x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Carpatica Asig – „eutanasie” cu acordul judecătorilor

Carpatica Asig – „eutanasie” cu acordul judecătorilor

de Ion Alexandru    |    08 Dec 2016   •   16:53
Carpatica Asig – „eutanasie” cu acordul judecătorilor

Eșec după eșec al procurorilor DNA în dosarul Carpatica Asig SA. După ce, în primăvară, Curtea de Apel București a decis achitarea fostului președinte al ASF, Dan Radu Rușanu, la începutul acestei săptămâni, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația procurorilor, care cereau menținerea interdicției inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare a companiei de asigurări patronate de Ilie Carabulea. Hotărârea instanței supreme este definitivă, în condițiile în care lichidarea și dizolvarea Carpatica au fost cerute chiar de către partea vătămată din acest dosar, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

 

Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată, împreună cu Ilie Carabulea, Dan Radu Rușanu și alte persoane, în 25 aprilie 2014, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare și dare de mită, fals și uz de fals, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și abuz în serviciu. Este al doilea caz răsunător de prăbușire pe piața asigurărilor din România, după cel al Astra Asigurări, patronată de Dan Adamescu. Printre cei trimiși în judecată se mai numără și soția fostului ministru de Finanțe Daniel Chițoiu, Elena Laura Chițoiu.

În 8 martie 2016, Curtea de Apel București a pronunțat soluția pe fondul acestui dosar, dispunând condamnări la închisoare pentru majoritatea membrilor grupului trimis în judecată. Astfel, Ilie Carabulea a primit o condamnare la şase ani și jumătate de închisoare.

Carpatica Asig SA a fost acuzată în rechizitoriul procurorilor de comiterea a două infracțiuni de cumpărare de influență și a altor două infracțiuni de dare de mită. Magistrații Curţii de Apel București au decis, la fond, schimbarea încadrării faptelor în cumpărare de influență în formă continuată și dare de mită în formă continuată, societatea de asigurări fiind condamnată la plata unei amenzi penale de 300.000 de lei, respectiv de 500.000 lei. Completul a decis ca societatea să ispășească pedeapsa cea mai grea, pe care a majorat-o cu 100.000 de lei, astfel încât Carpatica Asig SA are de achitat o amendă penală de 600.000 de lei. Decizia Curții de Apel București a fost atacată cu apel.

 

DNA s-a sesizat din Monitorul Oficial

În data de 27 iulie 2016, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, parte vătămată în procesul penal, a luat hotărârea de a declanșa procedura falimentului și lichidării societății Carpatica Asig SA, prin procedura insolvenței, urmând să fie sesizat, în acest sens, un judecător sindic. Decizia Autorității pentru Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial al României, în data de 2 august 2016.

O săptămână a trecut până când această informație a ajuns și la urechile procurorilor din subordinea Laurei Codruța Kovesi. La data de 9 august 2016, DNA a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție luarea măsurii preventive a interdicției inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare a Carpatica Asig SA, pentru o perioadă de 60 de zile, invocând faptul că “situația apărută în urma deciziei luate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei (Carpatica – n.red.), astfel încât aceasta să nu mai poată fi trasă la răspundere penală”. Înalta Curte a încuviințat, inițial, cererea DNA.

Numai că, odată intrat pe rol apelul în dosarul Carpatica, după zece termene de judecată, în data de 21 noiembrie 2016, Secția Penală a instanței supreme a decis revocarea măsurii interdicției inițierii procedurii dizolvării și lichidării Carpatica Asig SA. A menținut doar sechestrul asigurător instituit, încă din aprilie 2014, asupra bunurilor lui Ilie Carabulea.

 

Lovitura finală, la Completul de 5

Această decizie a fost imediat atacată cu contestație de către DNA, la Completul de 5 judecători. În 5 decembrie, Completul de 5 a aplicat lovitura finală procurorilor în acest dosar. Cu majoritate, magistrații au respins ca nefondată cererea procurorilor. Mai mult, așa cum reiese din încheierea de ședință, Carpatica Asig SA a fost asistată la acest termen de un apărător desemnat din oficiu, al cărui onorariu, în cuantum de 40 de lei, urmează să fie suportat din fondurile Ministerului Justiției. Decizia prin care contestația DNA a fost respinsă poartă numărul 196/2016 și este definitivă.

Totuși, a existat și o opinie separată a unuia dintre judecătorii care au alcătuit completul, acesta pronunțându-se, minoritar, în sensul admiterii contestației DNA și a menținerii interdicției de declanșare a procedurilor de inițiere a lichidării și dizolvării Carpatica Asig SA.

 

Dan Radu Rușanu, achitat în acest dosar pentru toate capetele de acuzare
Primul eșec al DNA în acest dosar a avut loc odată cu pronunțarea Curții de Apel București, din data de 8 martie 2016, când fostul președinte al ASF, Dan Radu Rușanu, a fost achitat pentru toate capetele de acuzare. Rușanu a fost trimis în judecată pentru 11 infracțiuni de influențare a declarațiilor, constituire a unui grup infracțional organizat și 39 de infracțiuni de favorizarea făptuitorului. Instanța de fond a considerat că toate aceste fapte nu există.

Reamintim faptul că Dan Radu Rușanu a fost trimis în arest preventiv și arest la domiciliu, în acest dosar, în perioada 25 februarie – 8 septembrie 2014.

 

DNA a cerut instanței să interzică Autorității pentru Supraveghere Financiară declanșarea procedurilor inițierii lichidării și falimentului Carpatica Asig SA, condamnată la o amendă penală de 600.000 de lei. ASF, parte vătămată în acest proces, va putea declanșa, însă, procedura, după ce Înalta Curte a respins, ca nefondată, cererea procurorilor.

×
Subiecte în articol: Carpatica Asig