x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Datoriile Elenei Udrea blochează Turismul. Contractele aiuritoare de promovare turistică au ajuns în instanţe. Statul, bun de plată pe semnătura Miţei Biciclista

Datoriile Elenei Udrea blochează Turismul. Contractele aiuritoare de promovare turistică au ajuns în instanţe. Statul, bun de plată pe semnătura Miţei Biciclista

de Elena Stan    |    31 Iul 2013   •   22:20
Datoriile Elenei Udrea blochează Turismul. Contractele aiuritoare de promovare turistică au ajuns în instanţe. Statul, bun de plată pe semnătura Miţei Biciclista
Sursa foto: Ovidiu Micsik/Mediafax

Conturile Autorităţii Naţionale pentru Turism sunt blocate din cauza unei datorii în valoare de 1,8 milioane de lei (circa 410.000 de euro) pe care instituţia o are la societatea Realitatea Media. Instanţa a dispus înfiinţarea popririi asupra conturilor instituţiei până la recuperarea sumelor datorate societăţii Realitatea Media, potrivit preşedintelui ANT, Răzvan Filipescu. “Când se dispune popriere pe conturile unei instituţii, nu ai voie să iei decât bani pentru plata salariilor şi pentru cofinanţarea pe care instituţia o are la proiectele cu fonduri europene. În rest nu se mai poate face nimic”, ne-a declarat Răzvan Filipescu. “Autoritatea Naţională pentru Turism este continuatorul în drepturi şi obligaţii al fostului Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în ceea ce priveşte activitate de turism. Prin urmare, instituţia noastră a devenit parte în procesul intentat MDRT. Litigiul s-a purtat între MDRT (pârât) şi S.C. Realitatea Media S.A.(reclamantă) şi a avut ca obiect rezilierea unui contract de prestări servicii şi obligarea instituţiei la plata unor pretenţii rezultate din executarea contractului, precum şi a unor penalităţi contractuale”,  a  explicat Răzvan Filipescu. Acesta a mai declarat că ANT a formulat contestaţie la executare împotriva formelor de executare, litigiul fiind pe rolul instanţei de judecată. Reclamanta a mai solicitat şi validarea popririi asupra conturilor Ministerului  Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi Ministerului Finaţelor, litigiile fiind în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

Suma pe care Realitatea Media o are de încasat de la ANT reprezintă valoarea contractului de prestări servicii nr. 710/18.05.2009 încheiat cu MDRT, când la conducerea instituţiei se afla Elena Udrea, precum şi penalităţile aferente. Contractul de prestări servicii nr. 710/18.05.2009 a avut ca obiect realizarea coproducţiei “Realitatea All Inclusive”.

Suma pe care instituţia o are de achitat societăţii Realitatea Media
a fost stabilită potrivit unei hotărâri judecătoreşti emise de Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă.
“Prin hotărârea pronunţată în data de 14.11.2012, instanţa a admis în parte acţiunea formulată de S.C. Realitatea Media S.A, în sensul că a respins capătul de cerere privind rezilierea contractului de prestării servicii nr. 710/18.05.2009, însă a admis cererea de obligare a MDRT la plata sumei de 832.167 (inclusiv TVA) – debit principal, la care se adaugă 911.226,15 lei – penalităţi contractuale în cuantum de 0,1%/zi de întârziere (Total 1.743.393 lei)”, potrivit ministerului Economiei.
Litigiul dintre MDRT şi S.C. Realitatea Media S.A a format obiectul dosarului nr. 38396/2012, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, având ca obiect rezilierea contractului de prestări servicii nr. 710/18.05.2009 şi obligarea instituţiei la plata sumei de 832.167 lei (inclusiv TVA), la care se adaugă penalităţi contractuale în cuantum de 0,1%/zi de întârziere (respectiv 911.226,15 lei), conform art. 11.2 din contractul anterior menţionat.

Realitatea all inclusive
Potrivit contractului, Realitatea Media avea obligaţia de a realiza coproducţia unui mini-jurnal de 10 minute, ce urma să fie difuzat pe postul de televiziune Realitatea TV de 5 ori pe săptămână în perioada 18 mai- 30 septembrie 2009 între orele 21:30- 21:40. De asemenea, Realitatea Media  avea obligaţia să organizeze lunar, două dezbateri de câte o oră legate de promovarea turismului românesc (şi nu a Ministerului Turismului), respectiv a serviciilor oferite de operatorii din turism, dezbateri la care să participe specialişti din domeniu, conform propunerii tehnice. Din cauza scandalului iscat pe marginea încheierii acestui contract, Elena Udrea, care ocupa funcţia de ministru al Turismului la vremea respectivă, a decis să nu mai dea niciun ban pentru emisiunea “Realitatea all inclusive”.  Udrea a emis un comunicat, în data de 21 aprilie 2010, în care a explicat de ce ministerul nu a mai onorat acest contract. Astfel, Udrea a spus că “motivul pentru care ministerul nu a achitat suma prevăzută în contractul încheiat cu S.C. Realitatea Media SA este încălcarea, în mod culpabil şi repetat, de către prestator, a clauzelor contractuale”.

Motivele neplăţii
Udrea nu a mai făcut plata deoarece a considerat că Realitatea Media a încălcat clauzele contractuale. “Din rapoartele de monitorizare a emisiunii, a rezultat că societatea a modificat, fără acordul prealabil al ministerului, intervalul de difuzare a emisiunii şi a redus durata emisiunii la mai puţin de 10 minute. Consecinţa acestor modificări a fost înregistrarea unor audienţe mai scăzute faţă de termenii stabiliţi prin contract. De asemenea, SC Realitatea Media SA a încălcat prevederile art. 12.4 din contract, referitoare la obligaţia de a organiza, lunar, două dezbateri de câte o oră legate de promovarea turismului romanesc (şi nu a Ministerului Turismului), respectiv a serviciilor oferite de operatorii din turism, dezbateri la care să participe specialişti din domeniu, conform propunerii tehnice. Din rapoartele de monitorizare rezultă că aceste dezbateri nu au fost realizate deloc”, se menţiona în comunicatul ministerului turismului.
Elena Udrea declara recent, într-un interviu transmis online, că vrea să-şi “recapete imaginea de ministru al turismului” deoarece ea a “făcut multe lucruri pentru cetăţeni”. Unul dintre lucrurile făcute de Udrea pentru populaţie îl reprezintă datoria pe care ANT o are de achitat către un trust de televiziune. Bani pe care ministerul îi va achita, cel mai probabil, de la bugetul de stat, adică de la cetăţeni.


×
Subiecte în articol: Elena Udrea ministerul turismului