x close

DNA – marcă înregistrată la OSIM. Cu valabilitate zece ani

0
Autor: Ion Alexandru 02 Apr 2018 - 08:36
DNA – marcă înregistrată la OSIM. Cu valabilitate zece ani Karina Knapek
Vezi galeria foto


Unul dintre primii paşi făcuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după preluarea, de către Laura Codruţa Kovesi, a primului mandat de procuror-şef al acestei instituţii, a fost cel care vizează planul imaginii. Fapt demonstrat de un document care arată că Parchetul anticorupţie a simţit nevoia să îşi înregistreze denumirea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Însă nu denumirea, înregistrată ca şi marcă este, în sine, spectaculoasă, ci clasele NISA pe care proprietarul acestui nume de instituţie le-a declarat. Este vorba despre activităţile pe care deţinătorul mărcii le întreprinde, folosind acest nume înregistrat: servicii de divertisment şi activităţi culturale, precum şi servicii personale şi sociale oferite de către terţi destinate să satisfacă nevoile indivizilor.

 

Spectacolul mediatic regizat, în ultimii ani, sub egida luptei împotriva corupţiei nu putea să fie pus în scenă fără acte oficiale. “Jurnalul” a descoperit faptul că, în data de 31 octombrie 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), o cerere privind acordarea drepturilor de proprietate industrială asupra unei mărci. Marca se numeşte “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” şi, în acest sens, în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea, a fost constituit şi un depozit pe numele pretendentului.

Potrivit documentelor oficiale, Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit titular al acestei mărci, prin acordarea din data de 23 martie 2014, iar valabilitatea dreptului de proprietate industrială al DNA asupra denumirii “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” expiră în data de 31 octombrie 2023.

Interesant este faptul că nicio altă unitate de parchet din România, cu excepţia DIICOT, dar nici măcar Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a mai cerul la OSIM să-i înregistreze denumirea ca marcă înregistrată. În cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cererea de acordare a mărcii a fost înregistrată în 31 octombrie 2013, la doar câteva luni de la momentul în care Laura Codruţa Kovesi a preluat primul său mandat de procuror-şef al DNA.

 

DNA se ocupă cu… divertismentul

Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie, cu adresa în Strada Ştirbei Vodă nr. 79-81, Bucureşti, Sectorul 1, a devenit, din martie 2014, deţinător cu acte în regulă a denumirii respective. Dovada deţinerii dreptului de proprietate asupra mărcii a fost publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală nr. BOPI 4/2014, din data de 30 octombrie 2014.

Un alt amănunt care ne-a atras, în mod deosebit, atenţia sunt activităţile pe care DNA le-a declarat, la momentul înregistrării cererii de acordare, pe care urmează să le desfăşoare, prin utilizarea mărcii înregistrate. Direcţia Naţională Anticorupţie a trecut în dreptul mărcii înregistrate “Direcţia Naţională Anticorupţie România DNA” două clase NISA – modul în care se definesc bunurile şi serviciile pe care deţinătorul le prestează în baza acestei mărci. Este vorba despre Clasele 41 şi 45.

Ei, bine, Clasa 41 defineşte prestarea de “servicii de educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale”. Într-o definiţie mai extinsă, această clasă mai defineşte şi servicii de organizare de evenimente în scop cultural, organizare de seminarii, congrese, conferinţe sau servicii de pregătire şi instruire.

Clasa 45, a doua pe care a înregistrat-o DNA în dreptul mărcii deţinute, defineşte prestarea de servicii juridice, de “servicii de siguranţă pentru protejarea bunurilor şi indivizilor, servicii personale şi sociale oferite de către terţi, destinate să satisfacă nevoile indivizilor”.

 

Şi DIICOT a procedat la fel

Aşa cum am arătat mai sus, nu doar DNA deţine marcă înregistrată la OSIM. Şi Drecţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a simţit nevoia să-şi protejeze denumirea prin obţinerea unui certificat de propriete intelectuală. Marca pe care Parchetul “anti-mafia” şi-a înregistrat-o este “DIICOT Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, folosită pentru trei clase NISA: 38, 42 şi 45.

Acestea se referă la prestarea de servicii de “telecomunicaţii”, respectiv la prestarea de servicii “ştiinţifice şi tehnologice, precum şi servicii de cercetare şi de creaţie, referitoare la acestea; servicii de analiză şi cercetare industrială, crearea şi dezvoltarea calculatoarelor şi a programelor de calculator”.

 

 

Anticorupţia, pe toate “gardurile”

Revenind la lupta anticorupţie, folosită drept pârghie de imagine, tot de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) mai aflăm că nu doar DNA are marcă înregistrată. “Integritate pentru credibilitate” este denumirea pentru care Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) deţine dreptul de proprietate industrială.

DGA foloseşte această marcă pentru prestarea serviciilor prevăzute în Clasele NISA 41 şi 54, asemenea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru Clasele NISA 38 şi 42, asemenea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminialitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar a mai rezervat şi o Clasă NISA în plus. Este vorba despre Clasa 35, care defineşte prestarea de servicii de  “publicitate; gestiunea afacerilor comerciale; administraţie comercială; lucrări de birou”.

 

Serviciile secrete, de asemenea mărci înregistrate

O altă descoperire, pe aceeaşi temă, este aceea că şi Serviciul Român de Informţii deţine mărci înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). SRI deţine nu una, ci chiar patru astfel de mărci. Este vorba despre mărcile “SRI Patria a priori Serviciul Român de Informaţii România”, “Brigada Antiteroristă”, “Brigada Antitero” şi “Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă USLA”. Fiecare dintre aceste mărci este definită de patru sau chiar cinci Clase NISA. În general, ele se repetă cu cele descrise mai sus, în cazul celor două direcţii ale Parchetului General, dar la toate se repetă şi Clasa NISA 39, care reprezintă prestarea de servicii de “transport; ambalare şi depozitarea marfurilor; organizarea de calatorii”.

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) nu lipseşte nici el de pe lista deţinătorilor de drepturi de proprietate industrială. Spionii sunt înregistraţi la OSIM cu trei mărci: “Serviciul de Informaţii Externe România”, “SIE”, respectiv “RDC – Romanian Cryptology Days”. Aceasta din urmă a fost utilizată pentru organizarea unor conferinţe anuale cu aceeaşi denumire. Pe lângă Clasele NISA care se regăsesc ca şi în cazul SRI, DNA sau DIICOT, SIE a înregistrat mărcile şi pentru prestarea serviciilor prevăzute la Clasele 16 – “Hârtie, carton şi produse din aceste materiale, necuprinse în alte clase; produse de imprimerie; articole pentru legătorie; fotografii; papetărie; adezivi (materiale colante) pentru papetărie sau menaj; materiale pentru artişti; pensule; maşini de scris şi articole de birou (cu excepţia mobilelor); materiale de instruire sau învăţământ (cu excepţia aparatelor) ; materiale plastice pentru ambalaj (necuprinse în alte clase ); caractere tipografice, clişee”; 33 – “Băuturi alcoolice (cu excepţia berii)”; 36 – “Asigurări; afaceri financiare; afaceri monetare; afaceri imobiliare”; 37 – “construcţii; reparaţii; servicii de instalaţii”; 40 – “Tratament de materiale”; 43 – “Servicii de alimentaţie publică; servicii de cazare temporară” şi 44 – “Servicii medicale; servicii veterinare; servicii de igienă şi de îngrijire a frumuseţii pentru oameni sau animale; servicii de agricultură, horticultură şi de silvicultură”.

De remarcat este faptul că, în afara celor două servicii secrete amintite, niciun alt serviciu de informaţii, cum ar fi SPP sau STS, nu deţine mărci la OSIM.

 

Alte denumiri care susţin “statul de drept”, înregistrate pe persoană fizică

Nu doar instituţiile statului şi-au înregistrat la OSIM mărci cu denumiri folosite în lupta “anticorupţie”, ci şi persoane fizice. Astfel, am identificat o marcă “Frontul Anticorupţie”, înregistrată de către un anume Dan Ţeca, având clasa NISA 35 – “Publicitate; gestiune afacerilor comerciale; administraţie comercială; lucrări de birou”.

O altă denumire înregistrată la OSIM este “Mişcarea de Eliberare de sub Corupţie şi Incompetenţă”, al cărei deţinător este o anume Adreluţa Virginia Mircea. Clasa NISA este 41, la fel cu una dintre cele două clase înregistrate şi de DNA. Aceeaşi persoană fizică mai are înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci o altă denumire – “Cadran Politic Revistă de Analiză şi Informare Publică”.

 

Laura Codruţa Kovesi a fost numită şefă peste DNA, prin decret al lui Traian Băsescu, în data de 16 mai 2013. În 31 ocrtombrie, DNA şi-a înregistrat numele la OSIM.

 

Marca înregistrată DNA poate fi folosită, conform documentelor depuse la Oficiu, şi pentru prestarea serviciilor de educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale.

 

Citeşte mai multe despre:   dna,   laura codruta kovesi

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subterane, o nouă lovitură de imagine menită, probabil, să estompeze efectul scandalurilor fără precedent în centrul cărora se află şefa instituţiei....

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu
DNA a ieşit la atac, după decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţie pe Laura Kovesi, cu un dosar de corupţie ce priveşte fapte petrecute începând cu 13 ani în urmă. Acţiunea procurorilor vizează...

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă
Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima sa carte, „Bibila pierdută”, a depăşit 130.000 de exemplare, iar noua sa carte, Testamentul lui Abraham, ar putea doborî acest record. Aut...

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia
Galerie Foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici 4 milioane de euro a stat mai mult închisă anul acesta pentru că nu a nins. Deși pe fondul încălzirii globale la nivel mondial pârtiile construite sub 1000 de...

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”
Galerie Foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a nu da curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, că a ţinut cont de avizul negativ dat de S...

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3
Peste 1.400 de imobile din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova urmează să fie expropriate, în vederea finalizării unor lucrări de construcţie de drumuri aflate pe coridorul Autostrăzii...

Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă
Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt...

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare...

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România
Galerie Foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de trei celebri magnați din România însumau peste trei miliarde de euro. Este vorba despre averile controlate de Dinu Patriciu, Dan Grigore Adamescu și Puiu...

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria
Galerie Foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei a fost construită cu bani românești. Numai că nu e la noi, e la bulgari. Vecinii noștri au profitat de dezastrul național din turismul nostru şi i-au...

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” voluntar ordinului emis, la începtul acestui an, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, și a secretizat caietele de sarcini în cadrul...

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită
Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul,...

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin
Galerie Foto Şi-a făcut studiile la Moscova la începuturile anilor '50 la Universitatea Lomonosov, unde trăieşte o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov şi un...

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Galerie Foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relați...

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”
Fire discretă, Carmen Avram şi-a deschis sufletul special pentru cititorii Jurnalului. Realizatoarea emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, ne-a dezvăluit cum simte sărbătoarea Paştelui prin toţi porii,...
Serviciul de email marketing furnizat de