x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Casa în care s-a născut Brâncuşi, adăpost pentru orătăniile stră-strănepoatei sale

Casa în care s-a născut Brâncuşi, adăpost pentru orătăniile stră-strănepoatei sale

de Gabriela Mladin    |    03 Iul 2011   •   21:00
Casa în care s-a născut Brâncuşi, adăpost pentru orătăniile stră-strănepoatei sale

Nepasare! Multa nepasare este starea in care traiesc, atat autoritatile, cat si cei care locuiesc, acolo unde in ur­ma cu 135 de ani se nastea sculpto­rul Constantin Brancusi. Hobita este locul unde parca doar natura isi arata bucuria ca Brancusi s-a nascut aici. Oamenii sunt, insa, atat de ignoranti, incat tot ceea ce apartine sau este legat de Brancusi vor sa distruga. Un singur lucru stiu sa faca in legatura cu Brancusi, cand sunt intrebati de vinovati sa arate cu degetul unul spre altul. si mai stiu un lucru: Brancusi nu aduce voturi!

Hobita este un sat din judetul Gorj in care locuiesc putini peste 300 de suflete. Pe harta Romaniei, Hobita se afla la 25 de kilometri de Targu-Jiu, acolo unde sunt amplasate singurele opere aflate in aer liber ale lui Constantin Brancusi, Masa Tacerii, Coloana Infinitului si Poarta Sarutului. Hobita este satul care a devenit cunoscut pe tot mapamondul ca urmare a faptului ca l-a dat pe Brancusi. Nu exista turist strain care sa vina in Romania si sa nu vrea sa ajunga acolo unde s-a nascut titanul Constantin Brancusi. Din pacate, acasa la el gasesti multa ignoranta, atat de multa incat ca turist iti juri ca a doua oara nu mai calci prin Hobita. Ramai cu o durere mare in suflet, vazand cum este tratat Brancusi, chiar la el acasa. Si de la reprezen­tan­tii Ministerului Culturii si pana la satenii din Hobita, toti sunt responsa­bili de aceasta ignoranta.

Un titan, doua case!
In Hobita, turistul poate vedea casa sculptorului Constantin Brancusi. Depinde pe care si-o alege. Casa memoriala este amplasata pe terenul unde s-a nascut si a copilarit titanul. Casa in care s-a nascut Brancusi, numita de sateni adevarata casa, se afla la 100 de metri mai jos de casa memoriala. Casa memoriala a fost amenajata de autoritati in asa fel incat sa-si poata primi turistii, insa cei mai multi in­trea­ba de "adevarata casa" in care s-a nascut sculptorul. "De la inceputul anului si pana acum au venit la Ho­bi­ta peste 5.000 de turisti. Este ade­va­rat ca majoritatea turistilor stiu ce s-a intamplat cu Casa memoriala si merg s-o vada pe cea ade­va­ra­ta, de fapt acele barne care au mai ramas din ea", sustine Doina Pana, ghidul turistic de la Hobita.

Terenul pe care este amplasata casa memoriala este cel pe care s-a aflat si adevarata casa, insa toata ne­bu­­nia a inceput dupa moartea tatalui lui Constantin Brancusi. Atunci, mos­te­nitorii, printre care si sculptorul, au facut impartirea. Constantin a fost al saselea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. "Cand s-a impartit, atunci, la caciula s-a decis ca aceasta casa sa fie a lui mama Frasina (sora lui Constantin Brancusi)", explica Ioana Gogoiu, stra-stranepoata sculptorului, care detine acum adevarata casa.

"La caciula", a fost de fapt un partaj. Rudele s-au strans si au pus intr-o caciula biletele cu toata averea fa­miliei Nicolae si Maria Brancusi, parintii sculptorului. La tragerea din caciula, lui Constantin Brancusi i-a revenit terenul, unde acum se afla amplasata casa memoriala, iar adevarata casa in care s-a nascut sculptorul i-a revenit Frasinei, sora titanului. Asa se face ca Brancusi a ramas cu terenul, iar Frasina si-a luat casa, amplasand-o pe un alt teren la 100 de metri distanta.

In 1970, comunistii au conside­rat ca trebuie sa faca ceva pentru a arata lumii unde s-a nascut sculptorul. "Au incercat sa cumpere casa adevarata de la rudele Frasinei, dar acestia nu au vrut s-o vanda. Atunci au cautat o alta casa asemanatoare pe care s-o amplaseze pe terenul care-i revenise la partaj lui Brancusi. Au cumparat casa lui Calistroi, un prieten bun de-al tatalui lui Brancusi, la care acesta si lucrase. Aici pe teren se aflau pana atunci doar trei duzi", po­ves­tes­te Doina Pana, ghidul din Hobita.

Dupa Revolutia din 1989, presa afla de adevarata casa in care s-a nascut Constantin Brancusi si, dupa publicarea materialului, la Hobita vine sculptorul Florin Codre care incearca sa cumpere casa. Cand sa bata palma, rudele lui Brancusi au aflat si au facut un mare scandal, pe motiv ca succesiunea dupa moartea tatalui lui Brancusi nu s-a facut niciodata si, drept urmare, acea impartire "la caciula" n-ar mai fi valabila. "Nu m-am gandit s-o vand ca sar ailalti cu gura. S-o ia statul, eu nu vreau s-o donez, dar de ce sa se certe ceilalti cu mine. Eu vreau sa o ia, ca nu mai pot sta aici de balamuc, ca vine lumea ca la urs, eu vreau sa ma scap, dar nu ma inteleg cu ceilalti. Codre a venit sa ne dea un cal si niste bani, 5 milioane de lei (vechi). Noi n-am vrut, apoi a venit noaptea sa fure barnele, atunci a fost balamuc mare. Apoi au venit cei de la Minister si au insemnat barnele, apoi au plecat", povesteste stra-stranepoata lui Brancusi.
In final, casa a ramas tot la Ho­bi­ta, dar intr-o stare deplorabila. In ea in­tra animalele si pasarile Ioanei Go­go­nea, stra-stranepoata lui Brancusi.

Ce trebuie facut?
E greu de spus, dar nu imposibil. Sigur, daca n-ar exista atata indiferenta si lipsa de respect pentru tot ce i-a apartinut lui Constantin Brancusi: "S-a facut o greseala ca adevarata casa este considerata monument is­to­ric si este asa incadrata. Aceasta casa are multi mostenitori, nu s-a fa­cut succesiunea. Acesta ar fi primul pas.

Casa arata jalnic si se va degrada curand. Cand domnul Florin Codre a vrut s-o cumpere, oferind la schimb un cal si 5 milioane de lei vechi, acoperisul, care cazuse, a fost luat de noi cei de la Primarie ca sa nu dispara si este intr-o magazie a Grupului scolar Pestisani. Pe aceasta casa nu se poate interveni, pentru ca nu exista acte de proprietate si fiind clasificata ca monument istoric, nu se poate decat cu avizul Ministerului Culturii. Autoritatile s-ar putea implica. O va­rianta ar fi sa fie demolata, expertizata si elementele care sunt considerate originale sa fie mutate in curtea casei memoriale si prezentate ca elemente din casa parinteasca a lui Brancusi. A doua varianta, fiind declarata monument istoric, sa fie rascumparata, dupa succesiune si sa se spuna ca este casa lui Brancusi", sus­tine primarul din Pestisani, Florin Pa­vel.

Deci, Ministerul Culturii a vrut sa se asigure ca daca acele barne ajung in alta parte, ele pot fi identificate. Pentru ca din 2001, de cand au fost expertizate aceste elemente din casa lui Brancusi, nimeni n-a mai facut nimic.

Si mai revoltator este faptul ca oa­menii care traiesc in Hobita nu dau doi bani pe ceea ce inseamna Constantin Brancusi. Dovada este chiar la doi pasi de casa lui Brancusi, zavoiul in care sculptorul si-a petrecut copilaria. In aceasta zona, cativa iu­bitori de arta, chiar in vremea co­mu­nista, s-au gandit sa faca o tabara de sculptura in memoria lui Constantin Brancusi. Au existat doua edi­tii,1980 si urmatorul an, unde sculptori din tara si din strainatate s-au strans si au cioplit in piatra adevarate opere. Peste 20 de sculpturi tronau in aceasta tabara. Multe au fost distruse de oameni sau viituri. Acum, in tabara de sculptura mai sunt doar sase opere in picioare, iar de acestea localnicii isi leaga animalele la pascut.

"Terenul unde sunt operele a fost retrocedat oamenilor. Acestia nu pun pret pe opere, le gasesc diverse intrebuintari. Nu putem interveni, decat daca decidem sa luam aceste opere si sa le amplasam pe un alt teren. Aici, ne-am impotmolit pentru ca legea spune ca opera nu poate fi mutata decat cu acordul autorului. Multi dintre ei au murit, trebuie cautati mos­te­ni­torii, este o intreaga nebunie", a ex­plicat Florin Pavel, primarul din Pestisani.

Mai exista si varianta ca terenul respectiv sa fie cumparat de la oameni, insa nici aici nu exista intelegere. Asadar, ignoranta este acasa la Brancusi! Ce ar fi facut fran­ce­zii, oare, cu tot ce exista in Hobita?

×