x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cazul Deaconeasa. Omul care s-a luptat cu Udrea a ajuns după gratii. Corupție sau execuție?

Cazul Deaconeasa. Omul care s-a luptat cu Udrea a ajuns după gratii. Corupție sau execuție?

de Oana Stancu Zamfir    |    27 Apr 2015   •   12:32
Cazul Deaconeasa. Omul care s-a luptat cu Udrea a ajuns după gratii. Corupție sau execuție?
Sursa foto: unknown

„De șase ani fratele meu este hăituit! I se fac dosare pe bandă rulantă, că nici nu mai știu care și cu ce e! Nici Udrea nu are 13 dosare! Îmi aduc acum aminte de două dintre ele, amândouă cu aceeași cauză: abuz în funcție. Atenție: pentru o faptă comisă de Ocolul Silvic la șase luni după ce fratele meu NU MAI ERA ANGAJATUL STATULUI! Lucru confirmat de instanță”. Declarațiile au fost făcute vineri, la „Exces de putere”, de Gabriela Man, sora inginerului Deaco-neasa, care se află acum în arest preventiv, după ce, în cei șase ani despre care vorbește sora sa, a fost omul care s-a luptat cu Elena Udrea și camarila sa.

Cazul Deaconeasa atrage competența procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a procurorului general al României, Tiberiu Nițu, și a CSM, după ce, de multă vreme, nu acum când e arestat preventiv, Gheorghe Deaconeasa le reclamă acestora abuzurile la care ar fi supus de adjunctul doamnei Kovesi, procurorul Călin Nistor. Deaconeasa acuză chiar o vendetă personală a acestuia după ce ar fi refuzat să-i plătească mita pe care i-ar fi cerut-o prin fosta sa avocată pentru a-i stopa dosarele declanșate pe vremea când trebuia anihilat pentru a nu mai lupta cu Udrea și ai ei pentru cele peste 30 de hectare luate familiei sale nu doar pentru construcția pârtiei de la Voineasa, ci în nume personal de cel care a fost devoalat acum ca intimul Elenei Udrea, Tudor Breazu.

Cererea de bani pentru procurorul Nistor Călin, făcută de avocata Ionescu Anca Nicoleta, a fost denunțată de Gheor-ghe Deaconeasa la DNA. Martorii indi¬cați de acesta, cinci la număr, nu au fost niciodată însă chemați și audiați. Nici după plângerea penală depusă de Deaconeasa în luna februarie a acestui an direct la procu¬rorul general nu s-a întâmplat nimic. Nici după sesizarea CSM niciun răspuns.

„În noiembrie 2011 am cerut o audiență la domnul Daniel Morar și am fost primit de domnul Lucian Papici, căruia i-am povestit despre cererea avocatei și despre faptul că aceasta mi-a spus că Nistor Călin va deveni șef la București și, dacă nu dau banii, ne va DISTRUGE PE TOȚI”, i-a scris Deaconeasa lui Tiberiu Nițu. „Am fost dus de domnul Papici jos, la parter, pentru denunț, dar acolo mi s-a spus că, dacă am 100.000 RON, să-i aduc să-i însemneze. Am plecat de la DNA București și, în noiembrie-de¬cembrie 2011, s-a primit prima trimitere în instanță la «foc automat». În 2011 mi s-a mai făcut dosarul 68/P/2011, unde procurorul Nistor Călin, la audiere, mi-a spus mie - Deaconeasa Ghe. Gheorghe - în prezența avocatului Cristian Ștefan din Baroul Vâlcea: «Așa este când te iei după alții»”.

13 dosare penale
Exemplul dat de sora lui Gheorghe Deaconeasa este unul asupra căruia ju-decătorii deja s-au pronunțat. „Unul dintre dosare a ajuns în instanță și instanța a dat sentința că e o tâmpenie: omul nu putea face abuz în funcție dacă nu mai lucra! Celălalt dosar așteptăm să ajungă în instanță și el! Aceeași faptă! Aceeași motivație! Bani cheltuiți cu avocați, asta dacă mai ai bani, că ei îți pun și sechestru pe conturile tale și pe ale firmelor, ca să te termine, să nu ai cu ce să-ți plătești avocații!”, acuză Gabriela Man.

Patru dintre dosarele pe care Călin Nistor i le-a făcut lui Deaconeasa pe când era șef la DNA Pitești au fost clasate chiar de către procurorii care le-au preluat. Alte șase au rămas în lucru sau au fost trimise la instanță. Al unsprezecelea este cel în care a fost arestat acum pentru că ar fi acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra - Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru Sit-ul Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă.

Între timp, familia a aflat că mai sunt în lucru și al doispreze¬celea și al treisprezecelea. Tatăl inginerului spune că ar fi vorba despre demersurile pentru a-și obține mai devreme permisul auto și permisul de portarmă.

Documentele puse la dispoziție de familia lui Deaconeasa arată că în dosarele acestuia se petrec multe nereguli, documen¬tele obținute de la autorități fiind ascunse în volume de dosar pe coperta cărora scrie că ar conține acte false.

Cine este procurorul Călin Nistor
Procurorul Nistor a fost denunțat pentru practici nelegale chiar de către o instanță de judecată. În noiembrie 2012, în sentința 973, judecătoarea Irina Lazăr de la Tribunalul Argeș condamnă introducerea de interceptări ilegale, fără mandat, în dosarul fostului director al Agenției Medicamentelor. Verdictul dat de judecătoarea Lazăr este ex- trem de dur: „Aproape singurele mijloace de probă pe care și-a întemeiat Parchetul acuzațiile sunt înregistrările convorbirilor telefonice, indi-ferent de legalitatea ori nelegalitatea obținerii auto-rizațiilor. Deși inculpații nu au recunoscut în niciun moment al procesului penal săvârșirea faptelor și nici martorii audiați nu au confirmat acuzațiile aduse de către Parchet, iar supravegherea operativă nu a dovedit ceva concret, totuși, procurorul de caz a acționat în sfidarea dispozițiilor art. 63 alin. 2 C.p.p, potrivit cărora probele nu au valoare mai dinainte stabilită.

Din modul în care a fost coordonată urmărirea penală, se poate trage mai degrabă concluzia că, în loc să se încerce aflarea adevărului prin coroborarea tuturor probelor administrate, s-a dorit cu orice preț învinovățirea unor oameni și trimiterea lor în judecată prin transformarea unor bănuieli în certitudine”.
 

×
Subiecte în articol: Deaconeasa