x close

“Creierul” din Microsoft, contracte grase de la guvernele Ponta și Cioloș

0
Autor: Ion Alexandru 27 Sep 2017 - 14:30
“Creierul” din Microsoft, contracte grase de la guvernele Ponta și Cioloș Simion MECHNO / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto


Afacerea licențelor „Microsoft”, care a făcut obiectul a două dosare penale instrumentate de DNA, din care, într-unul, deja au fost pronunțate condamnări definitive, continuă nestingherită, cu aceiași protagoniști. Firmele străine și românești controlate, prin interpuși, de Claudiu Florică se judecă, la această oră, cu Ministerul Comunicațiilor, care a cerut suspendarea unui contract subsecvent al afacerii „Microsoft”, iar instanțele de judecată refuză să oblige companiile afaceristului să prezinte unele documente din care să reiasă calitatea de reseller Microsoft sau certificatele de rezidență fiscală, în calitate de beneficiari ai plăților solicitate Guvernului. Este vorba despre aceleași companii, cu denumiri schimbate, care au participat la frauda de sute de milioane de euro care a condus, în cele din urmă, doar la condamnarea intermediarilor Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru „Niro”, Gheorghe Ștefan „Pinalti” sau a fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu. În ciuda acestor suspiciuni, statul român, în ultima perioadă a guvernării Ponta, dar și în mandatul de un an al Guvernului Cioloș, a continuat să dea companiilor controlate de Claudiu Florică alte contracte, extrem de importante, vizând platformele informatice ale Ministerului de Externe, Ministerului Justiției sau Autorității pentru Reglementare în Comunicații.

Ultimul episod al războiului dintre companiile lui Claudiu Florică și Guvernul României s-a consumat, zilele trecute, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Unicredit Bank SA a cerut strămutarea de la Curtea de Apel București a unui dosar aflat pe rolul Secției de Contencios Administrativ vizând solicitarea formulată în 2015 de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale de suspendare a executării unui contract subsecvent aferent contractului de licențe „Microsoft” încheiat, în 2009, de Guvernul României cu caracatița de firme controlate de Claudiu Florică. Este vorba despre asocierea având ca lider Synotech Global Services Switer-land AG (fosta D-Con.Net AG) și formată din membrii Synotech Global Services România SRL (fosta Dim Soft SRL), Bechtle Holand Schweitz AG și Comsoft Direct AG.

Se chinuie de patru ani să suspende un contract atribuit lui Claudiu Florică

În 25 septembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea Unicredit Bank SA privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Bucu-rești. În 19 ianuarie 2015, Ministerul Comunicațiilor a acționat în judecată, la Tribunalul București, asocierea de firme în cauză, solicitând suspendarea executării contractului subsecvent încheiat în anul 2013, sub numărul 37, atribuit în baza acordului-cadru nr. 32/2009 având ca obiect achiziția de către Ministerul Comu-nicațiilor a drepturilor neexclusive a unor licențe Microsoft, în valoare de 150 de milioane de lei, care urmau să fie plătibili în trei tranșe anuale, a câte 11.084.730,86 de euro, în anii 2013, 2014 și 2015. Tribunalul Bu- curești a decis, însă, în data de 13 no-iembrie 2015, să res-pingă ca inadmisibilă cererea Ministerului Comunicațiilor de suspendare a executării contractului în cauză, dar și a altor soli-citări ridicate în fața instanţei de către statul român. Un capăt de cerere respins de magistrați, în plin scandal al anchetei penale desfășurate de DNA în legătură cu această afacere, se referă la obligarea noilor membri ai asocierii care a câștigat contractul de a face dovada asumării tuturor obligațiilor care le revin prin contract. Un alt capăt de cerere respins se referă la obligarea firmelor în cauză de a prezenta documentele care să ateste că măcar una singură deține calitatea de reseller autorizat de Microsoft. În fine, un al treilea capăt de cerere respins se referă la obligarea companiilor în cauză de a pune la dispoziţia Ministerului Comuni-cațiilor a certificatelor de rezidență fiscală aferente beneficiarului plății. Mai mult, instanța a decis să oblige tot Ministerul Comunicațiilor la plata sumei de 10.000 de lei către Unicredit Bank SA, cu titlu de cheltuieli de judecată, urmând ca firmele controlate de Claudiu Florică să ceară cheltuieli de judecată de la stat pe cale separată. Cauza se află, în prezent, în recurs la Curtea de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru jumătatea lunii viitoare.

 Instanțele refuză, DNA îi pune sub acuzare

Acest lucru se întâmplă în timp ce, în luna aprilie a acestui an, DNA, prin procu-rorul executat, astăzi, de Kovesi, Mihaela Moraru Iorga, a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Ion Adrian Stătescu (consilier asistent în cadrul Minis-terului Comunicațiilor), Andrei Săvulescu (director general în Ministerul Comuni-cațiilor), Claudiu Florică și Dinu Pescariu (reprezentanți ai D.Con-Net AG, actualul Synotech Global Services Switerland AG), a fostului director general Microsoft România, Călin Tatomir, dar și împotriva fostului ministru al Comunica-țiilor, Gabriel Sandu. Procurorii vorbesc, în actul de acuzare, despre faptul că, după ce, în 2009, a expirat contractul de închiriere a licenţelor Microsoft, încheiat în 2004, Gabriel Sandu a optat pentru încheierea unui alt contract. Atunci, reprezentanţii D.Con.Net AG, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, acționând în sensul de a fi favorizați și pentru a pune mâna pe acest nou contract, au luat legătura cu Gabriel Sandu, căruia i-au plătit o șpagă de 2.196.035 de euro. Ulterior, ministrul a aprobat documentația de atribuire a contractului, impunând condiţii atât de restrictive, încât doar asoci-erea condusă de D.Con.Net AG (din care făcea parte și Dim Soft SRL) să întrunească aceste obligații tehnice. “În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr. 35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro. Plățile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract. Furnizorul de licențe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licen-țelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerului Comunicațiilor ș i S o c i e t ă ț i i Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refac-turat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro. Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro).

 

Fosta companie Dim Soft SRL, preluată, în acte, de o căsuță poștală cipriotă, a primit în 2015 și 2016, contracte de la Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și Curtea de Conturi a României.

 

Vin banii de la două ministere și de la Curtea de Conturi

După schimbarea denumirii, SC Synotech Global Services România SRL a fost contractată de patru instituții extrem de importante ale statului pentru a livra produse IT. În ultima perioadă a Guvernului Ponta, în data de 11 iunie 2015, Ministerul Afacerilor Externe a decis să încheie cu firma controlată de Claudiu Florică un contract în valoare de 1 milion de lei, fără TVA, pentru achiziția unui spațiu tehnic de tip „Data Room”, care să asigure infrastructura necesară acomodării echipamentelor IT de comunicații și de date aflate în dotarea Ministerului de Externe. Contractul a fost atribuit prin organizarea unei licitații deschise, iar banii au venit din Fondul Frontierelor Externe, al UE. În timpul Guvernului Cioloș, firma lui Florică s-a conectat, practic, la infrastructura IT a sistemului judiciar din România. Asta, după ce, în data de 11 aprilie 2016, Ministerul Justiției, condus, la acea dată, de Raluca Prună, a atribuit SC Synotech Global Services România SRL un contract în valoare de 1.202.200 de lei, aferent unui lot al acordului-cadru privind achiziția echipamentelor IT necesare dotării instanțelor și aparatului central al Ministerului Justiției. Asta, spuneau subordonații lui Prună, deoarece serverele existente la acea dată erau uzate din punct de vedere fizic și moral, iar apli-cațiile care rulau pe aceste echipamente nu puteau fi exploatate la capacitatea maximă. Dacă firma lui Florică a câștigat un lot din acest acord-cadru, celălalt lot, în valoare de 3.965.000 de lei fără TVA, a fost atribuit companiei Net Brinel SA Cluj-Napoca, firmă controlată de Marcel Borodi, omul de casă al lui Emil Boc. O altă instituție care a contractat serviciile SC Synotech Global Services SRL este Curtea de Conturi a României, care, la data de 29 iunie 2016, a încheiat cu această firmă un contract, în valoare de 386.548,31 lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de climatizare cu controlul umidității. Tot de la Guvernul Cioloș, prin Auto-ritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, SC Syno-tech Global Services România SRL a mai pus mâna, la data de 2 noiembrie 2016, pe un contract în valoare de 390.000 de lei de fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de analiză a echipamentelor informatice.

Inginerii cu denumiri, offshore-uri și mișcări în structura acționariatelor

Scandalurile penale fără precedent în care firmele lui Claudiu Florică sunt implicate nu au împiedicat, însă, ca două guverne succesive să agreeze subsidiara românească a aces-tora pentru atribuirea unor contracte publice, chiar și după ce dosarele „Microsoft” au răbufnit. SC Dim Soft SRL, membră a asocierii conduse de D-Con.Net AG a suferit, ca și compania-mamă, unele modificări de structură sau de denumire, după declanșarea anchetelor DNA. Astfel, potri-vit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comer-țului, în 2014 compania avea ca asociat unic offshore-ul cipriot, cu sediul în Limasol, Lisaos Ventures Limited, reprezentat în România de un anume Nico-lae Chirvase. Atunci, s-a luat decizia ca firma să-și schimbe denumirea în SC Synotech Gobal Services Romania SRL. În aceeași perioadă, D-Con. Net AG, controlată de Claudiu Florică, și-a schimbat, la rândul ei, denumirea în Synotech Global Services Switerland AG. De altfel, D-Con.Net AG a controlat, până în 2012, Dim Soft și alte două companii din România. Concomitent, SC Synotech Global Services România SRL, cu sediul într-un imobil din Știr-bei Vodă, în apropierea sediului central al DNA, a luat hotărârea să absoarbă, prin fuziune, alte companii ale grupului controlat de Claudiu Florică. Este vorba despre SC Abacus Systems & Solutions SRL și despre SC Abacus Telcon SEL. În 2015, acționarul unic al companiei, offshore-ul cipriot Lisaos Ventu-res Limited, decide să coopteze în structura acționariatului un asociat nou, pe nume Cor Hagigalinis Haralambie Walter, născut, în anul 1977, în Hune-doara și domiciliat în București. În prezent, fosta Dim Soft SRL este administrată de o anume Manuela Carolina Popescu.

Citeşte mai multe despre:   claudiu florica,   dosarul microsoft

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 2300


Mai multe titluri din categorie

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici
Galerie Foto Bolile care strică articulaţiile nu sunt doar acele artroze, maladii degenerative, de uzarea articulaţiilor, de degradarea lor, de roaderea cartilajului şi deteriorarea lichidului sinovial, de ungere. Există şi...

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate
Galerie Foto Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în peri­oada 2010-2012, potrivit unor documente...

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele
Perioada gipsului şi-a trăit traiul, acum doar 5% dintre fracturi se mai soluţionează cu montarea gipsului. Restul fracturilor se rezolvă cu intervenţie chirurgicală de rearanjare a oaselor rupte. Interviu...

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă
Galerie Foto Un “tunuleț” de peste 1,3 milioane de euro, din banii municipalității, s-a parafat, în urmă cu trei zile, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia condusă de fostul premier PDL-ist Emil B...

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului  lui Kovesi și au fost executate
Galerie Foto Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, precum și judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcției...

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic
Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României a fost publicat un Ordin comun, semnat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de ce al Afacerilor Interne, Carmen Dan, la care au acheisat preșe...

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul
Jurnaliștii publicației Ora de Sibiu dezvăluie tariful pe care CNAIR îl practică pentru închirierea drumului despre care emisiunea Top Gear spunea că este cel mai frumos drum din...

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar
Galerie Foto Cum poate un simplu împrumut să ruineze viața unui om? Povestea Paulei Banu care și-a pierdut casa pentru un credit de câteva mii de euro dezvăluie riscurile unor contracte-capcană care există pe...

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian
Galerie Foto Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecției Judiciare la instituția condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenția opiniei publice pe judecătoarea Dana...

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie
Galerie Foto La sfârșitul anului 2015, mai mulți subcontractori ai lucrării tronsoanelor Autostrăzii Sibiu-Orătie au început să dea declarații la DNA într-un dosar deschis, încă din 2013,...

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu
Galerie Foto La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în...

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget
Compania Națională Poșta Română a primit, la sfârșitul lunii trecute, de la Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, un contract de peste opt milioane de euro, pentru ca...

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite
Galerie Foto În fiecare an, sute de oameni se sinucid din cauza datoriilor la bănci sau la instituţii financiare nebancare (IFN). De cele mai multe ori ajung în situația asta pentru că în contractele lor au...

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat
Galerie Foto Aproximativ 40 de milioane de lei este valoarea contractelor pe care compania deținută de unul dintre foștii directori ai Societății Naționale de Transport Feroviar “CFR Călători SA” le-a...

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”
Galerie Foto În timp ce DNA anchetează dou membrii ai actualului Guvern pentru că, în 2013, au promovat o Hotărâre de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost transmise din proprietatea publică...
Serviciul de email marketing furnizat de