x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Criminalii se acuză între ei

Criminalii se acuză între ei

de Florin Gongu    |    Istvan Deak    |    14 Dec 2010   •   20:14
Criminalii se acuză între ei
Sursa foto: /Intact Images/Gazeta Sporturilor

Procesul în care sunt judecaţi ucigaşii handbalistului Marian Cozma, omorât de o bandă de romi la 8 februarie 2009 la Veszprem, pare să bată pasul pe loc, deşi ar fi suficiente motive ca el să ajungă la un verdict. Unul dintre motivele invocate de anchetatori ar fi acela că nu s-a găsit deocamdată cuţitul, arma crimei.

Vă prezentăm azi mărturiile celor din boxa acuzaţiilor, făcute în această perioadă, care îşi recunosc parţial vinovăţia, dar îşi aruncă şi răspunderea unul pe celălalt. Deocamdată, trei bărbaţi sunt acuzaţi de omor: Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztojka. Alţi doi sunt acuzaţi de tentativă de omor, încă doi de părăsire a ţării în timp ce erau urmăriţi, iar alţi 25 sunt acuzaţi de tulburare a liniştii publice.

Pal Gabor este unul dintre învinuiţi şi lămureşte multe dintre iţele procesului: "Eu sunt nevinovat. L-am auzit în acea seară pe Raffael Sandor spunând:  «Dumnezeule, ce am făcut, sunt un criminal, pentru asta voi sta restul vieţii în puşcărie.» După bătaie am fugit cu maşina de la locul faptei. În dreapta mea era Raffael Sandor. Acesta a scos un cuţit şi i l-a dat lui Gyozo, spunând că l-a folosit. Gyozo l-a ascuns în haină si pe strada principală din dreptul localităţii Varpalota l-a aruncat pe geam". Raffael Sandor a negat acuzaţiile. O mărturie incriminatoare a depus şi Antalik Laszlo, acuzat că a înlesnit plecarea lui Sandor şi a lui Gyozo din Ungaria. El nu a mai dat vreo declaraţie, dar şi-a menţinut depoziţia dată la începutul anchetei: "Fiindcă sunt un om bun, i-am ofe­rit 550.000 de forinţi lui Nemeth Gyozo la graniţa cu Austria. Gyozo mi-a zis că trebuie să fugă din ţară fiindcă este implicat într-un caz care i-ar aduce ani grei de puşcărie, poate chiar pe viaţă. Până la arestarea lor nu am ştiut nimic despre cele întâmplate".

Un alt învinuit, Bihari Csaba, l-a indicat pe Sandor principalul vinovat: "L-am lovit pe Cozma cu pi­cio­rul, însă pentru asta nu trebuie să fac puşcărie. Nu am luat parte la crimă. Eu când am ajuns pe stradă, Cozma era deja la pământ. Nu aveam asupra mea nici un cuţit, însă ştiu că Raffael Sandor şi Pal Gabor aveau. Am auzit şi eu pe cineva din grup spunând că Csoki, porecla lui Raffael Sandor, ar fi dat cu cuţitul". Beery Csaba, cel suspectat că i-ar fi chemat pe ţigani şi ar fi pus la cale incidentele regretabile a venit cu o mărturie-şoc: "În faţa localului Patriota l-am auzit pe Sztojka spunând ca Csoki (Raffael Sandor) ar fi dat cu cuţitul. După crimă cineva a exclamat: «Csoki, de ce l-ai înjunghiat»"?


142522-nemeth-gyozo1.jpgGyozo: "M-am bucurat că am avut cu cine să ne batem"
În ciuda evidenţei, Nemeth Gyozo (foto) continuă să nege declaraţiile martorilor şi ale colegilor săi din grupul de infractori. De-a lungul procesului, el şi-a menţinut mărturia dată iniţial, una absolut şocantă: "În acea noapte mă aflam în localul Patriota din Veszprem. În acea seară am băut două pahare de whisky şi mi-am pierdut controlul. Mi-am trăit toată viaţă de până acum într-un cadru legal, ca zugrav. În ultimul timp mi s-au ivit unele oportunităţi de afaceri în toată Europa despre care nu vreau să vor­besc. Handbaliştii nu au fost nevinovaţi. A fost o agresivitate reciprocă care a dus la acea bătaie, dorită de ei la fel de mult ca şi de noi. Când noi am ajuns în local, ei deja sărbăto­reau acolo şi mi s-a părut că lor nu le-a convenit că vrem şi noi să ne dis­trăm în acelaşi loc. Eu nu ştiam că sunt handbalişti, mai degrabă păreau nişte mafioţi. Aspectul fizic al lui Marian Cozma părea mai mult al unui mafiot, decât cel al unui sportiv. Îmi amintesc exact că în acea seară, acel băiat înalt, Marian Cozma, a deranjat mai multă lume cu stilul lui de dans. Se lovea de toată lumea din jurul lui, de vreo două ori m-a împins şi pe mine. Era evident că băiatul ăsta e agresiv.
M-a împins intenţionat şi nu fiindcă nu avea loc pe ringul de dans sau că nu ştia să danseze, vroia să mă pro­voa­ce. Am început să ne îmbrâncim, iar de acolo a plecat toată bătaia. Nu a fost o bătaie generală, doar vreo 3-4 băieţi de la noi şi vreo 3 de la ei. Trebuie să recunosc că a fost o bătaie scurtă, dar bună. Ne-am bătut cu bărbaţi adevăraţi, dar nu a fost o pro­ble­mă cu asta, fiindcă am ripostat şi noi. M-am bucurat că am găsit pe ci­ne­va cu care să ne batem. După aceea bă­taia s-a mutat afară. Eu nu l-am înjunghiat pe Coz­ma. Am văzut că cineva e la pământ şi cineva e în ge­nunchi lângă el. Am crezut că cel de jos e unul de-al nostru şi atunci am fugit şi l-am lovit cu pi­ciorul în cap pe cel aflat în genunchi (Zarko Se­sum). Eu am plecat ultimul de la local, fi­ind­că nu îmi găseam prietenul, pe Raffael Sandor. Am observat că lumea s-a adunat în jurul cuiva căzut pe jos, însă nu m-a interesat şi am fugit. Am plecat acasă şi am dormit foarte liniştit. Nu aveam nici o remuşcare, fiindcă nu ştiam că a murit cineva, m-am bucurat doar că am avut parte de o bătaie pe cinste. A doua zi m-am întâlnit cu prietenii, care nu mi-au zis nimic. Abia când am plecat spre Austria, care era o excursie plă­nu­ită cu mult timp în urmă, am auzit la radio că a murit handbalistul Ma­rian Cozma. Dacă aş fi aflat din timp, m-aş fi predat poliţiei, însă eram aproape de Austria şi nu am făcut-o. Apoi ne-a prins po­li­ţia. Sunt efectiv şocat că procurorii cer închisoarea pe viaţă doar fiindcă am lovit cu piciorul pe cineva. Nu mă aştept să fiu eliberat acum. Vreau să plătesc pentru păcatele mele. Să stau 5-6 ani pentru ce am făcut, însă ce va fi peste această pedeapsă, e deja nemeritat".


142523-sztojka.jpgSztojka: "De ce nu sunt anchetaţi şi handbaliştii?"
Ivan Sztojka (foto) a refuzat să mai depună mărturie în cadrul procesului, dar şi-a menţinut depoziţia ini­ţi­a­lă, una cu o limită depăşită de tupeu: "Am 27 de ani şi sunt tatăl a 4 copii. Recunosc că am băut în acea seară de 8 februarie, însă îmi amintesc cu exactitate cele întâmplate. În timp ce ne aflam în discotecă, Gyozo a venit la mine şi mi-a zis că acel băiat înalt, Marian Cozma, se uită urât la el şi în­cearcă să îl provoace. M-am uitat spre Cozma şi mi-am dat seama că ne privea pe noi. În doar câteva se­cun­de, Gyozo şi Cozma deja se îm­brân­ceau. Atunci am fugit spre ei cu gândul de a-i despărţi. Când am ajuns în apropierea lor, ceilalţi 3  hand­ba­lişti, l-au ata­cat pe Gyozo. Uros Vi­lov­s­ki m-a ata­cat pe mine, m-a prins de gât şi a rupt puloverul de pe mine. Cu greu am reuşit să scap din mâinile lui şi am fugit la etaj, unde erau prietenii noştri. Când am coborât de la etaj, am văzut că Marian Cozma era pe jos. Eu nu am înjunghiat pe ni­meni. Nici măcar cu un deget nu l-am atins pe Marian Cozma. Să se aducă un detector de minciuni, să mi se pună toate întrebările posibile şi toată lumea va vedea că nu mint. Anchetatorii nici măcar nu au arma crimei: cuţitul! De unde să ştiu eu unde e cuţitul? Eu nu am văzut nici un cuţit în acea seară şi nu am purtat în viaţa mea cuţit asupra mea. Ştiu că nici prietenii mei nu um­blă cu cuţite, niciodată. Nu ştiu cine l-a înjun­ghiat pe Cozma. Cel care l-a ucis pe Cozma tre­buie pedepsit. Dacă po­liţia asta vrea, atunci să dea un exemplu prin uci­ga­şul lui Cozma, însă să nu fie pedepsiţi oameni nevinovaţi ca mine. În acea seară din grupul acela făceau parte doar rudele mele: fraţi sau ve­ri­şori, şi nici unul dintre ei nu este infractor. Niciodată o rudă de a mea nu ar fi capabilă de aşa ceva. Nu ştiu de ce a murit Coz­ma, însă ştiţi cum se spune, o bătaie la discotecă este ceva normal, care se întîmplă aproape în fiecare zi, e un lucru banal. Handba­liş­tii ăştia aveau peste 2 metri, eu am 1,70 m, mă vedeţi pe mine un om capabil să facă rău unor astfel de oameni? Nu înţeleg, handbaliştii de ce nu sunt anchetaţi şi traşi la răspundere, fiindcă şi ei au participat la aceas­tă bătaie. Cum se poate că numai o parte e anchetată, iar cealaltă parte nu păţeşte nimic. Am mai fost arestat în 2007 pentru crimă. Am stat 56 de zile în arest preventiv şi s-a do­ve­dit că sunt nevinovat. În acel caz, anchetatorii s-au purtat mult mai frumos cu mine decât acum.. La proces, cu siguranţă, mă voi întâîlni cu tatăl lui Cozma şi vă spun sincer că eu am curajul să mă uit în ochii lui şi în cei ai mamei lui Marian şi le spun şi lor că accept de faţă cu ei să fiu supus unui test cu detectorul de minciuni, să vadă şi ei că eu nu mint. Eu n-am nici o legătură cu moartea lui Marian Cozma. Spuneau că sunt imagini video de la locul faptei, dar nu sunt arătate fiindcă sunt în favoarea noastră, eu aşa cred".
Helga umblă cu mărturii eronate
Helga Toth, cea cu care se prespune că Marian Cozma a avut o relaţie, şi care ar fi putut reprezenta unul dintre motivele altercaţiei, a fost audiată de mai multe ori. "Nu l-am cunoscut personal, ci doar aşa cum un locuitor al Veszpremului cunoaşte handbaliştii din echipa oraşului. Pe 8 februarie am fost la Patriota Lokal, dar nu m-am întâlnit cu Cozma. Nu ştiu nimic des­pre bătaia de pe ring şi nici despre evenimentul de după" e declaraţia ei. Anchetatorii susţin că probele video infirmă cele spuse de ea şi do­ve­desc că Toth se afla în apropierea lui Cozma. Ea a încercat să-i inducă în eroa­re pe achetatori. Pentru asta riscă o pedeapsă de până la 5 ani de în­chi­­soare. Ea e acuzată şi că şi-ar fi convins o prietenă să-i sus­ţi­nă decla­ra­ţia.


Avocatul familiei Cozma: "Cumva, Marian s-a sinucis?"
Nimeni din familia Cozma nu participă la proces, dar cauza românului este susţinută de avocatul maghiar Helmeczy Lászlo. Acesta a oferit până acum o singură declaraţie legată de dosar: "Dacă mai ascultăm multe declaraţii ale acestor criminali şi ale apropiaţilor lor, opinia publică din Ungaria şi din România îşi va pune întrebarea dacă nu cumva Marian Cozma s-a sinucis?  Singurul moment de linişte din povestea asta va fi finalul acestui caz, când organele abilitate vor da pedeapsa cuvenită acestor criminali. Nu se poate ca un grup de 15-20 de persoane, format din sportivi de anvergură internaţională, o comuniune între români, sârbi, croaţi şi maghiari, să petreacă în linişte cu ocazia zilei de naştere al copilului unui coleg de-al lor, şi aşa dintr-o dată, fără un motiv anume, unul dintre ei să fie ucis. Sunt convins că la proces anchetatorii vor prezenta probe puternice pentru condamnarea celor vinovaţi. Noi vom cere pedeapsa maximă posibilă pentru toţi cei vinovaţi în acest caz".

×
Subiecte în articol: marian cozma