x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Economia românească se va duce-n cap, dar cât de tare?

Economia românească se va duce-n cap, dar cât de tare?

de Adrian Mogos    |    31 Mar 2011   •   20:32
Economia românească se va duce-n cap, dar cât de tare?
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
159113-mr-20100113154458120.jpgPe 25 noiembrie 2008, telegrama cu numărul de identificare 08BU­CHA­REST920 şi catalogată confidenţial arată că economia României care deja încetineşte se va opri în 2009, după cum au spus oficiali guvernamentali şi analişti în timpul vizitei unor oficiali de la Trezoreria Statelor Unite. Totuşi, în timp ce România se poate aştepta la o reducere drastică a creşterii economice din cauza crizei econo­mice, viziunea majorităţii este că Româ­nia va scăpa de recesiune.

Toţi ochii sunt acum pe creş­te­rea deficitului economic al guvernului României, existând îngrijorări despre cum va fi finanţat acest deficit. În timp ce oficiali guvernamentali susţin că economia va ateriza lin în 2009, mulţi analişti externi par tot mai convinşi că este timpul "să strângem centura de siguranţă pentru o aterizare dură".

În ciuda problemelor de pe piaţa financiară globală din ultimele două luni, sectorul bancar este relativ stabil, au spus oficialii BNR unor analişti care au venit în vizită între 18-19 noiembrie de la Trezoreria SUA. Con­form lui Nicolae Cinteză, directorul pentru Supraveghere bancară, aproape 90% din sectorul bancar românesc este controlat de subsidiare ale unor mari bănci europene.

În timp ce băncile locale se descurcă în criza financiară, apar semne ale unor probleme din economia reală, conform lui Ion Drăgulin, directorul pentru Stabi­litate financiară din BNR.

Produsul intern brut – PIB – din ultimii ani a fost ridicat de industria imobiliară, dar acesta a scăzut o dată cu prăbuşirea preţurilor de pe piaţa imobiliară, care sunt acum mai mici cu 25%-30% faţă de începutul anului.

Având în vedere că şomajul a început să crească, cererea pentru credite este mai moderată, iar cei care vor să împrumute se califică destul de greu pentru un împrumut, a observat Drăgulin. "Acest fapt a fost confirmat în glumă de un seni­or consilier economic al prim-mi­nistrului care le-a spus analiştilor de la Trezoreria SUA într-o discuţie separată că nici el nu a îndeplinit criteriile pentru un împrumut ipotecar."

Dorin Măntescu, director pentru Analize macroeconomice şi Politici economice/financiare din Ministerul Economiei şi Finanţelor, a fost surprinzător de direct în a recunoaşte că politicul produce haos în buget. Urmează un an dificil, arată oficialii americani. Se aşteaptă ca sumele de bani trimişi acasă de muncitorii români din străinătate să scadă, în special din cauza faptului că recesiunea afec­tea­ză forţa de muncă din ţările unde se află aceştia, cum ar fi Italia şi Spa­nia. Măntescu a admis că previziunile guvernului de creştere cu 6% a PIB în 2009 sunt exagerate, o estimare mai optimistă fiind de 3%-4%. României i s-a acordat statutul de "junk" de către Standard and Poor, iar Finch a închis efectiv accesul guvernului român la finanţare exter­nă pe termen apropiat. "Ur­mă­toa­rele câteva luni vor fi foarte dure", a conchis Măntescu.

În acelaşi timp, Ştefan Nanu, director pentru Trezorerie şi Datorie Publică în ministerul Economiei, a spus celor de la Trezoreria americană că există suficientă cerere internă pentru a finanţa deficitul pe piaţa locală. Legat de agenţiile de rating care au coborât România, Nanu a zis: "Ei au fost orbi la orice este pozitiv" în peisajul macroeconomic al ţării.

Reprezentantul FMI în Româ­nia, Juan Fernandez-Ansola, şi vice­pre­şe­din­tele Raffeisen Bank, John Stewart, le-au spus americanilor că din punctul lor de vedere prognozele pentru perioada imediată pentru România sunt îngrijorătoare. Stewart a opinat că România nu are altă soluţie decât să caute ajutor la FMI la începutul lui 2009. Fernandez-Ansola nu a intervenit în acest punct, dar a observat că "urmă­toa­rele trei-patru luni sunt cruciale".

Cu toate că macaralele se mai văd în Bucureşti, iar mall-urile sunt pline ca de obicei, sunt vizibile semnele că economia încetineşte. Cel mai mare producător de maşini intern, Dacia, de­ţinută de Renault, şi-a suspendat pro­ducţia la fabrica de la Piteşti. Ac­ţi­uni similare au fost anunţate şi la Ar­celor Mittal şi la divizia petrochi­mi­că a Rompetrol.

Rapiditatea cu care economia a început să arate semnele unei tensiuni i-a luat prin surprindere pe liderii politici, mulţi dintre ei continuând să nege această chestiune. Când ana­lis­tul local al agenţiei de rating Mo­ody’s a anunţat pe 24 no­iembrie că situaţia este mai gravă decât s-a estimat şi că România va trebui să facă faţă recesiunii în 2009, prim-ministrul Tăriceanu a ripostat: "Moody’s au o problemă cu pri­vire la insuficienta cunoaştere a economiei româneşti".

Cometariile oficialilor am­ba­sadei arată că România sigur va avea un parcurs dur din cauza crizei economice, în special în prima parte a lui 2009. "Marea întrebare este dacă economia va plana uşor spre ateriza­re sau va lovi dur pământul."

Analiştii sunt de asemenea de acord că guvernul României este din punct de vedere fiscal nepregătit pentru timpuri dure. În situaţia criti­că care va urma, Ministerul Eco­no­mi­ei şi Finanţelor va face tot ce poa­te să evite să meargă cu "căciula-n mâ­nă" la FMI, ceea ce însemană că unii cre­di­tori sau contractori, prin­tre care şi im­portante companii ame­ri­cane ca Bechtel sau Lockheed-Martin nu vor fi probabil plătiţi.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks romania