x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum vrea Urdăreanu să-şi pună la adăpost afacerile

Cum vrea Urdăreanu să-şi pună la adăpost afacerile

de Ion Alexandru    |    05 Feb 2016   •   09:23
Cum vrea Urdăreanu să-şi pună la adăpost afacerile

Cu o săptămână înainte de a fi trimis în judecată de procurorii DNA, pentru dare de mită, în dosarul în care este cercetat şi primarul suspendat al Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu a renunţat la toate funcţiile de conducere pe care le deţinea în cadrul grupului UTI. Acelaşi lucru l-a făcut şi adjunctul lui Urdăreanu, Mihail Tănăsescu, acuzat, în acelaşi dosar, pentru complicitate la dare de mită.

Dosarul a ajuns în instanţă şapte zile mai târziu, procurorii finalizând cercetarea penală cu o viteză uluitoare, pornind şi de la faptul că afaceristul a recunoscut, în faţa anchetatorilor, toate acuzaţiile. Urdăreanu are doar interdicţia de a părăsi raza teritorială a Sectorului 1 Bucureşti. Angajatul său, Mihail Tănăsescu, aflat, de asemenea, sub control judiciar, a încercat să convingă instanţa să-l lase să părăsească ţara, pentru a se deplasa în Elveţia şi Franţa. Fără succes.

„Jurnalul Naţional” prezintă mişcările de ultimă oră ale magnatului sistemelor de securitate şi supraveghere electronică, aşa cum este cunoscut Tiberiu Urdăreanu, mişcări făcute după ce a devenit ţintă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Tranzacţii în ziua şi preziua reţinerii
Cu o zi înainte ca afaceristul Tiberiu Urdăreanu să fie reţinut de DNA, grupul de firme UTI, pe care îl controlează, parafase contractarea de către societatea UTI Grup SA a unei facilităţi cash necesară pentru derularea unui proiect aferent contractului încheiat, în vara acestui an, cu Primăria Capitalei, în vederea reconstruirii Patinoarului artificial „Mihai Flamaropol” din Bucureşti. UTI Grup SA şi o altă societate a grupului de firme în cauză, SC Certsign SA, încheiaseră, încă din august 2011, cu BCR, un contract de credit pentru lucrări de investiţii ce urmau să fie folosite pentru realizarea contractelor câştigate cu autorităţile statului. Pe 28 octombrie 2015, Adunarea Generală a Acţionarilor UTI Grup SA a aprobat constituirea de garanţii cu ipotecă imobiliară în vederea acordării de către bancă a unei facilităţi „reverse factoring”, în vederea susţinerii cheltuielilor făcute cu subcontractorii şi furnizorii, în valoare de 4,35 milioane de lei. A doua zi, pe 29 octombrie, chiar în data când Urdăreanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie în dosarul privind mituirea edilului Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, cea de-a doua companie alături de care UTI Grup a contractat creditul de la BCR, SC Certsign SA, a aprobat realocarea sumei de două milioane de lei pentru finanţarea execuţiei lucrărilor la Patinoarul artificial „Mihai Flamaropol”.

Sinceritatea l-a ținut departe de arest
La momentul în care aveau loc aceste tranzacţii, acţionariatul SC UTI Grup SA era compus din UTI Holdings BV Olanda şi TIU Holdings LTD Cipru. Asta, în timp ce acţionariatul SC Certsign SA era deţinut de UTI Holding BV Olanda (cu 99,96% din părţile sociale) şi de UTI Grup SA (cu 0,04% din acţiuni). Administratori ai UTI Grup erau, la acea dată, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu, acesta din urmă deţinând şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 29 octombrie 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a afaceristului Tiberiu Urdăreanu, acuzat de dare de mită, şi a primarului suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, acuzat de luare de mită. Urdăreanu a fost reţinut chiar în calitatea lui de preşedinte al grupului de firme UTI. Tot atunci, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi instituirea controlului judiciar pe numele lui Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, pentru complicitate la dare de mită, în dosar fiind urmărit penal şi directorul companiei SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici, care a fost pus sub control judiciar pe cauţiune în valoare de 50.000 de lei. Tiberiu Urdăreanu nu a frecventat decât pentru o zi arestul Poliţiei Capitalei. În anchetă, el a recunoscut toate faptele pentru care este acuzat şi a fost plasat sub control judiciar. Din această calitate, Urdăreanu a convocat, la data de 11 decembrie 2015, o nouă Adunare Generală a Acţionarilor SC UTI Grup SA, pentru a pune în practică două decizii luate, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, încă din 2 noiembrie, adică la patru zile după ce a fost reţinut de procurori. Astfel, acţionarii UTI Grup SA, UTI Holdings BV şi TIU Holdings LTD iau act de notificarea transmisă de Tiberiu Urdăreanu cu privire la renunţarea la mandatul său de administrator neexecutiv şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei. Totodată, acţionarii au luat act şi de notificarea transmisă, în aceeaşi zi, de Mihail Tănăsescu, prin care şi acesta renunţa la funcţia de administrator neexecutiv al SC UTI Grup SA. Mişcarea făcută de Urdăreanu şi Tănăsescu a avut ca efect numirea a doi noi administratori pentru compania controlată de Tiberiu Urdăreanu, în persoanele lui Răzvan Petrescu şi Adrian Victor Stănescu. Cum UTI Grup SA are şi calitatea de acţionar al SC Certsign SA, cu aceeaşi dată s-a revocat mandatul de administrator deţinut de Urdăreanu şi la această companie.

Tiberiu Urdăreanu nu face nici el rabat de la modul de operare adoptat de mai mulţi afacerişti implicaţi în dosare penale. Renunţă la afacerile care i-au propulsat în topul celor mai bogaţi oameni din România, businessuri care, însă, le-au generat şi multele probleme cu legea.



Afacerea Patinoarul „Mihai Flamaropol”: 125 milioane de lei
La mijlocul acestui an, Primăria Municipiului Bucureşti a finalizat negocierile privind contractarea lucrărilor de execuţie la noul Patinoar artificial „Mihai Flamaropol”. Municipalitatea a încheiat, astfel, procedurile de licitare şi a semnat contractul cu asocierea formată din SC UTI Grup SA şi Astaldi Spa, pentru 125 de milioane de lei. Atribuirea propriu-zisă a avut loc în septembrie 2014, însă procedura de achiziţie a fost contestată în instanţă de către alţi operatori economici care au achiziţionat caietul de sarcini. Patinoarul „Mihai Flamaropol” a fost închis mai bine de doi ani, aflându-se într-o stare avansată de degradare. UTI şi Astaldi au demolat vechile construcţii şi vor ridica un nou amplasament. Noul patinoar va avea o capacitate de 3.100 de locuri. Termenul de finalizare al lucrărilor este sfârşitul anului 2016.



Lista de interdicţii
Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti care, în 22 decembrie 2015, au constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luate față de edilul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nechita. În ceea ce-l priveşte pe Tiberiu Urdăreanu, magistraţii au dat dovadă de maximă înţelegere, înlocuind măsura arestului la domiciliu instituită pe numele său cu cea a controlului judiciar. Printre interdicţiile primite de patronul grupului UTI se află şi aceea de a nu părăsi raza teritorială a Sectorului 1 din Bucureşti, fără încuviinţarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, el nu are voie să se întâlnească nici cu cei cinci martori citaţi în acest proces, dar nici cu alţi experţi, în afară de experţii angajaţi chiar de el.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar instituită pe numele fostului vicepreşedinte al grupului UTI, Mihail Tănăsescu. Acesta formulase, la sfârşitul anului trecut, o cerere privind permisiunea de a părăsi teritoriul României, în perioada 31 ianuarie – 9 februarie 2016, pentru a se deplasa în Franţa şi în Elveţia. Cererea a fost respinsă ca inadmisibilă. Şi controlul judiciar pe cauţiune instituit pe numele directorului IBC, Iulius Gabriel Mardarasevici, a fost considerat de către instanţă ca legal şi temeinic. Acelaşi lucru s-a întâmplat în data de 18 ianuarie 2016, când toate aceste măsuri au fost prelungite de către instanţa Tribunalului Bucureşti.



Trimis în judecată la o săptămână după ce a ieşit din firme
La data de 18 decembrie 2015, la fix o săptămână de la derularea acestor mişcări în cadrul grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu şi Mihail Tănăsescu au fost trimişi în judecată. Potrivit rechizitoriului, în august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem Integrat de Trafic în Municipiul Iaşi”, care avea în vedere fluidizarea traficului rutier şi pietonal şi care este finanţat din fonduri europene, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, a pretins şi primit de la reprezentanţii firmelor UTI Grup şi IBC foloase necuvenite, pentru ca primăria să atribuie consorţiului UTI-IBC un contract în valoare de 69,6 milioane de lei fără TVA. „Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Tiberiu Urdăreanu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Mihail Tănăsescu şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi”, notează procurorii în rechizitoriu. Astfel, Gheorghe Nichita ar fi primit 10 la sută din valoarea contractului atribuit, reduceri de până 40% din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti, pe care l-a frecventat în perioada 2013-2015, plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare în cadrul unei vizite efectuate de Nichita în China, dar şi echipamente electronice achiziţionate de primarul suspentat al Iaşiului în perioada ianuarie-februarie 2015.



Asul din mâneca procurorilor
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita, calculat de anchetatori, se ridică la 3,7 milioane de lei.

Procurorii au dispus, în acest dosar, instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile aparţinând lui Nichita şi Tiberiu Urdăreanu, ceea ce justifică decizia acestuia din urmă de a renunţa la poziţiile deţinute în cadrul grupului de firme UTI.
 

×
Subiecte în articol: tiberiu urdareanu gheorghe nichita