x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce s-a ales de business-urile apropiaților lui Băsescu

Ce s-a ales de business-urile apropiaților lui Băsescu

de Ion Alexandru    |    22 Ian 2018   •   11:22
Ce s-a ales de business-urile apropiaților lui Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek

Afacerile vechi ale familiei lui Dorin Cocoș încep să dispară. Apar, în schimb, altele noi. Anca Dinu, sora fostului soț al Elenei Udrea, implicată în mai multe companii care activează în domeniul medical și care au derulat, în anii guvernării PDL, contracte de peste 103 milioane de euro cu spitalele din România, a decis să se reprofileze. La sfârșitul anului trecut, aceasta a preluat o parte din acțiunile unei firme care deține un restaurant chiar în incinta hotelului fratelui ei, de lângă Arcul de Triumf. Acest lucru se întâmpla după ce sora lui Cocoș a decis să îi vândă lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”, părțile sociale deţinute în companiile imobiliare ale acestuia din urmă.

 

Prin intermediul firmelor din domeniul aparaturii medicale și al reactivilor de laborator în care este implicată Anca Dinu și soţul acesteia, fostul partener de viaţă al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, a deținut, ani de zile, monopolul pe contractele de resort cu spitalele din România. Personaj mult mai discret decât fratele ei, Anca Dinu a decis, odată cu eliberarea fratelui din pușcărie, să intre în afaceri care activează în domeniul alimentației publice.

Astfel, potrivit unei notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 11 octombrie 2017, asociatul unic al societății SC Alexmer Concept SRL București, Marian Dan Alexandru, a decis să majoreze capitalul social al firmei și să o primească, în calitate de nou asociat, pe sora lui Dorin Cocoș, Anca Dinu. Aceasta din urmă controlează, în acest fel, 33,33 la sută din capitalul social al SC Alexmer Concept SRL, în timp ce fostul asociat unic deține, conform acestor informații, 66,67% din companie.

Firma respectivă s-a înființat în anul 2016, având ca obiect de activitate “baruri și restaurante”, iar sediul social inițial s-a aflat în incinta Eurohotels International, al lui Dorin Cocoș, din Bulevardul Mareșal Averescu, lângă Arcul de Triumf. Mai mult, conform unor anunțuri postate pe internet, compania în cauză se revendică a deţine un restaurant-bar deschis în apropierea Arcului de Triumf.

 

I-a vândut lui Niro acțiunile de la Central Residential Park

Cu doar patru zile înainte ca Anca Dinu să intre ca asociat, în data de 6 octombrie 2017, SC Alexmer Concept SRL a solicitat, la Registrul Comerțului, să fie preschimbat sediul social la o adresă din Șoseaua Virtuții nr. 148, în incinta Complexului Crângași, unde familia Cocoș controlează o parte din spații.

Intrarea Ancăi Dinu în afacerile cu restaurante ale anonimului Marian Dan Alexandru are loc odată cu ieșirea surorii lui Dorin Cocoș din afacerile imobiliare ale grupului Niro, controlat de familia lui Nicolae Dumitru. “Jurnalul” a descoperit că, la sfârșitul anului 2016, Anca Dinu a decis să renunţe la pările sociale pe care le deținea în cadrul companiei SC Central Residential Park Doi SA. Firma era deținută, atunci, de SC Central Residential Park SA, cu 70%, și de Anca Dinu, cu 30 de procente. Sora lui Cocoș a decis să-i cesioneze, pentru suma de 30.000 de lei, toate acțiunile lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”.

Iar divorțul, la nivelul afacerilor, dintre familia lui Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru “Niro” nu s-a oprit aici. Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm că, în vara anului trecut, Anca Dinu, care deținea 35% din acțiunile companiei SC Zenith Business Group & Partners SR, a renunțat la calitatea de acționar, cesionându-și părțile sociale în favoarea SC Central Residential Park SA. Înainte de această cesiune, SC Zenith Business Group & Partners SA era deținută de SC Central Residential Park SA (cu 35%), de Anca Dinu (cu 35%), de SC E.E.I. Imobiliara Investment (cu 25%) și de Ionel Dumitru, fratele lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”, cu 5 procente.

 

Anca Dinu și nepotul Alin Cocoș, o altă afacere cu cafenele

Reorientarea familiei lui Dorin Cocoș către afacerile din domeniul restaurantelor a debutat la sfârșitul anului 2015. Ziarul nostru a dezvăluit, încă din octombrie 2016, că fiul lui Cocoş, Alin Cocoş, şi Anca Dinu, sora fostului soţ al Elenei Udrea, au decis să se asocieze şi să înfiinţeze o societate comercială având ca obiect de activitate “restaurantele”. Atât afacerea, cât şi denumirea companiei aruncă un aer conspirativ asupra acestei operaţiuni. Firma se numeşte SC Klandestin Public Caffe SRL, are un capital social de 200 de lei, împărţit în mod egal între fiul şi sora lui Dorin Cocoş. Anca Dinu a fost numită, chiar de la înfiinţare, administratorul companiei, pe termen nelimitat.

De remarcat este că sediul social al acestei companii nu se află la niciunul dintre domiciliile celor doi acţionari sau la al altor societăţi pe care aceştia le-au deţinut în trecut. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Klandestin Public Caffe SRL funcţionează, din punct de vedere administrativ, la aceeaşi adresă unde îşi desfăşoară activitatea Cabinetul de Avocatură Răzvan Teodorescu. Avocatul Teodorescu este nimeni altul decât apărătorul lui Dorin şi al lui Alin Cocoş în dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru fraudele de la ANRP (Bica 2) şi cel care i-a reprezentat, totodată, şi la Curtea Constituţională, la momentul în care inculpaţii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate.

 

Și mezinul și-a lichidat afacerea imobiliară

După arestarea tatălui său, Alin Cocoş a decis să îşi lichideze sau să îşi înstrăineze afacerile pe care le avea. Una dintre firmele pe care le-a deschis, în 2011, fiul vitreg al Elenei Udrea se numea SC Manage Exclusiv SRL, care se ocupa, printre altele, cu lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi care funcţiona în incinta Pieţei Mixte Virtuţii 2, din Sectorul 6 al Capitalei. Cu doar câteva luni înainte de declanşarea anchetei în dosarul “Microsoft”, mai exact în iunie 2014, Alin Cocoş, în calitate de unic asociat şi administrator al acestei societăţi, a decis să mute sediul companiei la domiciliul comun al său şi al tatălui, respectiv apartamentul de lux din strada Frederic Chopin. Tot atunci, tânărul Cocoş a schimbat domeniul de activitate al firmei în “închirerea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing”.

 

“Sugativa” contractelor cu spitalele din România

Asociata din SC Klandestin Public Caffe SRL şi, totodată, mătuşa lui Alin Cocoş, Anca Dinu, a derulat, în perioada guvernării PDL, dar şi ulterior, activităţi prin care a câştigat, direct sau indirect, peste 103 milioane de euro din contracte încheiate cu unităţile spitaliceşti din România. Este vorba despre contracte de livrare a unor materiale sanitare către aceste spitale, prin intermediul companiilor Imuno Diagnostika SRL şi Meditest Global 2002 SRL. “Jurnalul” a dezvăluit faptul că, la sfârșitul guvernării Ungureanu, în mai 2012, firmele controlate de afaceristul penal Dorin Cocoş, implicate în contractele finanţate de la bugetul Sănătăţii, atingeau suma de 59 de milioane de euro. În mod scandalos, afacerile au continuat şi după ce la putere a venit USL, apoi în timpul guvernelor Ponta şi s-au derulat şi în guvernarea tehnocrată. În prezent, aceste afaceri continuă la vedere, dar nu direct, ci printr-un intermediar al Ancăi Dinu, fost asociat cu aceasta într-o companie înfiinţată de grupul Niro, prin fratele lui Nicolae Dumitru, Ionel. Oficial, firmele familiei lui Cocoş nu au mai încheiat niciun contract cu spitalele din martie 2014. În schimb, paravanul prin care gruparea patronată de Dorin Cocoş „suge” încă zeci de milioane de euro de la bugetul spitalelor se numeşte SC Limas Group SRL, o companie deţinută, oficial, de un anume Marian Chiriac.

 

Ruptură oficială între familiile Niro și Cocoș. Anca Dinu a părăsit grupul imobiliar al lui Nicolae Dumitru. Ea a preluat două afaceri cu restaurante și cafenele.

 

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos Nicolae "Niro" Dumitru