x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se fac afacerile în familia Andreei Paul Vass

Cum se fac afacerile în familia Andreei Paul Vass

de Ion Alexandru    |    16 Oct 2015   •   11:10
Cum se fac afacerile în familia Andreei Paul Vass

Regimul Boc – Băsescu s-a evidenţiat, în principal, prin modul în care oamenii cheie ai fostei puteri au beneficiat, graţie poziţiilor deţinute, de protecţia autorităţilor, pe de o parte, şi de „lipici” la banul public, pe de altă parte. Reţeta a fost uzitată atât la nivel central, cât, mai ales, la nivelul administraţiilor publice locale. Firmele de casă ale politicienilor „portocalii” au fost, în perioada 2009-2012, racordate la contractele finanţate de la buget.

Un astfel de caz este cel al familiei actualului prim-vicepreşedinte al PNL, Andreea Paul Vass, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Băsescu, dar şi consilier al primului-ministru Boc, pe probleme economice. Legăturile de afaceri cu statul ale familiei Paul Vass cuprind atât părinţii fostei democrat-liberale, dar şi familia soţului acesteia, implicată în scandalul evaluărilor despăgubirilor scandaloase de la ANRP.

„Jurnalul Naţional” prezintă modul în care firma mamei Andreei Paul Vass a obţinut contracte de la Primăria comunei Bobota, judeţul Sălaj, în timp ce deţinea calitatea de consilier local al aceste localităţi. De asemenea, vom arăta modul în care aceste afaceri au făcut obiectul unui dosar penal, precum şi al unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi maniera în care s-a pus batista pe ţambal în această chestiune.

Operațiunea „fântâna arteziană”

În timp ce, pentru conflict de interese în materie administrativă, foarte mulţi aleşi locali şi-au pierdut funcţiile, unii dintre ei alegându-se chiar şi cu dosare penale, inclusiv cu condamnări, există, însă, şi personaje care au scăpat basma curată, în ciuda evidenţelor. Cazul Mărioarei Vass, mama actalului prim-vicepreşedinte PNL, este unul şcoală.

Mărioara Vass a făcut obiectul cercetărilor în dosarul penal 250/P/2010, instrumentat de procurorul Bogdan Sergiu Chiş, din cadrul Parchetului Tribunalului Sălaj. Potrivit Ordonanţei din data de 6 ianuarie 2010, Mărioara Vass, care a deţinut, în perioada 2008 -2012, funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bobota, din partea PDL, s-a aflat în conflict de interese din cauza acţiunilor deţinute în cadrul firmei de mobilă Mavas M&G SRL, care a derulat contracte cu Primăria Bobota.

Povestea începe în data de 31 martie 2009, când, la iniţiativa a cinci consilieri locali, printre care şi Mărioara Vass, a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Bobota cu numărul 13, prin care s-a aprobat alocarea sumelor de bani pentru realizarea a două fântâni arteziene – una în localitatea Bobota, iar cealaltă în comuna Dersida. Pentru realizarea acestor obiective, era necesară forarea unor puţuri de apă. Astfel, pentru forarea puţului din local i tatea Dersida, Primăria Comunei Bobota a înaintat o intenţie de ofertă către trei firme, printre care şi SC Mavas M&G SRL, aparţinâd Mărioarei Vass şi soţului acesteia, Gheza Vass. Această societate a fost, de altfel, şi singura care a comunicat autorităţii contractante în scris că va participa la licitaţie.

La data de 22 iunie 2009, SC Mavas M&G SRL a depus oferta la Primăria Bobota, cu un preţ de 47,02 lei pe metru pătrat de forare şi tubulatură, fără TVA. La 16 septembrie, această unică ofertă a fost declarată câştigătoare a licitaţiei, contractul propriu-zis fiind încheiat între Primărie şi firma consilierului local PDL în data de 27 octombrie. Potrivit proiectului, lucrarea consta, iniţial, în forarea până la o adâncime de 150 de metri. Însă, pentru că nu s-a găsit apă, s-a forat până la o adâncime de 200 de metri, în acest sens fiind SRL şi Primăria Bobota un act adiţional la contract. încheiat între SC Mavas M&G.

„Treaba” penală, sancţionată cu amendă administrativă

În acelaşi document al Parchetului se mai arată că, în cadrul mai multor şedinţe ale Consiliului Local Bobota, directoarea şcolii din localitate s-a plâns cu privire la problema uşilor de acces în unitatea de învăţământ, cerând sprijin. Consilierii au aprobat alocarea fondurilor necesare înlocuirii a două astfel de uşi. Lucrarea a fost atribuită, ce să vezi!, tot firmei SC Mavas M&G SRL. Recepţia lucrării a avut loc în data de 30 decembrie 2009, în ajunul Revelionului, dar a fost facturată, cu 2.500 de lei, încă din 18 decembrie. Plata s-a făcut abia în 21 aprilie 2010. Potrivit procurorului de caz, „dispoziţiile legale în vigoare incriminează ca şi infracţiune efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite. Potrivit Legii nr 161/2003, consilierii locali care au calitatea de asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare a unor lucrări etc. cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte”.
Atât contractul privind fântâna arteziană, cât şi înlocuirea uşilor de la şcoala din Bobota, aflată sub autoritatea Consiliului Local, intră sub incidenţa acestor prevederi. Mai mult, Mărioara Vass deţinea funcţia de membru al Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, buget-finanţe a Consiliului Local, comisie care a întocmit şi avizat rapoartele de autotizare a plăţii lucrărilor efectuate de SC Mavas M&G SRL.

A scăpat şi de al doilea dosar de conflict de interese

Lucrurile nu se opresc aici. La mijlocul lunii februarie a anului 2012, când strada fierbea la propriu, oamenii protestând împotriva Guvernului Boc, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, la rândul ei, încălcarea de către Mărioara Vass a regimului conflictului de interese în materie administrativă. Verificările ANI au fost demarate în 5 iulie 2011 şi s-au soldat cu constatarea faptului că între firma Mavas M&G SRL şi două grădiniţe din localitatea Bobota, aflate în administrarea Consiliului Local, au fost încheiate, în anul 2010, două contracte, în valoare de 21.180 de lei. Lucrările au fost finanţate de la bugetul local pentru anul 2010, buget aprobat şi suplimentat inclusiv prin votul Mărioarei Vass, în calitate de consilier local. ANI a întocmit raportul privind constatarea stării de incompatibilitate.

În 23 februarie, Mărioara Vass a atacat acest raport la Curtea de Apel Bucureşti, cerând anularea lui. Mama Andreei Paul Vass a fost reprezentată în instanţă de casa de avocatură a celei de-a doua fiice a sa, Iulia Erzsebet Vass. La data de 14 mai 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Mărioarei Vass şi a dispus suspendarea raportului ANI până la soluţionarea definitivă a cauzei. Totodată, a dispus anularea acestui raport.

Decizia Curţii de Apel este una cel puţin ciudată şi denotă o practică neunitară a instanţelor. Spre exemplu, Gavrilă Ţărmure, consilier în cadrul Consiliului Local Bistriţa Năsăud, a fost, de asemenea, găsit în stare de incompatibilitate de ANI pentru că, în calitatea sa oficială, a participat la şedinţele consilului, votând pentru adoptarea hotărârilor privind aprobarea bugetelor pe anul 2010-2011, inclusiv a finanţării Fundaţiei Societatea Concerte Bistriţa, al cărui fondator şi preşedinte era Ţărmure. În această dublă calitate, Gavrilă Ţărmure a încheiat cu fundaţia două contracte de prestări servicii cu Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, pentru care a încasat de la Consiliul Local Bistriţa Năsăud suma de 530.000 de lei. Ţărmure a atacat şi el în instanţă raportul ANI, însă a pierdut procesul, pe fond, la Curtea de Apel Cluj.

În aceste condiţii, cu atât mai inexplicabilă este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, la data de 7 noiembrie 2013, a respins recursul ANI în procesul cu Mărioara Vass, mama actalului prin-vicepreşedinte PNL scăpând pentru a doua oară basma curată din aceste afaceri controversate.

Nu apar pe SEAP

Un alt aspect cel puţin dubios este faptul că, deşi firma Mărioarei Vass a derulat mai multe contracte pe bani publici, doar unul dintre ele se află publicat pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP). Este vorba despre un contract atribuit SC Mavas M&G SRL de către Universitatea din Oradea, parafat la data de 26 ianuarie 2011, la 20 de zile după ce Mărioara Vass a fost sancţionată cu amendă de Parchetul Tribunalului Sălaj. Contractul respectiv, în valoare de 8.518 lei fără TVA, viza achiziţionarea de către Universitatea din Oradea a unor mese de studiu şi dulapuri pentru documentaţii.

Potrivit declaraţiei de interese întocmite de Mărioara Vass, în calitate de consilier la Consiliul Local Bobota, în data de 4 aprilie 2011, SC Mavas M&G SRL a derulat mai multe contracte cu statul, „prin licitaţie”, fără ca acest lucru să se regăsească pe SEAP:

- Licitaţie atribuită de Şcoala Generală Bobota în septembrie 2010 – 11.000 lei;
- Licitaţie atribuită de Grădiniţa din Bobota în septembrie 2010 – 8.800 lei;
- Licitaţie atribuită de Primăria Zalău în noiembrie 2010 – 65.000 lei;
- Licitaţie atribuită de Universi¬tatea Oradea în noiembrie 2010 – 12.000 lei;
- Licitaţie atribuită de Primăria Măerişte în decembrie 2010 – 70.000 lei.
 

×
Subiecte în articol: andreea paul vass