aceeași notă de fundamentare mai arată că, prin OUG 6/2016 și OUG 78/2016, lista de funcții a DIICOT a fost suplimentată cu 40 de ofițeri și agenți de poliţie judiciară care, odată cu transferul lor efectiv la DIICOT, va reduce spațiul la 8,11 metri pătrați de persoană.

 

Șeful Direcției și adjuncții vor ocupa 150 de metri pătrați

Guvernul Tudose a avizat favorabil nota de fundamentare și a aprobat alocarea sumei de 71.310.000 de lei de la bugetul Ministerului Public pentru achiziția unui nou sediu pentru DIICOT – Structura Centrală. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial al României cu tot cu anexa referitoare la necesarul de spațiu prezentat Executivului. Hotărârea a fost semnată de premierul Mihai Tudose, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și de cel al Finanțelor Publice, Ionuț Mișa. Finanțarea se va asigura de la buget de stat, prin bugetul Ministerului Public, acesta din urmă direct responsabil pentru modul în care va cheltui banii.

Astfel, în tabelul cu suprafețele necesare se arată că, la nivelul DIICOT, există trei procurori cu funcții de conducere care au nevoie, fiecare, de câte un birou în suprafață de… 50 de metri pătrați. Adică o suprafață egală cu cea a unui apartament cu două camere, confort I. Mai departe, în cadrul DIICOT mai activează 24 de procurori, șefi de secţii sau de serviciu, pentru care se cere câte un birou pentru fiecare dintre aceștia, în suprafață de 30 de metri pătrați. Alte 31 de birouri a câte 20 de metri pătrați fiecare ar trebui să fie ocupate de câte un procuror, iar alți 50 de procurori vor ocupa alte 28 de birouri a câte 30 de metri pătrați fiecare.

Nici grefierii nu sunt mai prejos. 23 dintre ei vor sta câte unul într-un birou cu suprafața de 15 metri pătrați fiecare, iar alți 50 de grefieri vor ocupa, câte doi, birouri în suprafață de 22 de metri pătrați fiecare. Cei 40 de specialiști DIICOT vor ocupa câte 15 metri pătrați fiecare.

 

În biroul lui Horodniceanu încap trei aresturi, cu tot cu WC-uri

În paralel, noul sediu al DIICOT va fi prevăzut cu opt camere de anchetă a câte 20 de metri pătrați fiecare, dar și cu două aresturi, cu tot cu grup sanitar, de 16 metri pătrați fiecare. Practic, numai într-unul dintre birourile șefilor mari de la DIICOT ar încăpea trei camere de arest, cu tot cu WC-uri.

Mai mult, s-a cerut o suprafaţă generoasă pentru sala de conferințe – 140 de metri pătrați (cam cât suprafaţa utilă a unei vile), iar centrul de presă va avea, ca și cerință, o suprafață de 45 de metri pătrați. Spații ceva mai generoase, prevăzute în nota de fundamentare, sunt destinate depozitării și arhivei documentelor. Se cer trei camere a câte 75 de metri pătrați fiecare.

În total, clădirea la care râvneşte conducerea DIICOT ar trebui să aibă o suprafață totală de 9.636 de metri pătrați, din care spațiile comune și căile de acces să fie de 1.225 de metri pătrați, iar garajele, 16 la număr, să ocupe o suprafață de 384 de metri pătrați.

 

Necesitatea achiziției sediului, „cerință de la UE”

Până în anul 2014, structura centrală a DIICOT activa la unul dintre etajele sediului Parchetului General. Din 2010, șefii instituției au solicitat alocarea unui sediu atât Primăriei Capitalei, cât și Ministerului Apărării Naționale sau RA-APPS. „Răspunsurile au fost negative sau au constituit soluții de neacceptat”, se arată în documentul citat. Soluţia găsită a fost închirierea unui sediu în anul 2014, devenit, iată, neîncăpător pentru procurorii Anti-Mafia în 2017. Interesant este că în nota de fundamentare se specifică: „în cazul nerealizării obiectivului (de achiziție a unui nou sediu - n.red.), activitatea procurorilor va avea de suferit”, fapt evidenţiat și în anumite rapoarte „ale instituțiilor europene care au relevanță”, cum ar fi Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul Europei privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, „care obligă partea română la asigurarea de spații necesare bunei funcționări a instituțiilor”.

DIICOT a cerut și a obținut de la Guvernul Tudose o finanțare de 16 milioane de euro pentru acest obiectv și vrea să cheltuiască acești bani pe un sediu în zona centrală a Bucureștiului care să nu fie construit mai devreme de anul 2010, să se afle la o distanţă de maximum 300 de metri de o stație de metrou și de maximum 250 de metri de o stație RATB. Clădirea trebuie să fie independentă de alți terți, inclusiv în ceea ce privește branșamentele de utilități.

 

Și DNA a considerat neîncăpător un spațiu de 5.600 de metri pătrați

Anul trecut s-a vehiculat informaţia că Guvernul Cioloș a intenționat să atribuie clădirea Hotelului Triumf, situat pe Șoseaua Kiseleff, drept nou sediu pentru Direcția Națională Anticorupție. Suprafaţa utilă a clădirii este de 5.600 de metri pătrați, desfășurată pe subsol, demisol, parter și patru etaje, identică cu suprafaţa sediului închiriat, în prezent, de DIICOT.

Ulterior, însă, din motive legate de modul de dispunere a încăperilor, concepute prin construcție pentru destinație hotelieră și de restaurant, acest imobil nu a mai fost predat DNA. Tot anul trecut, Guvernul Cioloș a emis Hotărârea de Guvern nr. 1.011/2016 prin care acest bun aflat în proprietatea statului a fost trecut din administrarea RA-APPS în administrarea Ministerului Afacerilor Externe. Anul acesta, Guvernul Tudose a anulat această ultimă Hotărâre, pentru că Ministerul de Externe nu a răspuns favorabil RA-APPS cu privire la acoperirea cheltuielilor pe care Regia le-a suportat pentru întreținerea imobilului.

 

Noul sediu al DIICOT va costa 71.310.000 de lei. Clădirea trebuie să fie neapărat  construită după anul 2010


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE
Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut,...

Cum se rostogolesc creditele în PNL. Cazul Ludovic Orban

Cum se rostogolesc creditele în PNL. Cazul Ludovic Orban
Galerie Foto 80.000 de euro este suma pe care Ludovic Orban a împrumutat-o, în octombrie 2014, de la colegul său Mircea Cazan. În ziua în care și-a creditat viitorul șef de partid, Cazan a luat, la...

Centenarul marii Uniri - Fotograful Samoilă Mârza, autorul singurelor imagini ale marelui eveniment

Centenarul marii Uniri - Fotograful Samoilă Mârza, autorul singurelor imagini ale marelui eveniment
Galerie Foto 1 Decembrie 1918 , la Alba Iulia. In cetatea simbol a neamului roma­nesc, pe langa delegatii oficiali (1228), s-au adunat romanii veniti din toate col­tu­rile tarii. Bucuria reintregirii neamului era fara...

Lista aberațiilor penale desființate de Curtea Constituțională în 2017. Sistemul rezistă

Lista aberațiilor penale desființate de Curtea Constituțională în 2017. Sistemul rezistă
Galerie Foto 2017 a fost cel mai complicat an, de după Revoluția din 1989,  din punctul de vedere al legislației penale sau al legislației din domeniul Justiției. Orice încercare a Guvernului sau a Parlamentului de a...

Superstiţii şi credinţe pentru noaptea de Revelion

La noi, la români, obiceiuri sunt multe în noaptea asta dintre ani. Şi nu doar cele pe care ni le amintim cu toţii din iernile îmbelşugate în zăpezi ale copilăriei, când nu mai...

Spionii, dotaţi de Moşu’ cu aparatură nouă de filaj

Spionii, dotaţi de Moşu’ cu aparatură nouă de filaj
Galerie Foto Un fost salariat al Centrului de Radiocomunicații al Ministerului Apărării Naționale urmează să livreze, prin intermediul companiei pe care o deține, tehnică specială pentru Serviciul Român de...

Boala metrilor pătrați face „ravagii” la Parchet

Boala metrilor pătrați face „ravagii” la Parchet
16 milioane de euro, aproape 10.000 de metri pătrați și birouri pentru șefi cu suprafețe egale cu cele ale unui apartament cu două camere. Acestea sunt pretențiile procurorilor Direcției de Investigare a...
Serviciul de email marketing furnizat de